rak na kaši

Kontroverze vzbudilo hodnocení evropských svačinových jídel. Vyhrály totiž slovenské bramborové placky,

Míchaná vajíčka, syrečky, lovecký salám, domácí koláčky, ale i mušle, jačí mléko, rybí speciality či ryze vegetariánská jídla. S tím vším si musí poradit cateringová společnost, která chystá občerstvení pro hvězdy hudebních festivalů. Jaké požadavky na stravu měly zahraniční hvězdy jako Zaz, Jamiroquai, M83, White Lies či čeští interpreti jako PSH, Midi Lidi či David Koller třeba na festivalu Metronome? A jak se vlastně takový catering na festival připravuje, vysvětluje manažer Foodway Cateringu Richard Vála.

S výkonem každého umělce souvisí i to, jestli se dobře před vystoupením najedl a dodal si energii. Jak důležitou úlohu podle vás hraje catering na hudebních festivalech?

Už dávno pominuly časy, kdy si muzikanti dali před vystoupením hranolky či nějaký snack a zapili to třeba pivem. Dnes se na složení jídelníčku dbá mnohem více a z toho plynou také požadavky samotných interpretů. Ti potřebují dostat většinou lehké jídlo, které je nabije energií. Catering je tedy důležitá součást každého festivalu, pokud chcete, aby hudebníci na jevišti předvedli ze sebe to nejlepší.

Jak takový jídelníček vypadá?

Každá kapela dodá před akcí své vlastní požadavky, které se mohou týkat speciálních diet, zpracování surovin či konkrétních pokrmů. I když se jedná třeba o vícedenní akci, osvědčilo se mi dělat každý den stejná menu. Již mám zkušenost, že kapely chtějí zařadit podobné věci.

Chybět tak nesmí ryby, hovězí a kuřecí maso, vegetariánské pokrmy, hodně zeleniny a ovoce. Se smaženým řízkem s bramborovým salátem bychom nepochodili. Na snídani většinou zařazujeme kontinentální kuchyni, takže jedou míchaná vajíčka, různé druhy sýrů i salámů, párečky, ale třeba i koláče. Kapely často chtějí ochutnat něco lokálního, a tak se to snažíme vměstnat jak do snídaně, tak do oběda či večeře.

Vedl jste tým Foodway Cateringu na festivalu Metronome. Jaký požadavek od interpretů vás letos překvapil?

Třeba jedna z headlinerek festivalu, francouzská zpěvačka Zaz. Ta požadovala mít všechno ve skle. Stává se nám, že kapely myslí i na ekologickou stopu.

A co nějaký požadavek na konkrétní pokrm, kdy jste se při jeho realizaci obrazně řečeno i zapotili? Ať už letos, nebo v minulosti.

Loni se nám stalo, že americký hudebník Beck chtěl ještě o půl druhé ráno po své show mušle. To jsme ještě zvládli. Ale pamatuji si, že v roce 2018 si téměř každá kapela objednala třeba čtyři druhy mléka – mandlové, ovesné, kravské či vanilkové.

David Byrne si však tenkrát objednal jačí mléko, které seženete pouze v Tibetu. Takže ne vše se zrealizovat dá. Stává se, že kapely mají požadavek na konkrétní pití, jako třeba mexická kola. Většinou se nám ale podaří najít alternativu, která se u nás vyrábí pod jiným názvem. Vždy se najde cesta.

Jak vlastně přípravy cateringu pro několikadenní festival s desítkami interpretů probíhají?

Připravovat catering pro festival je náročné v tom, že se hodně věcí řeší obrazně řečeno za pět minut dvanáct. Požadavky od kapel se vyvíjejí, přicházejí na poslední chvíli. Týden před festivalem se toho ještě spousta změní, takže je to náročné hlavně na organizaci a čas. Frmol začíná měsíc před festivalem.

Nabírá se personál, začínají intenzivní práce. Nejvíce se zapotíme týden před zahájením, dva dny se pak vše chystá na místě. Záleží i na tom, co všechno zajišťujeme. Letos jsme na Metronome festival zajišťovali jak crew catering, tak všechny backstage i VIP zónu a public bary. Bylo toho hodně, ale zvládli jsme to.

Spal jste vůbec?

Přiznám se, že jsem toho moc nenaspal. Komunikoval jsem jak s festivalem, tak řídil celý tým cateringu. Je to hodně psychicky náročné, kdy vám to spát ani nedá. Většinou však ztratím spíš hlasivky než rozum. Naštěstí mám v týmu skvělé kolegy, kteří se starali o různé části celkového objemu a dělali perfektní support, bez toho by byla realizace mnohem náročnější.

ZDROJ: https://forbes.cz/jaci-mleko-a-po-pulnoci-musle-na-festivalech-si-musime-poradit-i-s-manyry-hvezd-rika-richard-vala-z-foodway-cateringu/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.