Hugo a jeho víno

Hugo a jeho víno. Sekl s kariérou v logistice a naučil Čechy milovat ryzlink

Nikdo mu neřekne jinak než Hugo.

A tenhle Hugo je člověk, který naučil Čechy pít německá vína. Patří mezi jejich nejvýraznější dovozce na český trh, a i když se do tohoto nápoje zamiloval už dávno, jeho cesta k vlastnímu byznysu nebyla vůbec přímá a ani trochu jednoduchá.

Ostatně, hned zkraje to chtělo notnou dávku odvahy a možná i nevěry. Milan Bartošík, jak zní Hugovo skutečné jméno, totiž pochází z vinařské rodiny z jižní Moravy.

Jak říká, první pohárek vína okusil ještě coby dítě a se svým dědou jako malý kluk absolvoval „základní motykový semestr“. „Naučil mě pečovat o vinici i vyrábět víno, protože jsme měli velké rodinné vinařství,“ říká Milan Bartošík.

K vínům ho přivedl děda

Právě tenhle děda přivedl svého vnuka nejen k moravským vínům. „Byl germanofil, okoukal jsem to od něj, a jakmile to po revoluci šlo, vedla moje první cesta na Západ do německé vinařské oblasti Franken,“ vzpomíná Milan Bartošík. Tam se stalo to, co bystrý čtenář už tuší: zamiloval se do tamního vína.

Když po letech a mnoha oklikách otevíral v největší vinařské obci Česka, ve Velkých Bílovicích, sklep s německými víny Domaine Hugo, lidé kolem něj si ťukali na čelo. Jemně řečeno.

Nemůže to fungovat, říkali mu. Co je to za nápad, vozit sem, do kolébky moravských vín, konkurenci z Rakouska a Německa? Ale Hugo, který má tuhle přezdívku po svém pradědovi, si šel za svým. A ukázalo se, že to funguje.

Navíc rok od roku lépe. Z Huga se stal na mapě dovozců vín do Česka pojem, který víno vybírá a vozí nejen pro své stálé privátní zákazníky a svůj podnik, ale i pro špičkové restaurace v Česku. K myšlence, že bude podnikat, ale vedla dlouhá cesta.

Práce v Rakousku

Nejprve začal pracovat v logistice. Stoupal po kariérním žebříčku v korporátu a jako manažer dlouho působil v Rakousku. Na starost měl logistiku od Skandinávie po Balkán. „Jenže mě to vůbec nebavilo. Nechtělo se mi do práce. Víte, pro kluka z Moravy to byl strašně smutný neosobní život,“ vzpomíná na důvod, proč se rozhodl s manažerskou prací skoncovat.

Láska k vínu ho ovšem nepustila, naopak, a postupně se o něj zajímal víc a víc, takže nakonec vystudoval i rakouskou Vinařskou akademii. Přátelům a známým občas dovážel vína a postupně zjistil, že právě v tom vidí svou budoucnost.

Když dal v roce 2009 výpověď, měl v hlavě už jasný plán: zaměří se na špičková německá a rakouská vína a bude je vozit do Česka.

Jeho životní zkušenosti

Tušil, že to nebude jednoduché a půjde s životním standardem dolů, realita ale jeho očekávání předčila. „Jednu dobu jsem neměl ani na chleba a měl jsem i odstřihnutou elektriku, ale nikdy jsem ani trochu nelitoval. Moje práce mě neskutečně bavila a baví,“ říká s přesvědčivým tónem i úsměvem.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.