Jiří Štift, šéfkuchař asijské restaurace Sia, která spadá do sítě podniků Together, připravil se svým asijským týmem týden indonéské kuchyně. Ve dnech 13. – 24. listopadu budou servírovat nejznámější indonéské pokrmy, jako je nasi goreng, pepes ikannebo indonéský dezert martabak manis. Tematické dny se u hostů restaurace Sia těší velké oblibě, už proběhly ramenové dny, dny pálivých papriček nebo týden zaměřený na krevety.
Na celém menu se kromě šéfkuchaře Jiřího Štifta podílel kuchař Rikky, který pochází z Jakarty, ale už plno let žije na Bali, a kuchař Ferri, který pochází ze západní části Indonésie. Oba dva přijeli do České republiky zhruba před půl rokem kvůli práci v restauraci Sia. „V létě jsme zaměstnali dva nové kolegy Rikkiho a Ferrihoz Indonésie. Oba dva jsou skvělí kuchaři a mají velkou znalost indonéské kuchyně. Proto jsme se rozhodli jejich zkušeností využít a připravit našim hostům originální indonéské recepty, které budou Čechům chutnat,“popisuje Štift.
Pro indonéskou kuchyni je typické, že vaření většiny jídel začíná přípravou takzvaného „bumbu“, což je pasta, která dodává jídlům tradiční chuť a vůni. Základ se připravuje z candle nuts, česneku, šalotky, koriandrových semínek, citronové trávy, zázvoru a galgánu. Podle typu jídla se přidávají další složky, jako je čerstvá kurkuma, sambal badjak, krevetová pasta, nebo sušené krevety.
Sop Buntut – polévka z hovězí oháňky
Risoles – rolky s kuřecím masem a zeleninou, tomatová omáčka s čili
Nasi Goreng Udang & Sotong – restovaná rýže s krevetami a kalamáry, sázené vejce, nakládaná zelenina, sambal a krevetové chipsy
Pepes Ikan – makrela v banánovém listu
Ayam Bakar Taliwang – grilované baby kuře s čili a česnekem, rýže, zeleninový salát a sambal
Sate Kambing – grilované skopové špízy
Martabak Manis – indonéský lívanec s arašídy, čokoládou, sezamem a kondenzovaným mlékem
Šéfkuchař Jiří Štift doporučuje: polévku z hovězí oháňky Sop Buntut a grilované skopové špízy SateKambing.
Categories: Sia restaurant