CHILLI FESTIVAL! OCHUTNÁTE JÍDLA Z CHILLI PAPRIČEK ZE VŠECH KOUTŮ SVĚTA

27. 8. 2018 – Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa.

Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeño papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.

 

 

Podstatné je zvýraznit chuť

Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeño chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert – palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.

Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeño,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.

ingredience na vaření asijského jídla

Věděli jste, že …?

  • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
  • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
  • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
  • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.

 

Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.

Chilli menu v restauraci Sia – 20. – 27. září

 

Jalapeño

Tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí, Jalapeño chilli pasta

 

Madagaskar
„Chilli Beef“ s madagaskar čili, česnekové výhonky, shiitake

 

Fatalii
Jhinga krevety a salát ze zelené papáji s arašídy, melounem cantaloupe a fatalii chilli papričkou

 

Ghost chilli
Grilovaný mečoun, kolhapuri rybí kari, pappadum a broskvové chutney se zázvorem a ghost chilli

 

Carolina Reaper
Grilované jehněčí hřebínky,  Vindaloo kari, paratha a mango chutney s Carolina Reaper

 

Bhut Jolokia Peach

Palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtová zmrzlina s limetou a chilli sirup

Na snížení pálivosti
Mangové lassí
Citronový šerbet se syrovátkou
Avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem

 

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.

ZDROJ:https://stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=4391

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.