Do oslav Tučného čtvrtku, kterým začíná vrchol masopustu, se letos zapojuje přes třicet restaurací z Prahy, Brna a Plzně. Přejíst se můžete opravdu tučných jídel, bezedných polévek, neomezeného počtu knedlíků a, pokud to ještě zvládnete, dvojitých porcí zákusků.
Tento tradiční svátek měl připravit křesťany na 40 dnů trvající půst, který začíná Popeleční středou a končí Velikonocemi. Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a další zabijačkové dobroty. Se začátkem 19. století se pak zvyk pojídat vepřo-knedlo dostal i do měst. K tomu se přidala obliba pečené husy a všechno se důkladně zapíjelo pivem.
Letošní Tučný čtvrtek je už teď výjimečný spoluprací restaurací napříč pražskou gastronomickou scénou. Břicha si můžete nacpat v podnicích sítě Ambiente, La Collezione a Together, dále pak v bistrech The Eatery, Momoichi, Mr. HotDog či pivovar OSSEGG. „V Kodani jsou podobné spolupráce běžné, a tak jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by to fungovalo i u nás,“ raduje se z propojení Tereza Jarčičová z Ambiente, v jejíž hlavě se nápad zrodil.
„Jsme rádi, že se do toho pustilo tolik kvalitních restaurací a podniků s dobrým jménem. Doufám, že se najde hodně uvědomělých hostů, kteří se k celé věci postaví zodpovědně, vezmou si ve čtvrtek a pak asi i v pátek dovolenou a vychutnají si bezedné polévky, bůčky, mastné speciality i další pozornosti,“ vyzývá mluvčí skupiny Together Tereza Olivová.
A na čem si 28. února pochutnáte? Tak například ve Vinohradském Parlamentu a v asijské restauraci SIA chystají bezedné polévky, jejich nášupy připravují i La Bottegy. Potrefená Husa v Hybernské vsadila na klasiku a k tradiční svíčkové připravila neomezené množství omáčky a knedlíků. V Bruxxu se můžete těšit na bezedné mušle se špekem, Lokály Hamburk, Nad Stromovkou a Lokál U Caipla v Brně nabídnou hostům, kromě masopustních pochoutek, dvojité panáky.
Cukrář Skála si pak připravil tradiční sladkou bramboru, při koupi jedné dostanete druhou zdarma. “Jedná se o tradiční zákusek, na který chodily maminky a babičky našich zákazníků,” vysvětluje manažerka Cukráře Skály Lada Šmídová únorovou volbu a pokračuje: “svým vzhledem tato sladkost bramboru opravdu připomíná, ale zatímco od skutečných brambor budete zašpinění hlínou, naše brambora vás ušpiní kakaem”.
ZDROJ:https://www.neverdie.cz/gastro/prejidani-povoleno/
Categories: Cukrář Skála