indonéští kuchaři

YOUNG KNIVES / MLADÍ A POTETOVANÍ. Rozhovor s indonéskými kuchaři

Jak dlouho žijete v Čechách?

Ferri: Teď to bude pět měsíců, co jsme tady.

Pocházíte i ze stejné části Indonésie? 

Rikky: Ne ne, já jsem původem z Jakarty, ale vyrůstal jsem na Bali. Miluju Bali!

Ferri: Já jsem ze západní části Indonésie, na Bali to mám 19 hodin autem, bohužel.

Je něco, po čem se vám stýská?

Ferri: Mně opravdu chybí místní jídlo!

Rikky: Mně chybí moji přátelé a přítelkyně. Taky mi chybí oceán, pláž a západ slunce. To mi chybí hodně!

Ferri: Absolutně souhlasím!

Má Česká republika něco společného s Indonésií?

Rikky: Tak to nevím, všechno mi přijde jiné.

Ferri: To je pravda. Jedním z největších rozdílů je počasí. Když jsem přijel v létě, tak to nebylo tak hrozné, ale teď se to zhoršuje!

Rikky: Jo, to počasí je fakt strašné!

Čím je specifická indonéská kuchyně?

Rikky: Všechno je velmi pálivé a hlavně lokální.

Ferri: Základ je rýže, tu používáme téměř vždy. Dále máme rádi zeleninu.

indonéští kuchaři

 

Rikky

Ferri kuchař

Jak jste se dostali do restaurace Sia?

Ferri: My máme přítele, který se zeptal Rikkiho, jestli by nechtěl zkusit práci v Čechách v asijské restauraci. Mě se zeptal, jestli nechci letět s ním, a já kývl. Tak jsme tady!

Pamatujete si na svůj první den?

Rikky: Já si svůj první den v Čechách pamatuji velmi dobře!

Jak to?

Rikky: Protože jak jsem vylezl z letadla, zastavili mě tři policisté a okamžitě si mě vzali stranou, asi jsem se svým tetováním a zevnějškem vypadal příliš podezřele. Prohledali mě, nic však nenašli, tak jsme se mohli jít ubytovat do bytu, ale tenkrát jsem se docela dost bál.

Co je vaší náplní v Sia?

Ferri: Oba děláme knedlíčky Dim Sum.

Rikky: Já jsem dělal v Jakartě v čínské restauraci, tak jsem menší zkušenosti měl.

Ferri: Já se vše naučil až tady.

Vždycky vás to táhlo do kuchyně? 

Ferri: Mě vždy. Miluju být v kuchyni.

Rikky: Mám to stejně, vždy jsem chtěl být kuchař.

Kdo vás k tomu přivedl? Kdo byl váš první učitel?

Ferri: Já jsem se učil vařit doma se svojí mamkou.

Rikky: Já jsem se dost naučil od svého bratra, který pracoval v hotelu, od něj jsem se toho naučil nejvíc.

Je těžké tady najít kvalitní asijské suroviny?

Ferri: Ano, velmi, a když už je najdu, tak jsou dost drahé.

Uvaříte si tady stejné jídlo jako v Indonésii?

Rikky: Málo kdy, je těžké sehnat všechny správné ingredience, aby to bylo stoprocentní. I proto jsem rád, že můžu pracovat v Sie.

Co děláte, když zrovna nevaříte?

Ferri: Modlíme se, hrajeme na kytaru, občas si dáme dobrou whiskey.

Čeho byste rádi v budoucnu dosáhli?

Ferri: Můj sen je tu vydělat peníze, vrátit se do Indonésie a založit si vlastní restauraci, možná kavárnu.

Rikky: To bys možná potřeboval společníka, ne? Rád se k tobě přidám!

 

ZDROJ:https://www.banger.cz/young-knives-mladi-a-potetovani-rozhovor-s-indoneskymi-kuchari/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.