Chilli festival v pražské restauraci Sia
Kdy 20. září 2018 – 27. září 2018
V pražské restauraci Sia, jež patří do gastronomické skupiny Together, si od 20. do 27. září přijdou na své milovníci pálivých jídel. V rámci chilli festu šéfkuchař Jiří Štift představí pět různě pikantních pokrmů, které mu pomáhal vyladit chilli master Pavel Koudelka.
Od 20. do 27. září bude Sia servírovat pět chodů s různým stupněm pálivosti, aby si hosté mohli vybrat, jak moc pikantní svůj pokrm chtějí. Nejméně pálivá bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s jalapeño chilli pastou. V dalších pokrmech se objeví například papričky fatalli či ghost pepper neboli bhut jolokia. Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily. Při sestavování pikantního menu šéfkuchař myslel samozřejmě i na dezert, jímž budou palačinky z kokosového mléka s žakií známou též jako jackfruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem. Jelikož kapsaicin, což je látka, která způsobuje pálivost papriček, na sebe váže tuky, je dobré pro zahnání pálivosti v ústech pozřít něco tučného, nikoliv ji zapít vodou, která chuťové pohárky opláchne, a tak se k nim dostane ještě více kapsaicinu. V restauraci Sia bude na zchlazení k dispozici mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.
Categories: Sia restaurant