Počasí nám stále přeje, tak vytáhněte kalendáře a zapište si několik zajímavých akcí, které vás budou během září vážně bavit! 🙂
Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, která je součástí gastronomické skupiny TOGETHER, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. až 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa. Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeño papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize. Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti, a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí.
Také historická vinice, která je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji, zve milovníky vín na nevšední zážitek. Prostředí vinohradu s bohatou historií a nádherným výhledem se zde spolu s vínem a hudbou bude snoubit v jedinečný koktejl. Po oba víkendové dny 15. a 16. září se od 11.00 do 19.00 představí vinařská produkce jak místní, tak i dalších předních vinařství z Čech a Moravy. Ochutnáte například vína z Vinařství Vondrák, Vinařství Konečný, Vinařství Maděřič, Pavel Binder a mnohých dalších. Chybět nebude ani burčák a letošní novinka – perlivá vína z hroznů sklizených na vinici sv. Kláry.
Na stejném místě můžete navštívit i tradiční a velmi oblíbenou výstavu dýní a řadu doprovodných akcí pro děti, jako jsou dýňové hrátky či Halloween (od 22. září do 21. října). Pro milovníky dýní budou připraveny delikatesy v podobě dýňové polévky či smoothie. Procházku podzimní zahradou pak návštěvníci mohou zakončit u sklenky lahodného vína na vinici sv. Kláry.
Botanická zahrada Troja, Praha
Facebook a Facebook Dýňový podzim
Festival VEGEFEST po sedmi letech existence dokončil proměnu z festivalu zaměřeného primárně na stravování na festival věnovaný udržitelnému a soběstačnému životnímu stylu, neboť původní poslání festivalu s těžištěm v oblasti stravování bylo naplněno společně s rozšířením veřejně dostupných možností vegetariánského, veganského i raw stravování. Osmý ročník se tedy uskuteční 29. a 30. září na Vyšehradě. Hlavním cílem současného festivalu je přivést pozornost k neohleduplnému nakládání se zdroji planety, na které žijeme, k ekologické stopě, kterou obecně přesycená a na zisk orientovaná západní společnost vytváří, a inspirovat návštěvníky k pozitivním změnám, které lze v tomto ohledu učinit v každodenním životě.
Staré purkrabství; V pevnosti, Praha
Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti a jejich náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit. Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů. Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím. A velice často najdete v jednotlivých oblastech i stánky s něčím dobrým. 😉 Letos se konají 15. září!
po celé ČR
Připravila Tereza Pánková
ZDROJ:https://fresh.iprima.cz/tipy-na-gastroakce-nejpalivejsi-papricky-vino-nebo-vegefest
Categories: Sia restaurant