Do pražské restaurace La Rotonde nacházející se v hotelu Alcron nastupoval v době, kdy kuchyň přebíral od Zdeňka Pohlreicha šéfkuchař Jiří Štift, takže se měl od koho učit. Po dvou letech už sbíral zkušenosti v Alcronu od michelinského kuchaře Romana Pauluse. Pracoval tu osm let a za tu dobu stihl několik stáží v michelinských restauracích, třeba v londýnské Maze, kterou vlastní Gordon Ramsey, nebo v gastronomicky vyhlášené Kodani. Pracovní zkušenosti získával také ve Vídni či Frankfurtu.
Na dalších pět let nastoupil do vyhlášené restaurace hotelu Augustine, kde vařil pro světové celebrity, jako je Pink nebo Sting. Pokračoval jako šéfkuchař italské restaurace Aromi, tam se učil od Riccarda Lucqueho. Také vedl kurzy v Riccardově škole vaření Laboratorio zaměřené především na zpracování ryb a prošel několika pracovními stážemi u michelinských kuchařů v Itálii.
Kuchařská přehlídka
Robert nyní přišel s myšlenkou, že by se v Peci mohl každý týden prohánět jiný šéfkuchař a milovníci gastronomie by tak ochutnávali jídlo z nejrůznějších koutů světa. Nestává se často, aby lidé mířili do Pece pod Sněžkou v Krkonoších právě kvůli jídlu.
A tak zde letos mohou ochutnat v rámci Vavřincova Gastro léta španělskou paellu, mexické tacos, korejské závitky, street food jako fine dining, stařené steaky nebo čerstvou mořskou rybu. Vše uvaří a servírují přední čeští šéfkuchaři a kuchařské osobnosti.
Osm termínů akce
„Pozvali jsme Tomáše Císařovského z restaurace Portfolio, Giviho z MasterChefa, Radka Šubrta, který byl v soutěži MasterChef výrazným porotcem, ale třeba i Ondřeje Slaninu z Chateau Havel, kterého znáte z pořadu Kluci v akci. Ti všichni mají v jednom z osmi termínů k dispozici venkovní kuchyň Vavřince. Každý z nich přijíždí s jinou představou o street foodu, každý do toho dává něco svého. Kouzlo je v tom, že přijít a ochutnat může kdokoli. Street food prostě stírá hranice,“ říká Robert Loos. Přehled termínů a kuchařů najdete na webu hotelu.
O nejbližší termín Gastro léta, který bude hned zítra, se postará přímo sám. Jeho specialitou bude příprava zmíněné paelly. „S paellou má každý spojené Španělsko, je to jídlo barevné jako život sám. Mám rád tuhle pestrost, kterou v sobotu spojíme i s tematickým drinkem,“ dodává s úsměvem Robert.
X-oven i lokální suroviny
Po svém příchodu do Pece Loos některé věci z kuchyně zachoval a jiné změnil. Stálicí je X-oven gril, který se používá k přípravě stařeného masa, grilované zeleniny a ryb na mangrovníkovém uhlí. Tato technologie je podle něj skutečně unikátní. „Grilovaný steak připravený na uhlí z mangrovníku bude chutnat zcela jinak, i když použiji stejné stařené maso. Hosté se vrací právě kvůli této jedinečné chuti, a proto zůstává na menu bez ohledu na to, zda se jedná o masová, či vegetariánská jídla,“ říká s tím, že stále kladou důraz na lokální suroviny a pestrost.
„Záleží nám na tom, aby saláty, rajčata nebo bylinky v sezoně pocházely od českých dodavatelů. Jako hotelová restaurace s mezinárodní klientelou se však nemůžeme soustředit pouze na jeden region. Proto u nás najdete i suroviny, které jsou dováženy od moře, z Itálie nebo jiných částí světa. Tam, kde to jde, se snažíme zvolit lokální variantu,“ vysvětluje šéfkuchař, jehož můžete zítra potkat naživo v centru Pece pod Sněžkou.