Sladké plněné knedlíky mají v Česku dlouhou tradici a jsou pro naši národní kuchyni typické. Není proto divu, že se připravují z různých typů těsta a každý si najde to své oblíbené. Zkuste do svého repertoáru zařadit trochu netradiční kynuté těsto s mákem podle šéfkuchaře z pražské restaurace, která se na všemožné knedlíky specializuje. Makové těsto bude slušet i švestkám nebo hruškám.
Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- hrubá mouka 200 g
- droždí 1/2 kostky
- cukr krupice 1 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- vejce 1 ks
- mletý mák 100 g
- sůl 1 špetka
- jahody (čerstvé)
-
Postup přípravy
- Z části mléka, mouky, cukru a droždí připravte kvásek a na teplém místě nechte cca 30 minut kynout.
- Ostatní suroviny dejte do mísy, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, Těsto vyvalte na dřevěnou desku, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut vykynout.
- Z těsta připravte placičky, které naplňte čerstvými jahodami a důkladně vypracujte kulaté knedlíky. Posypte moukou a nechte znovu vykynout cca 10 minut.
- Knedlíky vařte 8–10 minut v lehce osolené vodě.
- Podávejte se strouhaným tvrdým tvarohem, přepuštěným máslem a moučkovým cukrem.
ZDROJ: https://fresh.iprima.cz/kynute-knedliky-z-makoveho-testa-plnene-jahodami-podle-jana-pipala-z-vinohradskeho-parlamentu-376287
Categories: Vinohradský Parlament