Zlatý kuchař popáté

Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již popáté.

Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker. Redakce Gastro&Hotel oslovila 40 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší, tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace.

Každý z nich měl sestavit svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2017, určit tři zahraniční kuchaře, jmenovat jednoho kandidáta na Objev roku a nominovat jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy.

U každého z nich měla být oceněna především invence, kreativita a originalita. Předloni byla poprvé zavedena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje veřejnost na webových stránkách www.zlatykuchar.cz.

Hlasování bylo spuštěno i letos 10. března a tipy bylo možno posílat do 10. dubna.

Novinkou letošního ročníku je zavedení nové kategorie Zlatý cukrář. Každý z porotců měl jmenovat jednoho kandidáta, který si udělení takového titulu plně zaslouží.

Letos nechybí ani Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2017, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři, a kde se tím pádem vždy dobře nají. Bude k dostání v tištěné formě v turistických informačních centrech a ke stažení na webových stránkách www.zlatykuchar.cz.

Slavnostní galavečer s předáním cen oceněným kuchařům proběhl ve čtvrtek 26. 4. 2018 v Royal Theatre na pražských Vinohradech. Večerem provázela herečka a milovnice gastronomie Markéta Hrubešová. Během slavnostního předávání cen bylo také pokřtěno druhé, rozšířené vydání Gourmet mapy Zlatého kuchaře, jejímiž kmotry se letos stali šéfredaktorka časopisu Gastro&Hotel Kateřina Sobotková a patron ankety Vladimír Poštulka.

Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly již popáté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass, jen pro letošní ročník dostaly zcela nový kabát. Společnost Dellinger s.r.o. věnovala všem vítězům kuchyňské nože z damaškové oceli.

Co k anketě říká její patron Vladimír Poštulka?

„Naše anketa dospěla – a to doslova. Není už novinkou, není už raritou. Je nesporným faktem. Vědí o ní všichni lidé pracující v oboru gastronomie – a kteří náhodou nevědí, jsou jen ignorující menšinou.

Nuže, podívejme se tedy, co anketa Zlatý kuchař za dobu své existence dokázala a kam došla. Dokázala bezesporu objevit nová jména talentovaných šéfkuchařů a předložit je veřejnosti s takovým důrazem, že jim zajistila respekt. Není například náhodou, že loňský vítěz kategorie Objev roku Přemek Forejt hned v následujícím ročníku Maurerovy laické ankety Grand Restaurant získal první místo s restaurací Entrée v Olomouci, kterou vede!

V kategorii Síň slávy jsme upozornili na důležité velikány naší gastronomie a dali jim už provždy patřičnou váhu a lesk. To už jim nikdy nikdo nevezme. A letos poprvé uvádíme i kategorii Zlatý cukrář, která zahrnuje poslední chybějící gastronomický obor, který jsme zatím opomíjeli. S hrdostí připomínám, že mezi odborníky, kteří v naší anketě hlasují, přibylo několik vážených jmen – a také přibyli první absolventi aristologie, tedy univerzitně vzdělaní odborníci v oboru gastronomické teorie.

Také tento fakt posunuje naši anketu zase o kousek dál.V neposlední řadě bych rád připomenul, že počet kuchařů, zařazovaných do naší ankety, rok od roku roste. Znamená to bezesporu, že máme víc a více profesionálů, kteří jsou schopni se za své jméno postavit, nejen schovávat se v kuchyni. A to je trend velice sympatický, tendence velmi příznivá.“

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2017

Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.
Zlatým kuchařem roku 2017 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Přemek Forejt (Entrée Olomouc) a bronzový byl Oldřich Sahajdák (La Degustation Boheme Bourgeoise).

Umístění v dalších kategoriích: Zlatý zahraniční kuchař: Riccardo Lucque, Aromi Objev roku: Ondřej Dulanský, Pavillon, Brno, Síň slávy: Roman Paulus, Alcron, Zlatý cukrář: Lukáš Skála, Bruxx a Šporkův palác, Praha, Volba veřejnosti: Roman Till, restaurant Tři Věžičky, Jihlava

Kompletní seznam všech oceněných kuchařů najdete na www.zlatykuchar.cz.

Partnery ankety Zlatý kuchař 2017 se staly společnosti:

Generální partner ankety: Fagor Gastro CZ s.r.o.Partneři: Pražské vodovody a kanalizace a.s., Centrála cestovního ruchu Czech Tourism, Český systém kvality služeb, Aviko ČR, Krondorf a.s., Pivovar Ferdinand a.s., Bohemia Sekt s.r.o., Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s., Feel Eco – Fosfa a.s., Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP), Espresso s.r.o., Vandermoortele CZMediální partneři: Časopis Gastro&Hotel profi revue, časopis AHR Fórum, Mňam TV, Expres rádio, Český rozhlas Hradec Králové, portál Luxus.cz, portál kudyznudy.cz

ZDROJ:https://www.freshtime.cz/2018/05/5915/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.