Vedle obvyklého menu gastro podniky nabízejí pokrmy z běžně dostupné, ale i čím dál vzácnější lovené lesní zvěře. Na zvěřinové hody ve francouzském a belgickém stylu vyrazte do brasserie Bruxx. Kde na vás čekají delikatesy jako pečená bažantí stehna Brillant-Savarin, srnčí ragú se silnou koňakovou omáčkou, jelení kýta na černém pivě s francouzskou klobásou či grilovaná svíčková z daňka flambovaná s francouzským ginem.
Když se řekne zvěřina, možná si mnozí z vás vybaví legendární scénu z již kultovního filmu Slavnosti sněženek. Kde se dva myslivecké spolky hádají o to, jak připraví uloveného kance. Zda se šípkovou omáčkou, nebo se zelím.
V minulosti byla zvěřina výsadou pouze bohaté vrstvy, ani pytláci srnce chyceného do oka nejedli, protože je hospodyňky neuměly dobře připravit. Ta doba však minula a zvěřina se v našem jídelníčku objevuje čím dál více. A nejčastěji právě v říjnu. Zpestřuje nám jídelníček o potřebné živiny, navíc maso z divoké zvěře je méně tučné a plné bílkovin.
Bohaté zvěřinové menu přichystala i belgická brasserie Bruxx, kam do 22. října můžete zajít ochutnat tradiční pokrmy s ingrediencemi typické pro francouzskou a belgickou kuchyni.
To, zda si dáte divočáka se šípkovou, nebo se zelím, v Bruxxu řešit nebudete. Divočák se totiž na menu vůbec neobjeví. Místo toho se můžete těšit hned na předkrmy, které navnadí vaše chuťové pohárky. Salát Cafe de Paris s kachním foie gras s ančovičkami, mladými salátovými listy, pošírovaným vejcem a zvěřinovou klobásou salsiccia a zvěřinový tartar s jelením rilletes s contreau majonézou a nakládanými houbami a domácím hořčicovými chlebem.
Ti, kteří se budou chtít trochu ohřát, by neměli vynechat polévku v podobě zvěřinového consommée, což je silný vývar doplněný o mrkvový flan, který připomíná naši vaječnou sedlinu obohacenou o kořenovou zeleninu, a dále trhané maso a kapku portského vína.
Čtyři hlavní chody vás chuťově pomyslně přenesou do zemí, kde holdují zralým sýrům, koňaku a černému pivu.
pojmenována podle legendárního francouzského gurmána. Budou připravena společně s masovou fáší a lanýžem, restovanými hřiby a madeirskou omáčkou.
nabídne v pánvi podávané srnčí ragú se silnou koňakovou omáčkou. Nesmí chybět kořenovou zeleninou, liškami, kaštany a pečenými králičími ledvinkami. Tento recept si v Bruxxu vypůjčili od papeže francouzské gastronomie, Paula Bocuse, který je považován za propagátora odlehčené kuchyně.
vám dá ochutnat jelení kýtu připravenou na černém pivě značky Gimbergen, s bílou francouzskou kolbásou Boudin blanc, zvěřinovým nachis, což je zapékaný pokrm z brambor a mletého masa, a houbovou bruschettou.
přinese jedinečnou chuť grilované dančí svíčkové, kterou vám přímo před očima oflambují ve francouzskému ginu, již doplní bramborové krokety Berny, lékořicová omáčka, houbové pečivo z listového těsta vol – au –vent a bruselské kapustičky.
Jako dezert se budou podávat petit fours. Což jsou malé minidezerty z piškotového těsta, zde doplněné o malý ovocný čaj a domácí švestkový kompot.
Categories: Bruxx