Kapr a bramborový salát. Klasika českých Vánoc a tradice. Ne ale každá česká rodina ji dodržuje. Server Lidovky.cz se zeptal, co večeří na Štědrý den šéfkuchaři.
1) Co večeříte na Štědrý den?
2) Kterou jinou rybu byste si dali, pokud večeříte kapra?
Pavel Veltruský, restaurace Signature
1) Doma jíme na Štědrý večer českou klasiku, nejraději mám kapří polévku, kterou připravujeme podle našeho rodinného klenotu – receptu po babičce, která pocházela z jižních Čech a byla vášnivá rybářka. V kapří polévce nesmí chybět osmažená houstička na másle, tím pro mě začínají Vánoce. Poté máme bramborový salát a smaženého kapra nebo telecí řízek.
2) U nás do bramborového salátu dáváme brambory, mrkev, celer, petržel, sterilované okurky, hrášek a zaplať bohu nemáme v rodině žádného vegetariána ani vegana, tudíž si dopřejeme šunčičku, vejce vařená natvrdo a majonézu. Nakonec přidáme lák z okurek, sůl, pepř, plnotučnou hořčici a všechno promícháme v takovém modrém smaltovaném škopku, který máme ještě po babičce, a necháme přes noc odležet. Dřív když jsem pásek zapínal na první dírce, tak jsem o Vánocích jedl, na co jsem přišel – cukroví, vánočku, chlebíčky a k tomu pohádky. Ale dnes, když zapínám pásek na poslední dírku, mi zůstaly už jen ty pohádky ?
Vladimír Čech, bistra Sisters
1) Doma na Štědrý večer připravujeme bramborový salát s pečenáči, pečenáč je nakládaný kapr s kořenovou zeleninou, kapr se před nakládáním obaluje v mouce, vajíčkách a strouhance z bramborového chleba a smaží se, trochu nám to připomíná smaženého kapra.
2) Bramborový salát děláme z brambor, kořenové zeleniny a přidáváme strouhaný gothaj salám.
Lukáš Skála, Cukrář Skála
1) Mám moc rád vinou klobásu se salátem a jelikož kapra rád nemám ( a jsem tak za černou ovci rodiny), každoročně na mě čeká na Štědrý večer losos.
2) Bramborový salát u nás připravuje už léta maminka, je nejlepší ze všech a pochutnám si na něm i letos.