Na lunární nový rok by totiž nikdo neměl jíst sám a v Číně i Vietnamu se kolem vždy kulatého roku schází celá rodina. Tradiční menu pak připravuje nejčastěji babička s matkou a s dcerou, aby tak bylo zaručeno předávání jednotlivých tradic napříč generacemi.
V Číně i ve Vietnamu dostávají děti v červených obálkách peníze, aby si mohly koupit, co potřebují. Červená barva se pak promítá do celého průběhu hostiny. V Asii je totiž symbolem štěstí a síly, zastoupená tak musí být v dekoracích i v pokrmech.
Tříchodové menu je v SIA složeno částečně z vietnamských a částečně z čínských pokrmů, které kuchaři uzpůsobili evropským chutím a českým gastronomickým návykům. „Ve Vietnamu jedí na lunární rok pokrm podobný naší vepřové tlačence, nicméně chuť je úplně jiná,“ říká šéfkuchař restaurace Jiří Štift a pokračuje: „a taky připravují závitky se syrovým vepřovým masem. To jsou ale jídla, které by čeští hosté úplně neocenili.“
Součástí prvního chodu bude vietnamský rýžový koláč Banh Chung s mungo fazolemi a vepřovým masem, který k této slavnosti neodmyslitelně patří a, tak jako většina pokrmů ze slavnostního menu, je i on opředen po generace tradovanou legendou, podobné naší pohádce Sůl nad zlato.
Společně s vietnamským koláčem se budou v prvním chodu podávat také knedlíčky plněné vepřovým masem s pažitkou. Do jednoho ze servírovaných knedlíčků Číňané během oslav schovávají minci, většinou 1 yuan. Tvar knedlíčků totiž připomíná starověké čínské zlaté nebo stříbrné platidlo 元宝 YUAN BAO a kdo minci během stolování ve svém knedlíčku objeví, může se v dalším roce těšit na štěstí a bohatství.
Ať už je ryba jakákoliv, musí se na stůl vždy servírovat celá, s ocasem i s hlavou. Ta symbolizuje dobrý začátek a ocas pak šťastný konec čehokoliv, co rodinu v novém roce čeká. I kdyby byla ryba sebelepší, musí stolující nechat na talíři alespoň malý kousek. To podle tradice zaručí hojnost a dostatek jídla po celý další rok. V pražské SIA se bude podávat mořský vlk vařený na páře a sníst ho, na rozdíl od Asiatů, můžete celého. V Čechách vám totiž pro bohatství a hojnost postačí šupina z kapra, kterou jste si na Vánoce schovali do peněženky.
ZDROJ:https://www.neverdie.cz/gastro/od-psa-k-praseti-v-asijske-restauraci-sia/
Categories: Sia restaurant