kuchaři v soutěži

Největší kuchařská show na Vysočině se blíží

Improvizovaná kuchyň uprostřed nákupní pasáže, neúprosná ubíhající časomíra a desítky očí, které nahlížejí pod ruce začínajícím kuchařům a v přímém přenosu sledují, jak vznikají lahodné dezerty i hlavní chody.

V sobotu 4. listopadu se uskuteční čtvrtý ročník Gurmet dne s Krajem Vysočina, jehož součástí opět bude také české finále prestižní soutěže žáků středních škol Trophée Mille.

Dvojice mladých talentů z celé ČR změří své kulinářské dovednosti ve spodní části nákupní pasáže jihlavského CityParku. Vítězové budou v příštím roce Česko reprezentovat na prestižní soutěži ve francouzské Remeši.

Z korespondenčního kola postoupilo do finále šest dvojic, vždy dívka a chlapec. „Úkolem soutěžních týmů je v časovém limitu 140 minut vytvořit slaný a sladký pokrm. Při přípravě musí využít čtyři povinné lokální suroviny z Vysočiny,“ nastínil pravidla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala. Dvojice doprovází jejich vyučující nebo školitel, který jim v průběhu soutěže může slovně radit.

Textura, chuť, harmonie a vyváženost celku nebo čistota talíře. K těmto i dalším kritériím bude při hodnocení přihlížet porota složená z předních českých šéfkuchařů v čele s Tomášem Poppem, Pavlem Marešem, Janem Horkým a Janem Pýchou. Především na dezerty se zaměří mistr svého oboru, cukrář Lukáš Skála. Soutěž v 10 hodin dopoledne slavnostně zahájí její prezident Philippe Mille, vyhlášený francouzský šéfkuchař a držitel dvou michelinských hvězd.

Vítězná dvojice národního kola postoupí do mezinárodní soutěže Trophée Mille International, která se uskuteční v březnu 2024 v Remeši. Čtvrtý ročník národního kola je výsledkem dlouholetého partnerství a spolupráce Kraje Vysočina s francouzským regionem Grand Est.

Ze šesti dvojic budou Vysočinu reprezentovat hned čtyři týmy, které doplní žáci gastronomických oborů z Litoměřic a Znojma. Pořadí, ve kterém se soutěžící chopí kuchyňského náčiní, vylosoval s předstihem hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. V loňském roce trofej michelinského kuchaře Philippa Milla vyhráli David Lukačko a Tereza Urbánková z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava.

 

Soutěžní týmy národního finále Trophée Mille 2023:

1. Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice

2. SOU a SOŠ Přímětická, Znojmo

3. Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou

4. OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava

5.  Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

6. Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

 

ZDROJ: https://www.jihlavske-listy.cz/clanek39866-nejvetsi-kucharska-show-na-vysocine-se-blizi.html

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.