učni cukrařiny na soutěži

Lázeňský pohárek letos ovládla děvčata

Ve středu 17 ledna 2024 proběhla (v Grandhotelu Pupp již podeváté) gastronomická soutěž pro mladé, nadějné studenty a studentky oborů kuchař a cukrář, kterou pořádá AKC ČR – pobočka Karlovy Vary. Letošního ročníku se zúčastnilo 24 studentů, z toho 17 zástupců oboru ostrých nožů a 7 zástupců oboru rychlých metliček a přesných vah, dohromady 14 děvčat a 7 chlapců z celkem 12 odborných škol, z 10 českých měst a 14 odborných pracovišť. 

dívky nastupující na cukrářskou soutěž

Bojovnost soutěžících

Všichni soutěžící bojovali pod drobnohledem našich odborných porot, které výkony soutěžících hodnotily od přivezených surovin, čistoty při práci, správné technologické praxi a vůně, až po chuť (jak jinak). V odborných porotách pro letošní rok zasedla cukrářka Helena Fléglová z národního týmu kuchařů ČR, Radek David – kreativní šéfkuchař gastronomického kolosu Aramark, Lukáš Skála – spolumajitel cukrárny Cukrář Skála v Praze, Vojta Petržela – člen národního týmu kuchařů ČR, Oldřich Pítra že šumavské pobočky AKC ČR, Alena Pechlátová, Jan Heřmánek a Silvie Sulanská.

Na naše mladé studenty bedlivě dohlíželi také členové naší  Staré gardy ❤, což jsou šéfkuchaři, šéfkuchařky, šéfcukráři a šéfcukrářky, sice už na svém zaslouženém pracovním odpočinku, o kterém se však jako o odpočinku nedá vůbec mluvit. Pořád totiž někde pomáhají, mentorují, pečou cukroví pro různé neziskové organizace, přednášejí ve školách a podobně.

Letošní ročník

Letošní ročník posunul laťku opět o kousek výš, cukrářská porota si pochvalovala dorty, kuchaři si zase dali pořádně záležet na pódiových vystoupeních, kde uzkostlivě dbali na hygienu a technologické postupy.

Po vystoupení všech soutěžících byly připraveny Master Classes v podobě předvedení soutěžního úkolu porotci. Pro kuchaře dostal dle pravidel svých 15 minut na podiu Vojta Petržela, člen národního týmu kuchařů České republiky, a pro cukráře předvedl svůj dezert Lukáš Skála, člen úspěšného kuchařského Intergast Culinary týmu (který je složený ze samých bývalých členů národního týmu).

Zadání soutěže

Dle zadání soutěže v kategorii kuchař měli studenti vyrobit pětichodové menu prezentované za studena, kde povinným chodem byl buď studený nebo teplý předkrm připravovaný před zraky odborné poroty a fanoušků přímo ve Slavnostním sále Grandhotelu Pupp, kde soutěž probíhala. Na tuto disciplínu měl každý student / každá studentka pouze 45 minut, během kterých museli připravit a odservírovat tři totožné předkrmy. V této kategorii se s největším bodovým skóre 542 bodů umístila Kristýna Zajícová ze školy s absolutně nejdelším jménem, a to z “Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava”, na druhé příčce se ztrátou pouhých 2 bodů se umístil Jonáš Chorvat, který zastupoval Středisko praktického vyučování Grandhotelu Pupp, na třetím místě skončil Václav Frič, který studuje Střední školu gastronomie U Krbu v Praze. Všichni tři se umístili ve zlatém pásmu.

Příprava dortů a minidesertů

V kategorii cukrářů, kde letos museli soutěžící připravit slavnostní dort, pět kusů minidesertů a jeden talířový desert, který také vyráběli pod tlakem pohledů přítomné poroty, svých přihlížejících fanoušků a diváků. Společným pojítkem mezi oběma kategoriemi byla povinná surovina pro pódiové vystoupení, a to bylo podmáslí.

žáci, kteří vyhráli soutěž

V této kategorii, ve které soutěžila pouze děvčata, první pozici vybojovala studentka Střední odborné školy v Roudnici nad Labem Rozálie Michlová s 532 body ve zlatém pásmu. Stříbrnou příčku obsadila Antonie Ponczová, která přijela do Karlových Varů z největší dálky (a to až z Ostravy, kde studuje AHOL Střední školu gastronomie, turismu a lázeňství) se ztrátou 38 bodů na vítězku ve stříbrném pásmu, třetí místo pomyslně zbylo na Lilianu Lipšovou z Střední školy gastronomie U Krbu, také ve stříbrném pásmu.

No, a kde bude pro letošní rok 2024 a až do konání jubilejního 25. ročníku domov překrásného nerezového putovního poháru ve tvaru lázeňského pohárku? Pozorný čtenář již ví! Ano putovní pohár bude letos na návštěvě v Jihlavě u kuchařky Kristýny Zajícové, která se stala absolutní vítězkou soutěže, když zvítězila o 10 bodů nad svou sokyní z řad cukrářů.

Poděkování

Děkujeme všem soutěžícím, kteří se soutěže zúčastnili. Taková spontánní radost, kterou letos předvedla absolutní vítězka Kristýna Zajícová, se jen tak nevidí! Pohár, který váží bezmála 10kg, zvedla nad hlavu s takovou vervou, že jsme jako organizátoři měli strach, že ho zahodí.

Za každým ročníkem nejstarší kulinářské soutěže v ČR, kterou Lázeňský pohárek je, se skrývá spousty práce celého organizačního týmu. A ta radost vítězky nám ukázala, že to má všechno cenu, a tak nás nabila na celý nadcházející rok příprav dalšího ročníku.

Na závěr bych chtěl moc poděkovat za finanční podporu statutárnímu městu Karlovy Vary, za překrásné prostory Grandhotelu Pupp, za úžasnou organizaci SPV Grandhotelu PUPP v čele s Vlaďkou Příhodovou, společnosti FAGOR za profesionální kuchařská studia a všem našim dalším partnerům a sponzorům, bez kterých by tato soutěž vůbec nebyla: Chefs Culinar, Bidfood, Wüsthof, Hortim International, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary, Fomi Pro, Thun porcelán, GastroJobs.cz a Karlovarská cukrárna.

ZDROJ: https://gastrojobs.cz/cs/clanky/post/1172-lazensky-poharek-letos-ovladla-devcata

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.