Pryč jsou doby, kdy se na konferencích jedly řízky s bramborovým salátem a po jejich skončení se účastníci hned rozešli. Dnes se přípravě cateringu věnuje mnohem větší pozornost a změnilo se i chování samotných hostů, kteří rádi uvítají možnost zůstat v konferenčních prostorech déle, než je samotný program.
Příprava konference neznamená pouze zajistit vhodné prostory, poutavý, přínosný program a hosty. Velký podíl na tom, zda se konference povede, má i catering. Hodně lidí jej má spojený pouze s občerstvením, ale ve skutečnosti se jedná o komplexní službu, která dokáže z jídla udělat nezapomenutelný zážitek. Zahrnuje tak nejen podávané pokrmy, ale také oblečení obsluhy, vizuál talířů, skleniček i příborů a mnoho dalšího.
Bývaly doby, kdy se jídlu na konferencích nevěnovalo tolik pozornosti. Běžně se podával řízek se salátem či guláš a hlavním cílem bylo nasytit velký počet lidí. Aktuální trendy v konferenčním cateringu však vypadají zcela jinak. Potvrzuje to i Richard Vála, manažer Foodway Cateringu: „Dnes se mnohem více dbá na zdravou stravu. Pořadatelé hodně řeší, co účastníkům za jídlo nabídnou. Setkáváme se i s tím, že chtějí catering připravit tak, aby odpovídal zaměření konference. Když je to akce například pro lékaře, chystáme healthy snacky, zeleninové a ovocné saláty, brain foody, což jsou lehká výživná jídla, která zasytí, ale člověka neuspí. V pauzách frčí různé sušené ovoce, oříšky a zdravá smoothie. Důležité je, aby si vybrali všichni, jak ti, co jedí maso, tak vegetariáni či vegani.“
Co se za posledních pět let změnilo, je i to, že účastníci konference chtějí často zůstat v místě konání i po jejím ukončení. Lidé se naučili networkovat, rozšiřovat své kontakty, ale chtějí si i jen tak v klidu popovídat, sdělit si dojmy. „K tomuto účelu vytváříme tzv. lunch zóny, kde na stolečkách servírujeme kanapky a koktejly,“ sdílí svou zkušenost Richard Vála. Bonusový zážitek v tomto ohledu přináší i VIP sekce, která je pouze pro určitý počet lidí. „Lidé si koupí vstup do VIP prostor, kde je pro ně připraven speciální program nad rámec toho konferenčního. Je to takové honosnější, čemuž odpovídá i catering, který je hodně propracovaný. Při této příležitosti často používáme např. carpaccio bar nebo prosecco stanici, roznášíme kanapky,“ dodává Richard Vála.
Není neobvyklé, že se konference řeší i několik let dopředu. Pořadatelé se snaží účastníky něčím překvapit, chtějí akci něčím ozvláštnit, vyšperkovat ji do každého detailu. A týká se to také cateringu. „Domlouváme se například na tom, jak bude vypadat příchod lidí a co bude následovat potom. Snažíme se vymyslet něco, co dodá akci příjemnou atmosféru, zároveň přinese přidanou hodnotu. Rádi tak využíváme například smoothie bikes, kdy si každý může „vyšlapat“ vlastní smoothie koktejl,“ uzavírá Richard Vála.
ZDROJ: https://www.pragueconvention.cz/cz/novinky/konferencim-vladne-zdrava-strava-a-prekvapeni-navic
Categories: Foodway