asijské jídlo

Od Psa k Praseti v asijské restauraci SIA

Lunární nový rok, tedy den, kdy se střídají znamení čínského zvěrokruhu a rok Psa se mění na období Prasete, připadá letos na 5. února. Pokud byste se rádi seznámili s tím, jak Asiaté nový rok oslavují, navštivte na začátku února restauraci Sia. Pod vedením vietnamského kuchaře Kevina Nguyena Viet Lama zde budou už od neděle 3. února podávat speciální menu pro dva a více hostů.

Na lunární nový rok by totiž nikdo neměl jíst sám a v Číně i Vietnamu se kolem vždy kulatého roku schází celá rodina. Tradiční menu pak připravuje nejčastěji babička s matkou a s dcerou, aby tak bylo zaručeno předávání jednotlivých tradic napříč generacemi.

V Číně i ve Vietnamu dostávají děti v červených obálkách peníze, aby si mohly koupit, co potřebují. Červená barva se pak promítá do celého průběhu hostiny. V Asii je totiž symbolem štěstí a síly, zastoupená tak musí být v dekoracích i v pokrmech.

kuchař vařící v kuchyni

Tříchodové menu je v SIA složeno částečně z vietnamských a částečně z čínských pokrmů, které kuchaři uzpůsobili evropským chutím a českým gastronomickým návykům. „Ve Vietnamu jedí na lunární rok pokrm podobný naší vepřové tlačence, nicméně chuť je úplně jiná,“ říká šéfkuchař restaurace Jiří Štift a pokračuje: „a taky připravují závitky se syrovým vepřovým masem. To jsou ale jídla, které by čeští hosté úplně neocenili.“

ingredience v kuchyni

Součástí prvního chodu bude vietnamský rýžový koláč Banh Chung s mungo fazolemi a vepřovým masem, který k této slavnosti neodmyslitelně patří a, tak jako většina pokrmů ze slavnostního menu, je i on opředen po generace tradovanou legendou, podobné naší pohádce Sůl nad zlato.

Společně s vietnamským koláčem se budou v prvním chodu podávat také knedlíčky plněné vepřovým masem s pažitkou. Do jednoho ze servírovaných knedlíčků Číňané během oslav schovávají minci, většinou 1 yuan. Tvar knedlíčků totiž připomíná starověké čínské zlaté nebo stříbrné platidlo 元宝 YUAN BAO a kdo minci během stolování ve svém knedlíčku objeví, může se v dalším roce těšit na štěstí a bohatství.

kuchaři blbnou s noži

Součástí druhého chodu budou dlouhé nudle, které jsou symbolem dlouhověkosti, a ryba. Její druh není v tradičním menu přesně určen, lidé na pobřeží jedí mořské druhy, v kontinentální Číně si rodiny pochutnají i na kaprovi.

Ať už je ryba jakákoliv, musí se na stůl vždy servírovat celá, s ocasem i s hlavou. Ta symbolizuje dobrý začátek a ocas pak šťastný konec čehokoliv, co rodinu v novém roce čeká. I kdyby byla ryba sebelepší, musí stolující nechat na talíři alespoň malý kousek. To podle tradice zaručí hojnost a dostatek jídla po celý další rok. V pražské SIA se bude podávat mořský vlk vařený na páře a sníst ho, na rozdíl od Asiatů, můžete celého. V Čechách vám totiž pro bohatství a hojnost postačí šupina z kapra, kterou jste si na Vánoce schovali do peněženky.

ZDROJ:https://www.neverdie.cz/gastro/od-psa-k-praseti-v-asijske-restauraci-sia/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.