Jiří Štift, šéfkuchař restaurace Sia, která je součástí gastronomické skupiny TOGETHER, chystá pro své hosty doslova pálivý festival. Ve dnech 20. – 27. září bude servírovat jídla z chilli papriček ze všech koutů světa. Při sestavování menu spojil síly s odborníkem na pálivé papričky Pavlem Koudelkou, společně připravili výběr od méně pálivých Jalapeno papriček až po ty nejpálivější Carolina Reaper, které mají na Scovilleho stupnici pálivost 2,2 milionu a jsou držitelem rekordu v Guinnesově knize.
Podstatné je zvýraznit chuť
Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeno chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert – palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.
Věděli jste, že …?
-
- Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
-
- Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
-
- Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
-
- Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.
Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.