Milujete nejrůznější foodie festivaly, pestré gastroakce a ochutnávkové hody? Pak je druhý měsíc v roce 2019 jako stvořený pro vás. Možná je sice únor nejkratším měsícem v tomto roce, ale nabídne vám širokou škálu nejrůznějších gastronomických událostí. Diáře do ruky a značte si.
V týdnu od 28. ledna do 3. února 2019 se Praha stane dějištěm jedenáctého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2019. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet menu snoubená s víny a degustace vín, tzv. „Wine & Food tandemy“. Degustačním centrem festivalu budou vinné bary Vinograf na Senovážném náměstí a v Míšeňské. Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat championy a devadesátibodová vína Prague Wine Trophy.
Vyvrcholením festivalu bude již dvanáctá Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy ve středu 30. ledna 2019 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Bude zde k ochutnání více než 500 vín medailistů Prague Wine Trophy. Proto neseďte doma a přijďte si vychutnat všechny chutě vína.
Snad celá Praha 6 se loni sešla v restauraci Na Slamníku, aby si užila zabijačkové hody, a ne jinak tomu bude i letos. Zdejší řezník si pro vás připraví jitrnice, zabijačkový guláš, jelita, prejt, ovárek nebo třeba pečené škvarky. Ke všemu se zde bude podávat výborný roztocký chléb a to nejhlavnější – na čepu budou Únětice! V sobotu pro vás bude řezník vybrané dobroty připravovat přímo před vámi a zároveň k tomu bude od 13 hodin hrát harmonikář.
Otevření 10. sezony farmářského tržiště Náplavka, tradičně opékáním kvalitních špekáčků z uzenářství Kvarda, a to na otevřeném ohni. Chléb, hořčice, kečup a bodáky budou na místě k dispozici. Kdo bude mít vlastní talířek, má slevu 5 Kč! Zapište si proto do diářů datum 2. února 2019 a zavítejte na Náplavku.
Víte, co je na brunchi nejlepší? To, že když máte chuť na všechno, tak si to prostě všechno můžete dát! V neděli 3. února 2019 si na talíř na lodi Rosmarina můžete dát na co budete mít chuť, kombinovat pokrmy dle svých představ a pak si třeba zajít na procházku podél Vltavy. V tom je toto místo unikátní. Rezervujte si své místo už teď a přijďte s rodinou nebo přáteli na nedělní brunch.
Druhá únorová sobota se ponese v duchu zabijačky. Dvorní řezník František Kšána mladší, šéfkuchař Standa Pressl a usměvavá generální manažerka Terezka Mayerová vám nabídnou tradiční zabijačkové pochoutky – jitrnice, jelítka, tlačenku, zabijačkový guláš nebo ovar. Spláchnout vše budete moci pečlivě ošetřenou Plzní z vnitřního a venkovního výčepu. Zabijačkovou atmosféru dokreslí kapela. Ochutnat můžete každou pochoutku zvlášť, anebo si za 390 Kč kupte pásku a jezte, co zmůžete.
Masopust je tradiční dobou hodování a veselí. Nechte se inspirovat zvyky našich předků a v sobotu 9. února od 12 do 17 hodin si naplno vychutnejte zabijačku v Plzeňském Prazdroji!
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš… Nad nádvořím legendárního pivovaru u Formanky budou k mání zabijačkové speciality, čerstvě čepované pivo Pilsner Urquell přímo od zdroje a Šest chmelů z únorové Volby sládků. Nebude chybět ani tradiční muzika, která se postará o náležitou atmosféru. Z bohatého sortimentu nabízených pochutin si určitě vybere každý.
Libanon je považován za kolébku vína. Pěstovali jej už Féničané před 6 000 lety, které následně vystřídali Řekové a Římané. Přijměte proto pozvání do Pivnice U Kance v Plzni na exkluzivní degustační večer libanonských vín v podání Tomáše Blahuty, jednoho z mála Čechů s opravdovým přehledem o libanonském vinařství. Cena vstupenky zahrnuje degustační vzorky vín a drobné občerstvení.
Přijměte srdečné pozvání do Olomouce na netradičně laděné menu skládající se z toho nejzajímavějšího japonského street foodu. Vezměte s sebou svou drahou polovičku nebo kamarády a přijďte do Restaurace u Kohouta oslavit svátek zamilovaných. Doporučujeme si ale zarezervovat místo předem.
Únorové gastroakce budou v restauraci Bruxx věnovány pokrmům z krevet. Zapomeňte na příbory, vyhrňte si rukávy a do oblíbených mořských plodů Foresta Gumpa se pusťte jen tak, rukama. K dokreslení letní pohody uprostřed pražské zimy vám pak postačí už jen zdejší vychlazená belgická piva.
Masopustní veselí ovládne Slezskoostravský hrad v sobotu 16. února 2019. Těšit se můžete na ukázky lidových zvyků, rej masopustních masek, na průvod maškar, lidové písničky, vystoupení flašinetáře a spoustu dobrého jídla.
Jarmareční stánky nabídnou lahodné pivo či medovinu, k jídlu bramboráky, koláče, sladké i masové dobroty typické pro masopust. Na pódiu poběží doprovodný program, který potěší a pobaví nejen děti, ale i dospělé. Masopust bude zkrátka vonět spoustou dobrého jídla a bude příjemným zážitkem.
Milujete maso na všechny způsoby? Zabijačky jsou pro vás doslova svátkem jídla? Pak vás zveme na Doubraveckou zabijačku pořádanou Městským obvodem Plzeň 4 ve spolupráci s Doubraveckým klubem. Těšit se můžete jak na zabijačkový program (ukázky výroby jitrnic, jelit apod.), tak i na ten kulturní (živá kapela, muzika).
Přijďte se 20. února 2019 dosyta najíst a napít na masopustní posvícení konané na pěší zóně Anděl. Je pro vás připraveno na 30 stánků, kde si vybere opravdu každý. Budete moct ochutnat od teplých uzenin, jitrnic, pečeného selete, polévek či gulášů až po plněné buchty, koláče, štrůdly, svařené víno, horký grog nebo medovinu. Pro děti je připraven workshop výroby masek či ukázka hry na flašinet. V rámci doprovodného programu zahraje masopustní kapela a každý, kdo přijde v masce, obdrží masopustní koláč.
ZDROJ:https://spiritmagazin.cz/gastro-kalendar-festivaly-a-akce-v-unoru-2019/
Categories: Bruxx