bramboráky na talíři

Tyto bramboráky se vždy povedou: Trik je v typu brambor a tuku na smažení

Kdo by nemiloval bramboráky! Pokud chcete, abyste je servírovali vždy dokonalé a krásně křupavé, máme pro vás nejen recept, ale i pár osvědčených tipů.

Bramboráky patří mezi poklady české kuchyně. Přestože se bramborové placky dělají v různých podobách v mnoha světových kuchyních, ty české jsou specifické vůní česneku a majoránky. Pokud chcete vždy dosáhnout perfektního výsledku, vyzkoušejte prověřený recept na tuto tradiční pochoutku a podávejte je vždy ještě teplé.

Bramborák je evergreenem

Bramborák je tradiční pokrm, který se zabydlel nejen u nás, ale ve většině slovanských zemích. Obzvlášť oblíbený je v Německu, Maďarsku a Švédsku. V židovské kultuře je dokonce součástí chanukového jídla. V Polsku a Německu se mnohdy připravuje i ve sladké variantě.

Nepodceňte typ brambor

Pokud chcete mít bramboráky dokonalé, použijte vždy varný typ C, tedy moučné. Mají nejvyšší obsah škrobu, a proto se hodí do těst a na smažení.

Nejlepší bramboráky? Jedině na sádle!

Tajemstvím skvostného bramboráku je i v použití sádla, a to hned ze dvou důvodů. Sádlo totiž dokáže změnit i přilnavou pánev na nepřilnavou. Stačí ho před smažením jen dostatečně rozpálit. A ze všeho nejvíce se podepíše na chuti bramboráků, které jsou mnohem chutnější a voňavější! Sádlem nikdy zbytečně nešetřete. Na pánvi by měla být vždy vysoká vrstva tuku, jen díky tomu se budou bramboráky smažit rovnoměrně. Navíc, když budou bramboráky v rozpáleném tuku plavat, nasáknou do sebe mnohem méně tuku.

bramboráky na talíři

Tip šéfkuchaře

„Jako jedna ze zásadních ingrediencí bramboráku je česnek. Ten je zasyrova hodně aromatický a ostrý, a tak je lepší z něj nejdříve připravit česnekový konfit. Česnek se vloží do rozpuštěného sádla a na nízkou teplotu se táhne, až pěkně změkne. Díky této úpravě i příjemně zesládne. Konfit se pak promíchá s nahrubo nastrouhanými brambory, k nimž se přidají ostatní ingredience,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup.

Recept na dokonalý bramborák

Nejprve omyjte a očistěte 500 g brambor a posléze je nastrouhejte na struhadle nahrubo. Potom z nich vymačkejte přebytečnou vodu a škrob. Následně přidejte 2 syrová vejce, sůl, pepř, utřený česnek a majoránku. Veškeré ingredience promíchejte, poprašte směs 100 g hladké mouky a přilijte 100 ml mléka. Opět vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto. Naběračkou ho vlijte do pánve a rozetřete ho ke krajům. Každý bramborák smažte z obou stran do zlatova.

ZDROJ: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dokonale-bramboraky/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.