rybí polévka

Drobky z gastra: 22 novinek, které stojí za pozornost

Vánoční atmosféra nás již téměř pohltila a od vytouženého klidu nás dělí posledních pár dní. Svět se přesto točí dál a ani gastronomická scéna neusíná na vavřínech. Pořád se něco děje: restaurace připravují nové menu, silvestrovské programy, oslavy nového roku. Zkrátka to, co pro nás je obdobím klidu a pohody, je pro profesionály z řad gastronomie pravým opakem. Podívejme se proto, co si pro nás tento měsíc připravili.

Zimní šestnáctibojrybí specialita v misce

Začneme zostra. V Benjaminu chystají výzvu pro opravdové milovníky jídla, a to šestnáctichodovou degustaci. Menu je rozděleno do pěti sekcí: Řeka, Zahrada, Peří, Louka a Pokušení. Samotné názvy kategorií napoví, jaké suroviny mohou ukrývat. Například Řeka obsahuje pokrmy z jesetera, sumce nebo raka, v Peří hosté zase ochutnají perličku, křepelku či kachnu. Sladkou tečkou bude kofila, pribináček nebo jehličí a perník. Nejdelší degustaci, kterou kdy v Benjaminu dělali, si můžete vychutnat od 27. prosince do 4. ledna. Začíná se vždy v 19 hodin a zážitek vás vyjde na 2500 Kč.

Vánoce s Barlifedárkový voucher

Patříte k těm, kdo shání dárky na poslední chvíli? A hledáte něco pro milovníky alkoholu? Řešením je Barlife, specializovaný magazín zaměřený na nápojovou gastronomii. Kromě časopisu však má Barlife na kontě i další akce. Například zážitkové barmanské kurzy v Barlife Akademii či velmi oblíbené události Ginfest a Rumfest. Ať už se rozhodnete pro předplatné magazínu, vstupenky na jednu z akcí nebo kurz v Barlife Akademii, můžete nákupy klidně nechat až na 24. prosince dopoledne. Obratem vám totiž dorazí elektronický voucher.

Dárek pro mlsounyvoucher

Máte mezi svými blízkými spíš milovníky sladkého, kteří nepohrdnou výbornou zmrzlinou či dortem a kávou? Darujte jim letos k Vánocům gurmánský zážitek v podobě poukazu do Crème de la Crème. V zimních měsících mohou vyzkoušet například zmrzlinu s voňavou skořicí či punčovou, ale také dalších až 40 druhů. Stejně tak se společně můžete vydat na dorty, jež si v Crème de la Crème sami pečou, nebo si užít celodenní snídaně. Poukazy můžete zakoupit v hodnotě 100 Kč, 200 Kč a 500 Kč nebo darovat poukaz na 1 kg zmrzliny či bezedný kelímek, ať už pro jednotlivce nebo ten rodinný (2 dospělí + 3 děti). Všechny poukazy platí rok od svého vystavení, takže vaši blízcí poté mají spoustu času si dárek vychutnat.

Šneci a vánočkyšneci na talíři

Gastronomická síť Together, k níž náleží podniky jako Sia, Bruxx, Cukrář Skála nebo Sisters, se chystá na Vánoce. V belgické restauraci Bruxx bude šéfkuchař Jan Pípal na Štědrý den a na první svátek vánoční servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. Šneci se budou podávat i ve Vinohradském Parlamentu, tentokrát v polévce připravované podle staročeského receptu. Jde o vývar z uzeného kolene společně s česnekem a kořenovou zeleninou, do něhož se kromě masa z kolene přidají i zmínění šneci.

Lukáš Skála s kolektivem cukrářů jako sladkou tečku připraví vánočky a cukroví podle tradičních českých receptů. Bude to například slepované linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky a další. Malým kouzlem je Lukášův podomácku připravovaný vanilkový cukr z pravé vanilky a citronové kůry. Zákazníci se mohou těšit také na jablka v županu a malinko těžší chutě, jako je čokoláda, hrušky nebo švestky.

Armagnac s Pražským hrademArmagnac s Pražským hradem

Značka armagnacu Lafontan představila na začátku roku ve spolupráci s Premier Wines & Spirits první limitovanou 30letou edici, která byla vytvořena exkluzivně pro Českou republiku k národnímu výročí oslavujícímu 30 let od sametové revoluce. S koncem roku byla uvedena poslední ze tří etiket limitovaných 30letých edic francouzského armagnacu s Pražským hradem. Lafontan během roku 2019 představil celkem tři etikety – s motivem Karlova mostu, Václavského náměstí a Pražského hradu. Dohromady bylo vyrobeno pouhých 450 lahví – 150 lahví od každé etikety.

To nejlepší od českých kuchařůvelká kuchařka světových kuchyní

V nakladatelství TopLife Czech vyšla Velká kuchařka světových kuchyní, která obsahuje přes 150 receptů moderní světové kuchyně. Na kuchařce se podílelo 52 nejlepších českých kuchařů, kteří vždy přispěli třemi recepty. Vedle českých receptů, řazených do středoevropské kuchyně, obsahuje mimořádná kniha také recepty s postupy kuchyně kreolské, asijské, blízkovýchodní, skandinávské, středomořské, francouzské či americké. Ke každému pokrmu zpracovali vybraní šéfkuchaři detailní recept se všemi potřebnými ingrediencemi. Své pokrmy šéfkuchaři také uvařili, takže díky celostránkovým fotografiím profesionálních fotografů má každý jasnou představu, jak výsledný pokrm vypadá. Každý z receptů ještě doplňuje vinné párování od enologa Hynka Vicha, který na míru receptům vybral ideální víno.

Maurerův Grand Restaurant Festivalvoucher sci-fi

Ve dnech 15. ledna až 29. února proběhne devátý ročník Maurerova Grand Restaurant Festivalu, do kterého se zapojí téměř sto českých restaurací. Inspirací účastníků, kuchařů, restauratérů a sommeliérů je kouzelné datum roku 2020, v literatuře vždy bráno jako science fiction, naše vzdálená budoucnost. Ale my žijeme dnes! Co chutná dnešní mladé generaci? Myslíme při tom všem na naši planetu? Restaurace si připravily speciální tříchodové menu, které můžete ochutnat za speciální festivalové ceny, tak neváhejte.

Tekuté hroznyréva pálenka

Společnost FLERET loni uvedla na trh svou novinku Réva pálenka. Ta se od vínovic liší tím, že jde o první destilát z celých hroznů. Réva pálenka se každý rok lisuje z nové úrody Muškátu moravského pocházejícího z 500 ha moravských vinic. Nyní tedy do obchodů přichází nová edice z letošní sklizně. Enolog společnosti FLERET Zdeněk Fibich od začátku ví, které hrozny jsou určeny na destilaci, a přizpůsobuje se tomu stříhání keřů a veškeré další zelené práce. To se podle výrobců promítne do výsledné chuti a vůně hroznů.

Prosinec v Mlýncivánoční menu rybí plátek

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Vladimír Vaníček na prosinec připravil speciální čtyřchodové menu inspirované Vánocemi i sezonními lahůdkami. Těšit se můžete na variaci krup s houbami a lanýžem. Kapra nevšedně doplnil vejcem, koprem a středomořským sušeným kaviárem battarga, který mu dodá lehce mořskou příchuť a hlavně vůni. Nebo můžete zvolit candáta s vlažným bramborovým salátem a granátovým jablkem. Na závěr se podává vánoční štola s mléčným chipsem.

Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, vybírat můžete i ze stálého menu. Mezi stálice patří zauzený tatarák s jemnou kouřovou vůní, černým česnekem a citrusem yuzu, teplé kachní foie gras s pistáciemi, telecí filet mignon v trojobalu s fialovými brambory nebo smažený teplý čokoládový fondant.

Horká čokoláda na Piazzettě hotelu Four Seasonshorká čokoláda v šálcích

Piazzetta hotelu Four Seasons neusíná ani s poklesem teplot a představuje svoji zimní tvář. V místě, které ještě před pár měsíci nabízelo italskou letní klasiku a tradiční gelato, teď na své návštěvníky čeká pohádková vánoční terasa s food truckem, který nabídne raclette toast, pinzu (speciální typ pizzy), variace klobásek, sýry a uzeniny, sladké i ostřejší palačinky, ale i guláš. K mání bude také svařené víno či horká čokoláda a chybět nebude ani ohniště na opékání marshmallow. Sváteční nabídku si budou moci vychutnat hoteloví hosté i lidé, kteří pouze procházejí kolem. Piazzeta Four Seasons je totiž přístupná i z nábřeží Vltavy a bude mít otevřeno každé odpoledne od 11. prosince až do 5. ledna příštího roku, a to od 13:00 až do 20:00 večer.

Zimní hostina pro celou rodinupečená roláda a brambor

Vzpomínáte si, jaké to bylo, když babička servírovala rodinný oběd? Kouzelná atmosféra, provoněná kuchyně a jídlo podávané doprostřed stolu, takže si mohl kdokoliv přidat, co mu nejvíce chutnalo. A přesně v tomto duchu se odehrávají rodinné obědy v restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích, kde jsou pokrmy servírované v hrncích a mísách doprostřed stolu. Všeho je dostatek a každý si může dopřát maso, omáčku i knedlíky podle své chuti. V nabídce jsou nejen tradiční české dobroty, ale také evropské speciality jako pravý ukrajinský boršč nebo boeuf bourguignon, tedy křehké hovězí pečené na červeném víně s cibulí a česnekem. Stálicí je ovšem do zlatova vypečená kachna, servírovaná v celku v pekáči a doprovázená dvojí sadou knedlíků a zelím.

Karibský rum s českým rukopisemkaribský rum

Palírna U Zeleného stromu přichází s novinkou v podobě rumu Heffron. Jeho základ tvoří třtinový rum z Panamy, dopracovaný podle originální receptury master blendera Romana Petruše. Charakter třtinového rumu Heffron vzniká uložením do sudů z amerického bílého dubu, v nichž dříve odpočíval bourbon. Rum je do nich uložen v tropickém podnebí Karibiku a následně je v nich převezen do sklepů Palírny U Zeleného stromu.

Svým názvem i celým příběhem nová značka odkazuje na osud československých legionářů. Velká část z nich se totiž po skončení války vracela z přístavu Vladivostok přes Tichý oceán do Ameriky, poté jejich cesty vedly nejčastěji vlakem z Vancouveru či San Francisca na východní pobřeží nebo lodí právě přes Panamský průplav. Pětiletý třtinový rum z Palírny U Zeleného stromu tak vznikl na počest těch, kteří prokázali statečnost a odhodlání v boji za svobodu a spravedlnost, a převzal jméno po Heffronu, poslední lodi, která je domů vezla.

Vánoce v Zátišíkrémová rybí polévka

Šéfkuchař restaurace Zátiší Igor Chramec si pro letošní advent připravil hned dvě sváteční menu. Na své si přijdou jak milovníci české tradice, tak exotických chutí. V českém vánočním menu se můžete těšit na krémovou rybí polévku. Hlavním chodem je candát s houbovým kubou či husí variace se švestkami a zelím. Jako dezert je připraven teplý jablečný závin. Toužíte-li se podívat dál do světa, sáhněte po mezinárodním menu. Začnete v Norsku – losos marinovaný v červené řepě a citrusech zjemňuje fenykl a koprová espuma. Teplý předkrm vás zavede do Francie na foie gras s mandarinkami. Vyzrálý hovězí rib eye steak s černým česnekem, kadeřávkem a mačkanými bramborami s lanýži snoubí v jednom soustě Čechy, Japonsko i Itálii. Na tu odkazuje i dezert – čokoládová koule s pralinkami a kořeněnou zmrzlinou. Obě vánoční menu se podávají v restauraci V Zátiší po celý prosinec, kromě Štědrého dne, kdy má restaurace jako jediný den v roce zavřeno.

Pro víno do Autentistynalévající se víno

Narozeniny, výročí, Vánoce, silvestrovské přípitky nebo svátek všech zamilovaných sv. Valentýn. Ke všem těmto příležitostem neodmyslitelně patří láhev kvalitního sektu. Pokud chcete svou chvíli udělat nezapomenutelnou a tak, aby vás druhý den nebolela hlava, vyrazte do nového vinného a champagne baru s autentickými víny Autentista do Řetězové ulice na Starém Městě a odneste si s sebou láhev toho nejlepšího, co je v Česku k dostání.

Zlaté mlsáníkrém Brulee

Koncem listopadu se v Rakousku konala barmanská soutěž International Wörthersee Cocktail Cup (IWCC). Jedná se o jednu z nejvyhlášenějších barmanských soutěží v Evropě, jíž se přezdívá „malé mistrovství světa“. Soutěž v roce 1990 založil přední rakouský barman Peter Weissnegger. O dvacet let později otěže organizace převzal jeho neméně slavný žák Mario Hofferer a učinil z ní událost světové úrovně.

V letošním roce se soutěže zúčastilo 37 barmanů, Českou republiku zde zastupoval Martin Vogeltanz. Ve své soutěžní kategorii si mohl vybrat, z jaké báze bude míchat – zda z vodky Stolichnaya, nebo whiskey Monkey Shoulder. Vybral si vodku a inspiraci pro koktejl našel ve své zálibě sladkého. Výsledkem byl koktejl Stoli Brûlée, který kromě destilátu v základní a čokoládovo-malinové variantě obsahuje ještě domácí pyré složené z malin, citronové trávy a růžovo-vanilkového čaje, dále mandlový sirup, citronový fresh, bílek a vrstvu třtinového cukru na závěrečné zkaramelizování. Český barman tak v Rakousku nejdříve vyhrál svou kategorii a postoupil do čtyřčlenného finále, kde zopakoval skvělý výkon a mohl si užívat celkového prvenství.

Okolo Brnakrémová polévka s krutony

Pokud by vás náhoda na Štědrý den zavála na dálnici D1, můžete navštívit restauraci Signature. Také zde budou mít speciální vánoční menu ve dvojím provedení. To české nabídne šnečí tartiflette, rybí polévku, smaženého kapra a jako dezert jablečný tarte tatin. Druhé menu je o něco méně tradiční a více odvážné. Pokud jej zvolíte, ochutnáte grilované kachní foie gras, ragů ze zelené čočky s pasteveckým sýrem, humrový bisque, králičí fašírku s houbovým kubou a na konec brownies s čokoládovou pěnou a nugátovou pralinkou.

Winter is coming!mapa s wiskhy

Tentokrát už opravdu. Potřebujete-li něco ostřejšího na zahřátí, doporučujeme limitovanou edici osmi láhví skotské whisky nazvané Game of Thrones Single Malt Collection. Propojení fantazijního světa se světem whisky vzešlo ze spolupráce vysílací stanice HBO a společnosti Diageo, jednoho z největších světových výrobců lihovin. Osm láhví whisky bylo vytvořeno na počest závěrečné série jednoho z nejsledovanějších seriálů všech dob, Hry o trůny. Sedm z osmi láhví zdobí etiketa s vyobrazením znaku konkrétního rodu. Osmá láhev je věnovaná „černým vránám“ z Noční hlídky, které drží stráž na ledové Zdi oddělující království od divokého severu. Zdobí ji černá etiketa, popsaná přísahou, kterou skládá Noční hlídka před nástupem na Zeď. Edice je dostupná i českým zákazníkům díky Ultra Premium Brands.

Konec roku bez výčitekobchod s víny

Po vánočním hodování přichází Silvestr a s ním další gastronomické orgie plné obložených chlebíčků, smažených brambůrek a perlivého vína. Pokud si tento zvyk nechcete odpustit, rádi připravujete silvestrovské pohoštění pro svou rodinu nebo přátele, ale zároveň byste uvítali zdravější variantu, zkuste navštívit DELMART. Koupit zde můžete například bezlepkové chipsy se sníženým obsahem tuku z výběrových brambor, vyráběné tradiční metodou pouze s použitím brambor, oleje a soli. Nebo zelené olivy plněné mandlí od malé rodinné firmy z řeckého Chalkidiki. Na přípitek bychom doporučili katalánské perlivé víno Cava Brut Louis De Vernier vyráběné tradiční metodou se zráním v láhvi po dobu 15 měsíců. A to je jen zlomek – v obchodech DELMART najdete plno dalších dobrot!

Slavnostní husatoust z husy

Ačkoli svatý Martin už kolem nás projel a tradiční husí hody máme za sebou, v Bageterii Boulvard si můžete husu vychutnat až do konce roku. V nabídce řetězce se nyní objevila nová limitovaná edice s nádechem slavnostní zimní hostiny, navíc v neotřelém slovenském podání. Menu Specialité du Chef s názvem Husa připravil šéfkuchař Marcel Ihnačák, který mezi dva plátky chleba ukryl pečenou husičku, dýňové chutney, dresink s bílou ostružinou a samozřejmě nechybí ani typický slovenský sýr oštěpek a lístky špenátu.

Hurá na degustaci víndegustace vína

Již tradičně se můžete příští rok v lednu těšit na 16. ročník luxusních degustací vybraných vín doplněných o destiláty z portfolia Premier Wines & Spirits. V Kaiserštejnském paláci se vám v úterý 28. a ve středu 29. ledna 2020 představí desítky vín z nejvybranějších vinařství z celého světa. Oba dny si od 14 do 19 hodin budete moci vychutnat na dvou patrech vzorky z pestrého portfolia. Těšit se můžete na vína zvučných jmen, jako jsou Jean Grivot, J. J. Confuron, Pierre-Yves Colin-Morey či Champagne Charles Heidsieck. Na středeční degustaci se pak v rámci standartní vstupenky budete moci potkat například se zástupci ze španělského vinařství Vega Sicilia, či jednoho z nejlepších rakouských vinařství F. X. Pichler, či proslulého italského Barola, které představí vinařství Luciano Sandronne. Vychutnáte si ale i uznávané německé Ryzlinky od legendy Markuse Molitora. Vstupenka na Galadegustaci Bourgogne & Champagne v úterý 28. ledna 2020 stojí 1 990 Kč. Vstupné na středu 29. ledna pořídíte za 490 Kč.

Řepa, kam se podívášřepové carpaccio

Hotely Akademie, které se nacházejí napříč Moravou a zasahují až do Posázaví, si přichystaly na zimní období řepové menu. Za jeho podobou stojí executive chef Petr Svoreň: „Řepu mám osobně rád a k Moravě kromě vína patří právě i ona. Je to surovina, která dokáže talíři vévodit a mít několik tváří a hlavně chutí.“ Menu se bude podávat od 15. ledna do 15. února a najdete na něm například carpaccio z červené řepy, kachnu s pohankou a řepou nebo šlehaný kozí sýr s řepnou bulkou.

Přežijte zimu ve zdravíčaj od Teekanne

Čajová novinka TEEKANNE Nature’s Best nabízí přírodní směs, která v sobě kombinuje zdraví prospěšné účinky a příjemnou chuť několika bylin a květin. Výrazné fialové květy slézu na organismus působí svými uklidňující účinky. V čaji Nature’s Best jej doplňuje hned několik dalších bylinek. Jednou z nich je zářivě oranžový měsíček, který umí nejen osvěžit, ale také pomoci tělu ubránit se nepříznivým vlivům. Lahodnou a uvolňující chuť má čaj také díky květům lípy, zdravému heřmánku i aromatické růži.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.