Nakládaný kapr, treska, ale i chobotnice. Co večeří na Vánoce šéfkuchaři?

Nakládaný kapr, treska, ale i chobotnice. Co večeří na Vánoce šéfkuchaři?

Kapr a bramborový salát. Klasika českých Vánoc a tradice. Ne ale každá česká rodina ji dodržuje. Server Lidovky.cz se zeptal, co večeří na Štědrý den šéfkuchaři.

1) Co večeříte na Štědrý den?

2) Kterou jinou rybu byste si dali, pokud večeříte kapra?

Pavel Veltruský, restaurace Signature

1) Doma jíme na Štědrý večer českou klasiku, nejraději mám kapří polévku, kterou připravujeme podle našeho rodinného klenotu – receptu po babičce, která pocházela z jižních Čech a byla vášnivá rybářka. V kapří polévce nesmí chybět osmažená houstička na másle, tím pro mě začínají Vánoce. Poté máme bramborový salát a smaženého kapra nebo telecí řízek.

2) U nás do bramborového salátu dáváme brambory, mrkev, celer, petržel, sterilované okurky, hrášek a zaplať bohu nemáme v rodině žádného vegetariána ani vegana, tudíž si dopřejeme šunčičku, vejce vařená natvrdo a majonézu. Nakonec přidáme lák z okurek, sůl, pepř, plnotučnou hořčici a všechno promícháme v takovém modrém smaltovaném škopku, který máme ještě po babičce, a necháme přes noc odležet. Dřív když jsem pásek zapínal na první dírce, tak jsem o Vánocích jedl, na co jsem přišel – cukroví, vánočku, chlebíčky a k tomu pohádky. Ale dnes, když zapínám pásek na poslední dírku, mi zůstaly už jen ty pohádky ?

Vladimír Čech, bistra Sisters

1) Doma na Štědrý večer připravujeme bramborový salát s pečenáči, pečenáč je nakládaný kapr s kořenovou zeleninou, kapr se před nakládáním obaluje v mouce, vajíčkách a strouhance z bramborového chleba a smaží se, trochu nám to připomíná smaženého kapra.

2) Bramborový salát děláme z brambor, kořenové zeleniny a přidáváme strouhaný gothaj salám.

Lukáš Skála, Cukrář Skála

1) Mám moc rád vinou klobásu se salátem a jelikož kapra rád nemám ( a jsem tak za černou ovci rodiny), každoročně na mě čeká na Štědrý večer losos.

2) Bramborový salát u nás připravuje už léta maminka, je nejlepší ze všech a pochutnám si na něm i letos.

ryba s fazolky na talíři

Jan Pípal, Bruxx a Vinohradský Parlament

1) Na Štědrý den jíme úplnou klasiku, a to rybí krémovou polévku s mlíčím, jikrami, zeleninou a opečenou houskou. Poté smaženého kapra s bramborovým salátem. Do něj dávám stejně jako maminka a předtím i babička dávám na kostičky nakrájený salám – ideálně gothaj z Naše Maso.

Svatopluk Hemmer, Grand cru

1) Určitě na Vánoce nesmí chybět rybí polévka, ať je z kapra nebo jiné ryby. Bramborový salát s řízkem a nějaká ta ryba.

2) Klasikou nepohrdneme, ale u nás doma často jíme tresku v jakékoliv úpravě. Také chobotnice se občas objeví na stole. Vánoční menu nebudeme mít.

Jakub Katolický,  Pohostinec Karlín

1) Na Vánoce jím klasiku –  kapra se salátem a rybí polévku.

2) Jako alternativu bych volil candáta, je to sladkovodní ryba a u nás se dá celkem razumě sehnat.

Jan Volšička, Pohostinec Monarch

1) Na boží hod vánoční se u nás v rodině už po několik generací servíruje na předkrm šunková rolka s křenem a opečeným toastem poté samozřejmně polévka z kapra a smažený kapr nebo vepřový a kuřecí řízek s bramborovým salátem. Na závěr se podává ovocný kávový pudink s piškoty a rumem.

2) Když potřebují nahradit kapra nějakou jinou rybou doporučil bych tresku skrei, která má tou dobou sezonu na výlov a její maso je čistě bílé masové chuti a je úplně bez kostí , dá se podávat i smažená v trojobalu nebo jen pečená na másle.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/nakladany-kapr-treska-ale-i-chobotnice-co-veceri-na-vanoce-sefkuchari.A191217_112112_dobra-chut_ape

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.