Jídlo až ke dveřím je trendy
I přesto, že většina Čechů stále slaví Štědrý večer se svými blízkými a domácí večeří, kurýrní služba Dáme jídlo má v tento sváteční den otevřeno. V Česku totiž podle rozvozové služby rychle přibývá i lidí, kteří si na Vánoce nechávají dovézt jídlo až ke dveřím.
„Celkový počet objednávek připadajících na 24. prosince se za poslední tři roky zvýšil o více než polovinu,“ říká Filip Fingl, ředitel největší české rozvozové firmy Dáme jídlo.
Podle průzkumu rozvozové služby mají o něco vyšší zastoupení na Štědrý den také objednávky z restaurací zaměřených primárně na alkohol.
Kurýrní služba během svátečního dne funguje do třetí hodiny odpolední. „I poté je však možné prostřednictvím této služby objednat v restauracích, které rozvážejí vlastními silami a rozhodnou se zůstat otevřené déle,“ říká Fingl.Zatímco ve skladbě objednávek rozvozu se Vánoce a Nový rok liší, jedno ale mají společné, a to, že v těchto dnech poptávka převyšuje nabídku. Důvodem je, že většina restaurací zkracuje obvyklou pracovní dobu, nebo zavírá úplně. Stejně jako u restaurací se objednávky v drtivé většině koncentrují do hlavního města. Důvodem je, že je tam nejvíce otevřených restaurací.
„Štědrý večer trávíme jinak, než celodenní přípravou svátečního jídla. Jídlo si raději necháme dovézt. Snažíme se však, abychom měli i tak tradiční jídlo,“ říká slečna Kateřina, která kurýrní službu během Štědrého dne využívá druhým rokem.
Silvestr a Nový rok plný fast foodů a jídla až ke dveřím
Ostatní rozvozové služby mají na Štědrý večer zavřeno. Otevírají znovu dva dny po Vánocích, mohutný růst ale rozvozové firmy znovu vidí až na Silvestra. Lidé totiž objednávají jídlo pro celou skupinu, se kterou příchod nového roku slaví.
Marketingový manažer služby Wolt David Krátký uvádí, že nejen na Silvestra, ale i na samotný Nový rok trhá služba Wolt rekordy. „Po oslavách lidé později vstávají, nikam se jim nechce, častokrát mají kocovinu, venku není moc hezky, zkrátka ideální den na doručení jídla až do postele,” míní Krátký.