Jsou všechny vaše podniky ziskové?
David Petřík: Záleží, jestli posuzujeme provozní zisk, nebo jestli si už vydělaly na investice. Podnikům se daří, zatím jsou všechny ziskové. Jen u Sisters to po pár měsících zatím neumíme odhadnout.
Asi nejznámějším vaším podnikem je Sia. Jak jste s jeho vývojem spokojeni?
Viktor Kaplan: Naše očekávání splňuje i s porodními bolestmi, které byly na začátku.
Jak to myslíte?
VK: Když otevřete nový podnik, provoz se po nějakou dobu ustaluje, většinou to trvá až rok. Ať je to ve smyslu personálu, který hledáte, nebo jsou to provozní věci. Řešíte třeba vzduchotechniku.
DP: Začali jsme moc zprudka tím, že jsme otevřeli do sezony (prosinec 2017 ‒ pozn. red.). Ze začátku byly strašně velké kšefty a to nebylo úplně dobře. Myslím, že jsme ze začátku naše zaměstnance utavili. Teď už si ten systém sedá.
Co je špatného na tom, když jsou ze začátku velké tržby?
DP: Podniky budujeme tak, abychom byli za patnáct dvacet let pro zákazníky stále atraktivní. Proto je nutné restauraci zajíždět postupně a dopilovávat provozní věci. Mnoho restauratérů umí podnik rozjet, ale jen málo z nich ho umí dlouhodobě udržet. Samozřejmě nás to mile překvapilo, vždycky je lepší mít na začátku pocit, že ekonomika podniku vám dovoluje větší volnost a můžete do něj investovat ještě víc.
VK: Na druhou stranu množství lidí, kteří sem v prosinci přišli, jsme ustáli dobře. Zákazníci nemuseli odcházet s tím, že se zabíháme a limity jsou tak velké, že to přijdou zkusit později.