Stejně jako si před necelými deseti lety získala miliony příznivců po celém světě kávová novinka Flat White, obdobně roste popularita i ledové kávě zvané Cold Brew. V kavárnách značky Doubleshot se ale rozhodli, že klasické Cold Brew uchopí jinak. Cold Brew, alias za studena extrahovanou kávu, totiž „čepují“ z pípy za pomoci dusíku. Proto je v názvu nitro. Nitro Cold Brew je tak díky dusíku příjemně osvěžující, krémovější a vyváženější na chuti. Ochutnat ho můžete ve všech třech kavárnách Doubleshot (Můj šálek kávy, Místo a espresso bar v Alza.cz). Pokud ale před kávou dáváte přednost čaji, nezoufejte, v dejvickém Místě si můžete objednat i Nitro ledový rooibos čaj.
V restauraci La Veranda si pro hosty opět přichystali speciální akci s názvem Surovina 4x jinak. Tentokrát onou vyvolenou bude divoký losos. Šéfkuchař Tomáš Huml se o třetím červnovém víkendu pokusí hostům ukázat, jaké jsou rozdíly mezi tzv. farmovanými lososy a těmi divokými. Podávat se bude třeba lososový tatarák, doplněný kaviárem ze šalotky a koprovým krémem, ale také losos ve stylu tataki, kdy je maso zprudka opečeno, ale uvnitř zůstává ještě syrové, plné chuti. Těšit se můžete třeba i na lososa v listovém těstě, se špenátem a citronovým konfitem. Poslední chod odtajňovat nebudeme, můžete ho jít do restaurace La Veranda objevit sami. Rezervace jsou žádané.
Konkrétně se jedná o Cukrárnu Myšák a podnik Cukrář Skála. Do prvorepublikového Myšáka si můžete zaskočit třeba na jahodové knedlíky, jahody se šlehačkou či jahodovou tartaletku. Pokud byste nebyli jahodami ještě přesycení, stačí si poručit jahodou limonádu, kterou v Myšákovi také nabízejí. U Cukráře Skály jahodami ozdobili snad každý zákusek! Nalákat vás mohou například na tartaletku s limetkových krémem, mascarpone s jahodami a krémem ze sečuánského pepře. U Cukráře Skály mimo jiné slaví v neděli šestnáctého června i Den Otců a k té příležitosti budou pod tajným heslem dávat zmrzlinu zdarma. Pro heslo se podívejte na jejich facebookový profil.
Jahody ovládají i menu restaurací. Po jarní česnekové a chřestové sezoně přichází období plné polévek, lehkých salátů a hlavně voňavého ovoce. A nejoblíbenějším ovocem června jsou bezpochyby právě jahody. Proto vás tentokrát nejprve nalákáme na dezert. Šéfkuchař restaurace V Zátiší Igor Chramec totiž připravil hravou kombinaci chutí. Jedná se o Gin&Tonic granitu s jahodami, yuzu sorbetem a bezinkovou espumou. Speciální červnové menu restaurace V Zátiší pak obsahuje třeba ceviche z mořského vlka, či studenou kokosovo-tomatovou polévku. Ochutnávat můžete po celý červen.
Řeči o tom, že nelze pěstovat zeleninu a ovoce v panelovém bytě, jsou už dávno pryč. Naopak, v současnosti začíná být opět v kurzu pěstování zeleniny ve městě. Ať už na vašem balkoně, komunitní zahradě nebo v přilehlém sousedství. Pokud tedy rádi víte, co jíte, neměli byste se bát zašpinit si ruce od hlíny. Ty nejlepší rady a názorné příklady potom najdete v nové knížce Pěstujeme ve městě od několika autorů ze spolku Kokoza, která nedávno vyšla v nakladatelství SmartPress.
Tip navíc: Pokud byste opravdu chtěli vidět, jak v praxi funguje nejen městské pěstování, ale třeba i včelaření, můžete se zajít podívat na Střechu Lucerny, která je po zimě opět otevřena veřejnosti.
Rušné pražské ulice kolem I. P. Pavlova jsou často míjeny v mžiku, bez povšimnutí si okolí. Přitom se právě v těchto ulicích kolem dopravního uzlu skrývá restaurace Nota Bene, za kterou stojí zajímavé osobnosti. Jednou z nich je šéfkuchař Lukáš Nevyjel, který zastává názor, že každá surovina má svůj příběh, stejně jako kuchař, který potom s čistým svědomím může onen příběh převypravovat i hostům v té nejlepší kvalitě. Proto se mimo jiné naučil i jak bourat maso. Druhou osobou je kuchař s uměleckým vzděláním Honza Letovský, který pokrmy Nota Bene obohacuje o kreativitu a harmoničnost. Ve spojení těchto dvou kuchařů tak vznikl letní program o třech speciálních dnech. Program se sice bude poodhalovat postupně, ale první na seznamu je středa 10. července, kdy se v Nota Bene budou servírovat lehké rybí polévky. Vařit se bude třeba francouzská bujabéza.
S příchodem teplejších dnů se v Hergetově Cihelně nezměnilo jen menu, ale také pozice šéfkuchaře. Nově, podle světových zvyklostí, nevelí kuchyni jen jeden šéfkuchař, ale rovnou dva. Dvojice Petr Laštovička a Jan Strnad se veřejnosti oficiálně poprvé představují skrze letní menu. Ochutnat můžete třeba unikátní kombinaci – předkrm v podobě hovězího tataráku, smetany a kaviáru či ananasové carpaccio s kokosovou zmrzlinou a maracujovým coulis jako dezert.
Společnost Rohlík.cz se opět posunula dopředu a hlásí novinky. Nově lze objednat suroviny do vratných obalů. V sortimentu zatím mají kolem třiceti mléčných a trvanlivých surovin v bio kvalitě, přičemž v průběhu června by měla přibýt i eko drogerie. Systém funguje tak, že obaly na ingredience jsou zálohované a kurýr je při dalším nákupu vyzvedne a doveze do centrály, kde se postarají o řádné vymytí. Na rohlíkovském projektu „Otoč obal“ se podílí ještě společnost Vratné lahve a biodynamická farma Bermagro. Pokud rádi nakupujete bezobalově, ale offline, inspiraci na místa najdete v našem posledním desateru.
Společnosti Coca-Cola přináší na český a slovenský trh novinku v podobě rostlinných nápojů AdeZ. Značka AdeZ existuje přes třicet let, původem je z Argentiny a je známá po celé Latinské Americe. K dostání bude řada nápojů, které jsou na bázi obilovin, mandlí, či kokosu. Ve všech produktech je jako sladidlo pouze stévie. Zakoupit a vyzkoušet jeden z mnoha produktů můžete na několika různých místech. Od nejběžnějších supermarketů a online obchodů Rohlík.cz a Košík.cz až po vybrané trafiky a čerpací stanice.
Jablonecká společnost Kitl celý rok tvrdě pracovala na vývoji okurkového sirupu, který by chutnal a vypadal skvěle a k tomu by vydržel déle než týden. Po roce a několika litrech pokusů se to rodině Vokurkových povedlo, a tak od června je sirup k dostání v obchodech. Skvěle se hodí do alkoholických i nealkoholických nápojů či do osvěžujících okurkových sorbetů. Sirup je navíc v BIO kvalitě a doslazován pouze třtinovým cukrem.
Ne jeden, ale rovnou dva! Pražský hotel Four Seasons představil dvě pop-up restaurace, které jsou obě kulinářsky a designově založené, ale koncepty se od sebe liší. Prvním z nich je MIRU. Název MIRU vychází z japonského slova „výhled“ a zvolen byl primárně právě kvůli jedinečnému výhledu. Ten se veřejnosti naskytne k vidění poprvé od dob fungování hotelu. Na menu potom najdete kombinaci dvou kuchyní. Šéfkuchař Leonardo Di Clemente se totiž inspiroval vzpomínkami na rodnou Itálii, ale jednotlivé chody uvařil, jako kdyby byl původem z Japonska. MIRU bude v provozu jen večer, s šestnácti místy k sezení. Druhým pop-upem je Piazzetta. Ta nabídne hostům atmosféru italského náměstí lemovaného útulnými podniky. Na menu budou převážně středomořské recepty. Piazzeta pop-up bude v provozu každý den od pěti do deseti večer.
Letošní ročník Pražského Quadriennale, největší mezinárodní přehlídky divadel a scénografie, se po několika letech vrací do prostor holešovického Výstaviště. Společnost SodaStream se proto rozhodla, že festival zpestří o limitovanou edici žlutých SodaStream lahví, a pomůže tak snížit objem jednorázových PET lahví, které se na podobných festivalech často rozdávají ve velkém. Další výhodou je možnost bezedného doplňování perlivé vody u stánku SodaStream po celou dobu konání festivalu, ale láhev vám samozřejmě zůstává i po jeho skončení.
Časopis Gastro&Hotel profi revue vyhlásil šestý ročník ankety Zlatý kuchař. Letošním vítězem se stal Přemek Forejt z olomoucké restaurace Enterée, na druhém místě skončil Jan Punčochář, loňský vítěz, který si tak pozici vyměnil právě s Přemkem Forejtem. Trojici nejlepších kuchařů pak uzavírá Radek David. Anketa vyhlašuje i další kategorie – zlatým cukrářem se stal Josef Maršálek, objevem roku je Vojtěch Petržela a zahraničním Zlatým kuchařem se stal Christian Duy Chu z pražské fine diningové restaurace Levitate.
Už osm let u nás i na Slovensku funguje organizace CEFF (Certified E-Friendly Food), která se stará o to, aby konečný spotřebitel dokázal lehce rozpoznat, který produkt na pultech obchodů je plný chemikálií a který naopak není. Proto na produktech jednoduše najdete logo organizace CEFF. Jenže jak si můžete být jistí u jídla v restauracích? Organizace tedy nově oslovuje i veškeré gastronomické podniky, aby se do projektu zapojily a ukázaly, že vaří bez přidaných a často škodlivých „éček“. Známkou jistoty potom bude nálepka s logem CEFF.
Společnost Storyous, která je známá především pro své pokladní systémy, spustila další službu nazvanou Storyous Market. Jejím cílem je propojit menší výrobce a distributory s gastronomickými podniky. Momentálně funguje v Praze, bude se však rozšiřovat i na další lokality. Na eshopu Storyous Market nyní najdete například Zázračnou limonádu, Bohemsca, Double Dutch a další.
Jak už bývá zvykem, čas od času se v Bageterii Boulevard objeví limitované kousky na menu. Vždy jsou kreativní a vytvořené od známých kuchařů či osobností. Tentokrát, v rámci letní limitované edice, můžete ochutnat focacciu od kuchaře Tomáše Juříka, který působí v pražské La Finestra di Cucina. Rozhodl se, že ve focaccie spojí dohromady chutě kořeněné klobásy salsiccia, sýru pecorino, lanýžové majonézy a baby špenátu s brambory. Jedná se tak o opravdu luxusní kombinaci, která zasytí. K dostání je ve všech pobočkách do vyprodání zásob.
V Mlýnci si v červnu stále pochutnáte na jarních surovinách. Jelikož už je ale za rohem letní sezona, tak se šéfkuchař Marek Šáda rozhodl, že zkombinuje chutě jara a léta dohromady. Osvěžující chuť čerstvého hrášku spojil se šťavnatou kedlubnou a marinovaným sleděm. Letní ovoce se objevuje hned ve dvou červnových chodech a neobyčejná kombinace hřbetu z divočáka, špeku, řepy a třešní potěší nejen příznivce zvěřiny. Nechybí samozřejmě ani dezert, plný voňavých jahod, kávy, jemného mascarpone a pistácií.
Categories: Cukrář Skála