Zimní gastro tipy: masopust, čokoládový týden i létající nudle

Létající nudle, nepřeberné množství čokoládové zmrzliny i galadegustace nejlepších vín. I v zimě se můžete těšit na spoustu dobrého jídla a pití. Server Lidovky.cz přináší pár tipů na originální gastroakce.

Masopustní menu

Masopust – to jsou především zabijačky, voňavé buchty a oslava hojnosti před dlouhým postním obdobím. Masopustem se nechal vést i šéfkuchař Marek Šáda, když připravoval lednové menu. Inspiroval se v kuchyni našich babiček a vytvořil kombinaci tradičních hutnějších českých pokrmů typických pro mrazivé období. Hned v únoru navazuje na masopust menu valentýnské. Těšit se můžete třeba na emulze z ústřic s avokádem a jablky nebo čokoládovou kouli s višněmi a horkou čokoládou.

Čokoládový týden

Dokážete si představit 12 druhů čokoládových zmrzlin? Zmrzlinář Honza Hochsteiger z Crème de la Crème připravuje čokoládový a následně kávový týden. Od konce ledna si hosté budou moci pochutnat na dalších populárních čokoládových variacích s karamelem a solí či chilli. V kávovém týdnu na hosty čeká skutečně speciální zmrzlina vyrobená ze vzácné cibetkové kávy Kopi Luwak. Sortiment také rozšíří tradiční veganská zmrzlina, stejně jako zdravější alternativa bez cukru.

čokoládová zmrzlina

Speciality z polární tresky

Ojedinělou akci připravila pro všechny milovníky dobrého a kvalitního jídla restaurace Kampa Park. Do března mohou hosté ochutnat menu z polární tresky, která se loví jen tři měsíce v roce, a hlavně ve Skandinávii je považována za mimořádnou pochoutku. Polární tresky totiž migrují za polárním kruhem a jejich maso má velice jemnou a delikátní chuť.

Vítání nového lunárního roku

Den, kdy rok Psa přejde do období Prasete, letos připadá na 5. února. Pod vedením vietnamského kuchaře Kevina Nguyena Viet a šéfkuchaře Jiřího Štifta si kuchařský tým restaurace Sia připravil speciální menu minimálně pro dvě osoby. Na lunární nový rok by totiž nikdo neměl jíst sám. Pokud se chcete blíže seznámit s tím, jak Asiaté nový rok oslavují, je pro vás tato akce ideální příležitostí. Kde jinde než v restauraci s čínskými a vietnamskými kuchaři byste chtěli tento budhistický svátek oslavit? Tříchodové menu bude složeno z asijských pokrmů, které kuchaři uzpůsobili evropským chutím

Létající nudle

Nová pražská restuarace si pro své hosty připravila opravdu nevšední zážitek. Létající nudle. Japonská restaurace Bon Fresh Ramen & Soba se specializuje na polévky ramen a soba nudle.

Hosté vybírají menu

V restauraci Hergetova Cihelna se inspirovali světem filmu a pro hosty připravili předpremiéru jarního menu. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout šéfkuchaři pod pokličku a současně se zúčastnit procesu tvoření. Pokrmy, které v předpremiéře hostům zachutnají nejvíc a budou nejčastěji sdílené na Facebooku či Instagramu, se dostanou na oficiální menu. A z čeho mohou hosté vybírat? V nabídce je například svěží wrap s obilninovým salátem, pěnou z kozího sýra a červeným hroznovým vínem, křupavý krevetový sendvič s chilli dresinkem či kachní srdíčka s omáčkou yakitori a bramborovým pyré.

maso naaranžované na talíři

Bláznivé pondělky

The Bistro na Vinohradech dobře předpokládá, že pondělí není nejoblíbenější den v týdnu. Proto šéfkuchař připravil tak „bláznivé pondělky“, které chce zasvětit světovým gastronomickým legendám – třeba čínským knedlíčkům dim sum či tatarákům.

V Zátiší mají české hovězí

Restaurace V Zátiší v únoru svým zákazníkům připraví pokrmy z českého hovězího masa od Maso Klouda. Hosté se mohou těšit na polévku, tatarák i steak. Nové menu šéfkuchaře Igora Chramce bude možné ochutnat nejen po celý únor, ale zůstane na jídelním lístku i po následující měsíce.

nalévání vína

Prague Wine Week

Na přelomu ledna a února se Praha stane dějištěm jedenáctého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2019. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí  s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny za doporučenou paušální cenu. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat devadesátibodová vína Prague Wine Trophy a ve Vinografu Senovážné i Championy. Vyvrcholením festivalu bude jGaladegustace medailových vín Prague Wine Trophy.

ZDROJ:https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/zimni-gastro-tipy-masopust-cokoladovy-tyden-i-skvela-vina.A190117_131104_dobra-chut_ape

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.