Už žádné „takové to domácí vaření“… Postavte se k plotně jako profesionál a naučte se vařit prověřeným způsobem, který obstojí i v profi kuchyni. Prozradíme vám triky, které z vás udělají domácího šéfkuchaře!
Práce v profesionální kuchyni je extrémně náročná, jde o rychlost, preciznost a skloubení mnoha činností tak, aby host dostal na stůl perfektní jídlo v přijatelném čase. Aby to kuchaři dokázali, musí v kuchyni panovat pořádek a systém. Inspirujte se jejich zvyky a pravidly, usnadní vám to přípravu jídla i v domácím prostředí!
Systém, kdy si nejprve připravíte, zvážíte, očistíte a nakrájíte všechny suroviny, se nazývá mise en place. Jakmile máte všechny suroviny připravené v mističkách na pracovní ploše, můžete se postavit ke sporáku s plným soustředěním a začít vařit. Zvlášť u asijské kuchyně, která je na přípravu velmi rychlá a ingredience se do pánve hází v rychlém sledu, je tento způsob přípravu v podstatě nezbytný.
Nečekejte, až bude pokrm téměř hotový, ale ochutnávejte ho průběžně v každé fázi vaření a průběžně ho také dochucujte. A nezapomeňte, že špetka soli a šplíchanec citronové šťávy před koncem vaření dokáže vylepšit většinu jídel 🙂
Pokud smažíte nebo restujete maso nebo zeleninu, nepřeplňte pánev, ale nechte mezi surovinami dost prostoru. Pokud dáte masa do pánve moc, přestane se smažit, pustí šťávu a obsah pánve se začne dusit.
Během přípravy jídla vzniká spoustu odpadků z čištění zeleniny, odřezky masa, vaječné skořápky, prázdné obaly… Mějte na lince větší mísu, do které všechen odpad průběžně odklízejte a na závěr ho teprve vysypte do koše.
Zní to možná banálně, ale než se pustíte do vaření, opravdu si přečtěte celý recept. Ujistěte se, že máte vše, co potřebujete k přípravě jídla – suroviny i pomůcky.
Když je v receptu na pečení napsáno, že ingredience mají být v pokojové teplotě, má to svůj důvod. Chemie! Teplota použitých surovin má opravdu velký vliv na to, jestli se vám koláč nebo buchty povedou podle vašich představ. A to samé platí při přípravě masa, steaků obzvlášť. Než je hodíte na rozpálenou pánev, nechte je minimálně 30 minut odpočívat na lince, aby nebyly studené z lednice. Odmění se vám křehčím a šťavnatějším výsledkem.
Pokud potřebujete osmažit česnek, vždy ho dejte do pánve na studený olej a zahřívejte je společně. Díky tomu se česnek bude restovat pomalu a nespálí se.
Klasické hůlky, které používáte na konzumaci asijských jídel, jsou i jedním z nejvíc univerzálních pomocníků v kuchyni. Skvěle se s nimi míchá salát s dresinkem, nudle nebo špagety s omáčkou, hodí se pro obracení smažených jídel na pánvi či v hrnci, připravíte s nimi ta nejnadýchanější míchaná vajíčka… Podobně funguje i dlouhá kuchařská pinzeta, která je super i na servírování.
Při vaření mějte po ruce několik utěrek. Průběžně uklízejte pracovní plochu, otírejte nůž (když naporcujete kuře, než se pustíte do dalších surovin, omyjte ho a otřete do sucha). Jednu utěrku dejte pod prkénko, aby neklouzalo.
Categories: Sia