Lidé na tržišti

Vyrobeno v metropoli. Pražané umějí gin, croblihy i shiitake

Hlavní město je jedním z hnacích motorů české ekonomiky, své místo tu však mají i drobné podniky, které v metropoli pěstují nebo vyrábějí kvalitní produkty. A právě o tom je druhý ročník akce s názvem Pražská produkce, která se koná v sobotu v Holešovické tržnici. Loni si tam Pražané mohli nakoupit například zeleninu z farmy na Císařském ostrově nebo bylinky pěstované na střechách pražských budov.

Houba samurajů

Shiitake tady vyrůstají z dubových klád. Z padlých stromů je totiž takto sbírali i samurajové. „Nápad jsme si přivezli z Ameriky, kde náš kamarád studoval o houbách na Harvardu a dozvěděl se o metodě pěstování, kterou nyní využíváme. Manžel mu pak pomáhal založit farmu kousek od Bostonu a následně jsme si jednu založili i tady,“ říká Markéta Sýkorovská.

Jejich farma za sezonu vyprodukuje kolem pěti tun hub, přičemž část dodávají do pražských restaurací, například do Sia Restaurant u náměstí Republiky. Většina hub ale putuje do Německa.

Podle Sýkorovské jsou shiitake díky metodě pěstování mnohem kvalitnější a mají mnohem plnější chuť oproti běžně pěstovaným houbám. „Tím, že si musí prorazit cestu skrze tvrdou kůru, jsou naše shiitake potom takové houževnatější a navíc mají třikrát více prospěšných látek,“ vysvětluje Sýkorovská.

Doprovodný program Pražské produkce

Kromě prodejních stánků bude celý den akci doprovázet také hudební program a tematické přednášky.

Od 11:00 zazpívá Marie Kieslowski, ve 12:50 vystoupí skupina Emotionally Spoonfed a koncerty završí Viktorie Mrkousová známá pod uměleckým jménem Vyktoryja.

V případě přednášek se návštěvníci mohou těšit na povídání o pražských ovocných sadech, o včelaření ve velkoměstě a také o houbách shiitake.

Dodává, že díky tomu stačí houby zprudka na másle osmažit a posolit a vznikne delikátní pokrm. A přesně tak bude True Shiitake své výpěstky zítra nabízet.

Kdo se v lese raději skloní pro jahody než houby, toho potěší stánek Kunratické jahodárny. Sladké, červené plody se tam pěstují už od roku 1959.

Podobně sladké, ale velmi netradiční pohoštění chystá pekárna Oh Deer Bakery, která v hlavním městě provozuje tři pobočky. Ta totiž přiveze své croblihy, tedy křížence mezi koblihou a croissantem.

„Crobliha se vyrábí z kynutého a croissantového těsta. Je to velmi pracné a výroba trvá tři dny. Jsou plněné krémy a stejně jako koblihy jsou smažené,“ popisuje provozní pekárny Pavel Kupka.

Milovníky alkoholických nápojů zase potěší nabídka Vinařského družstva Svatý Václav, která obhospodařuje vinici Máchalka ve Vysočanech. „Vinici je 26 let, je tedy takříkajíc v nejlepší kondici. Ze zdejších hroznů se ročně vyrobí od tří do šesti tisíc litrů vína, a to dohromady v rámci osmi odrůd,“ sděluje za Máchalku Jana Frolíkova.

Do tržnice v sobotu z Máchalky poputují tři druhy vína, a to vlašský ryzlink a chardonnay barrique z roku 2021 a rulandské šedé z roku 2019.

Jedinou stálicí, která se zúčastní obou ročníků Pražské produkce, je řemeslná destilerie Garage22 Prague distillery, která vyrábí gin v holešovickém kulturním prostoru Vnitroblock v Tusarově ulici.

Miniatury Národního divadla

Pražská produkce se nechce starat jen o chuťové pohárky návštěvníků. Další ze smyslů chtějí uspokojit například svíčky ze sójového vosku od společnosti Knot Knot. Ty ve své dílně na Vinohradech vyrábí majitelka firmy Anna Vodrážková. V tržnici si lidé budou moci zakoupit například svíčky v podobě miniatury Národního divadla. Které jinak vznikají přímo pro tuto kulturní instituci.

„Do volného prodeje je uvolňuji jen vzácně. Kromě toho plánuji nabízet i velké svíčky. Které jsou zároveň bustou Tomáše Garrigua Masaryka,“ popisuje výrobky jejich autorka, která se tímto řemeslem zabývá již tři roky.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-holesovicka-trznice-prazska-produkce-podniky.A230615_195435_praha-zpravy_vajo

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.