asijské jídla

Indonéský týden

Exotické koření, voňavé bylinky a mix kulturních vlivů

Tak by se dala stručně popsat indonéská kuchyně. Její kouzlo můžete odhalit během indonéského týdne specialit Betawi, původních obyvatel Jakarty, který připravila asijská restaurace Sia. Menu, které se bude skládat z tradičních a stále velmi oblíbených jídel hlavního města Indonésie, sestaví hvězda místní gastronomie Chef Marinka.

Indonéský týden, který proběhne od 5. do 12. října v asijské restauraci Sia, bude zasvěcen pokrmům původních obyvatel Jakarty – Betawi. Ty tvoří směsice různých kultur, což se projevuje i v jejich kuchyni. Díky tomu je jejich jídlo unikátní a chuťově rozmanité.

Menu pro tuto akci sestavila indonéská kulinářská hvězda Rinrin Marinka, známá jako Chef Marinka. Ta se proslavila jako porotce indonéské verze soutěže Master Chef, byla nominována na významná ocenění jako Kuchař roku a pravidelně se objevuje v kuchařských pořadech a soutěžích. Úspěchy však nesklízí pouze v kuchyni, ale i v oblasti módy a designu.

Do Prahy přijede tato inspirativní žena, pro niž je jídlo propojením kuchařských dovedností s kulturou a historií, již podruhé. “Poprvé jsem Prahu navštívila v roce 2018 a musím říct, že je to jedno z nejkrásnějších měst, které jsem kdy navštívila. Mám ráda starobylou architekturu, takže se ráda procházím po Starém Městě, které je jí plné,” svěřuje se Chef Marinka.

Jídla z Jakarty jsou výrazná a plná arašídů a kokosu

Hned tři tradiční pokrmy a jeden drink vybrala Chef Marinka pro Indonéský týden Betawi v asijské restauraci Sia. “Všechno to jsou jídla a pití, která mám osobně velmi ráda. Současně se jedná o pokrmy, které jsou v Jakartě stále velmi oblíbené a můžete se s nimi setkat doslova na každém rohu. Kromě toho jsou opravdu lahodné,” komentuje svůj výběr Chef Marinka.

Prvním pokrmem je Asinan Betawi.

Asinan Betawi je jedno z nejoblíbenějších tradičních jídel v Jakartě a okolí. Jde o indonéský salát z nakládané zeleniny. V Sia se bude podávát s tofu a sladkokyselou arašídovou omáčkou. Jeho osvěžující chuť dokonale kombinuje sladké a kyselé s pikantními tóny. “Asinan Betawi je skvělý salát, který si dopřeji třeba i třikrát týdně. Je lehký, svěží, zdravý a mají ho snad v každé restauraci,” dodává Chef Marinka, v jejíž verzi bude salát dokončen nudlovým krekrem.

Druhým pokrmem je Soto Betawi.

Hovězí polévka s kokosovým mlékem si získala oblibu nejen obyvatel Jakarty, ale po celé Indonésii. Má bohatou výraznou chuť a je jemně krémová. Tato polévka je neodmyslitelnou součástí kuchyně Betawi a často se podává při slavnostních příležitostech. “Tahle polévka je jedna z mých nejoblíbenějších a rozhodně vás donutí si přidat,” zve k jejímu ochutnání Marinka.

Třetím pokrmem je Nasi Uduk.

Voňavá lepivá rýže vařená v kokosovém mléce. Je to základní indonéský pokrm, který se podává buď k snídani nebo k obědu s křupavým kuřetem a arašídovou omáčkou.  A přesně takhle ho dostanete i v Sia.

A na závěr drink kultury Betawi Bir Pletok.

“I když je v názvu pivo, žádný alkohol v něm není. Je to naše specialita, taková odlehčená a zdravější verze piva,” ozřejmuje Chef Marinka. Tento nápoj má červenou barvu díky secang, sekané kůře stromu sappan, a jeho chuť je pikantní, sladká a zároveň osvěžující. Díky zázvoru se hodí do chladnějšího počasí. Bir Pletok je skvělým příkladem toho, jak Betawi dokázali převzít cizí vlivy a přizpůsobit je své kultuře.

Všechny pokrmy budou pod dohledem Rinrin Marinky po celý týden vařit její indonéští kolegové Anggan a Erwin, kteří taktéž pocházejí z Jakarty a jsou stálými kuchaři v restauraci Sia.

Přijďte ochutnat pravou indonéskou kuchyni. Přejeme vám SELAMAT MAKAN.

ZDROJ: https://www.atlasceska.cz/kalendar-akci/indonesky-tyden-2024-praha-136150

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.