Nejstarší cukrárna v Londýně, která je proslulá svými věhlasnými francouzskými dezerty a dorty, se nachází v módní čtvrti Soho, kde se svůj chuťový zážitek umocníte faktem, že se ocitnete ve zcela jiném světě, kde vše pulzuje svým vlastním životem. Energie zdejších ulic vás vtáhne stejně jako omamná vůně delikátního pečiva, zákusků a ovocných koláčků, které když jednou okusíte, jen těžce si bude zvykat na to, že si je nemůžete vychutnávat každý den. Jak název napovídá, Maison Bertaux je francouzská cukrárna, jež náročné anglické chuťové buňky uspokojuje po francouzsku již od roku 1871.
Představte si, že jste v Madridu a popadla vás chuť na sladké. Tato touha má jediné řešení. Vaše kroky bez rozmyslu povedou do nejvyhlášenější cukrárny v okolí. Antigua Pasteleria del Pozo vám bezpochyby osladí a doslova prozáří i ten nejobyčejnější den. Už od roku 1810 uspokojuje sny nejnáročnějších požitkářů. Místo, kde se na samém počátku linula vůně čerstvého chleba je dnes mekkou dokonalých dezertů a zákusků. A co zde vyzkoušet? Ideálně všechno, ale zaručeně jejich legendární bartolillos de crema neboli kapsy plněné krémem — nebe v ústech.
Šéfkuchaře Cédrica Groleta můžete znát i jako držitele titulu nejlepšího cukráře světa z roku 2017. Nejen díky tomuto prvenství, které má rozhodně zasloužené, ale především svou houževnatostí, pílí a nekonečnou kreativitou si vybudoval solidní pověst. Ve všech jeho ovocných a delikátní výtvorech se odráží jeho talent a péče, kterou věnuje každému jednomu nabízenému kousku v jeho cukrárně, jejíž součástí je i pekárna. Prostor Cédric Grolet Opéra se vyznačuje uvolněnou, sváteční atmosférou, kterou harmonicky doplňuje hudba. Je to oblíbené místo milovníků sladkých delikates a rafinovaných cukrářských skvostů, které je škoda jíst, ale jinak to nejde. Chuť má přednost!
Pokud vás v brzké době nečeká výlet do zmíněných evropských měst, ale přece jenom byste si dali sladký umělecký výtvor, nezoufejte. I v Praze se nachází několik proslulých cukráren. Mezi naše nejoblíbenější pražské cukrárny patří Cukrář Skála. Lukáš Skála otevřel svou cukrářskou továrnu na výrobu zákusků podle vlastních receptur na konci roku 2017 a dnes má v hlavním městě už dvě pobočky, jednu ve Šperkově paláci a druhou v Dlouhé ulici. Lukášovi a jeho týmu se podařilo naplnit původní vizi – přiblížit nejsladší řemeslo na světě lidem a ukázat i komplexní výrobní proces. V obou pobočkách proto nabízí kvalitní zákusky tradičních i zcela inovativních chutí, které způsobují závislost. Především pak, pokud bydlíte nebezpečné blízko.
Categories: Lukáš Skála