vizualizace budov na Florenci

Masaryčkou to nekončí: Penta kupuje nádraží na Florenci, přestaví další část Prahy. Jaké má plány?

Společnost Penta

Společnost Penta se před lety usadila v pražské ulici Na Florenci. Vystavěla tam Florentinum, kde vznikly i kanceláře firmy. Teď se developer přestěhoval do své čerstvě hotové chlouby: Masaryčky od Zahy Hadid. Když se ze střechy rozhlédnete po okolí, zjistíte, že společnost už je doma nejen v těchto budovách. A rozpínat se chce ještě dál. Součástí plánů je i aktuální nákup společnosti ČSAD Praha Holding, která je vlastníkem autobusového nádraží na Florenci.

Penta samozřejmě staví i jinde v Praze, daleko od hranic Nového Města. Je třeba součástí konsorcia firem, které se jaly dostavět takzvaný Čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí v Dejvicích. Staví také v Nuslích nebo na Waltrovce. S žádným územím ale nemá takové plány jako na rozhraní Nového Města, Karlína a Vinohrad. Ostatně právě o nich bude Marek Dospiva exkluzivně hovořit na konferenci Money Maker, kterou CzechCrunch pořádá v úterý 21. listopadu v pražském prostoru Cubex.

Samotná Masaryčka

Samotná Masaryčka, která se v posledních týdnech otevírá i veřejnosti, je jen kapkou v moři z toho, co tady měl developer původně v plánu. Návrhy tak, jak je načrtla samotná Zaha Hadid, obsahovaly několik budov táhnoucích se až k Florenci. Nakonec Praha trvala na tom, že se na území vypíše urbanistická soutěž, kterou následně vyhrálo studio Unit architekti. To ale neznamená, že by firma Marka Dospivy přestala mít o území zájem.

Právě naopak.

Penta počítá s tím, že od Masaryčky směrem do Karlína vybuduje novou obchodní třídu, která bude spojena s gastronomickými zážitky. Souvisí to i s tím, co minulý měsíc představilo Letiště Praha. Jde o plány rozvoje, podle nichž vznikne v roce 2030 vlakové spojení mezi nádražím a ruzyňským letištěm. „Jednou Masarykovým nádražím proteče na sto tisíc lidí, kteří budou přijíždět z letiště. Kromě provozů v samotné Masaryčce je nedaleko například také Červený jelen, Sia nebo La Bottega Linka. Přejeme si, aby z celé lokality od Prašné brány až do Karlína byla nová gastronomická destinace, nový pulzující bulvár,“ uvedl již dříve pro CzechCrunch Miloš Kocián, manažer pronájmů společnosti Penta Real Estate.

nová budova na Florenci

Nádraží Florenc

Právě ta teď koupila vlastníka nádraží na Florenci a také okolní pozemky, byť nákup společnosti ČSAD Praha Holding musí posvětit ještě antimonopolní úřad. Penta má o pozemky zájem dlouhodobě, ČSAD na nich ale už dříve začalo stavět vlastní budovu, kterou nyní z jedné strany objímá magistrála. A měla i další plány na celém brownfieldu. Pokud ovšem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebude proti, území bude nakonec rozvíjet Penta Real Estate.

Společnost měla podle informací CzechCrunche zájem i o chátrající Desfourský palác, který se nachází rovněž v ulici Na Florenci, na dohled od pozemků ČSAD. Vedení metropole ale nakonec palác, který byl v majetku města, předalo Muzeu hlavního města Prahy. Uskutečnit se naopak podařilo nákup budovy bývalé pošty v Hybernské ulici. Penta ji vydražila v elektronické aukci za 220 milionů korun. Památkově chráněnou část budovy developer zrekonstruuje, druhou zbourá. A také se Penta angažuje v samotném Masarykově nádraží, kde si pronajala převážnou část veřejných prostor s tím, že je bude postupně rekonstruovat. Součástí plánu je například i vznik restaurace Masaryčka v místě někdejšího kasina.

ZDROJ: https://cc.cz/masaryckou-to-nekonci-penta-kupuje-nadrazi-na-florenci-prestavi-dalsi-cast-prahy-jake-ma-plany/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.