Štědrovečerní večeři přímo ke dveřím nebo v restauraci. Trend stále roste

V Česku stále přibývá lidí, kteří chtějí Štědrý večer trávit jinak, než přípravou tradičních vánočních pokrmů. I když ještě před nedávnem by pro některé bylo nemyslitelné, že by si sváteční večeři nechali připravit ve vybrané restauraci nebo nechali doručit až ke dveřím, stále více Čechů obě varianty využívá.

výzdoba stolu

Podle největšího rezervačního portálu Restu.cz si štědrovečerní večeři v restauraci dopřává stále více lidí. Nejvíce lidí vyráží do restauračních zařízení v Praze. Kromě místních obyvatel se na návštěvnosti restaurací ovšem valnou měrou podílí i turisté, kteří volí Prahu za svou sváteční destinaci.

Podle Jiřího Moskala, ředitele průvodce po restauracích Restu.cz, míří okolo třiceti procent rezervací do restaurací nabízejících českou kuchyni. „Zhruba stejný podíl pak připadá na restaurace, které svou kuchyni profilují jako mezinárodní, přičemž se nejčastěji jedná o různé formy středomořské či asijské kuchyně,“ dodal.

Během Štědrého dne lidé vyhledávají nejenom večeře, ale i obědy. „Na oběd už máme úplně plno, většinou se jedná o českou klientelu, na večer máme zhruba 150 rezervací s tím, že se očekává ještě nárůst,“ říká zástupce restaurace Vinohradský Parlament.  V této restauraci hraje na Štědrý večer hlavní roli prvorepublikové šnečí menu.Podle Restu.cz se 38 procent lidí rozhodne v restauraci povečeřet pouze ve dvou. Do restaurací však chodí i celé rodiny. „Chodí k nám jak cizinci, tak Češi. Letos rezervují stoly v drtivé většině Češi. Na Štědrý večer připravujeme speciální štědrovečerní degustační menu o čtyřech chodech, které připravujeme ve dvou verzích, buď s rybou nebo s masem. Lidé si u nás dají nejenom večeři, ale předávají si i dárky. Někteří si vychutnají jídlo, aniž by si dělali starosti s jeho přípravou a na zbytek večera se přesouvají domů,“ popisuje šéfkuchař z restaurace v Zahradě.

Jídlo až ke dveřím je trendy

I přesto, že většina Čechů stále slaví Štědrý večer se svými blízkými a domácí večeří, kurýrní služba Dáme jídlo má v tento sváteční den otevřeno. V Česku totiž podle rozvozové služby rychle přibývá i lidí, kteří si na Vánoce nechávají dovézt jídlo až ke dveřím.

„Celkový počet objednávek připadajících na 24. prosince se za poslední tři roky zvýšil o více než polovinu,“ říká Filip Fingl, ředitel největší české rozvozové firmy Dáme jídlo.

Podle šéfa marketingu ale stále převažuje v objednávkách běžně dominantní pizza, mnohem vyšší zastoupení než v nesvátečních dnech ale získává česká kuchyně. „Objednat ke dveřím si lze i tradiční vánoční jídla, jako je rybí polévka, kapr s bramborovým salátem, řízky a podobné vánoční pochutiny,” řekl Břetislav Stromko, marketingový šéf Dáme jídlo.

Podle průzkumu rozvozové služby mají o něco vyšší zastoupení na Štědrý den také objednávky z restaurací zaměřených primárně na alkohol.

Kurýrní služba během svátečního dne funguje do třetí hodiny odpolední. „I poté je však možné prostřednictvím této služby objednat v restauracích, které rozvážejí vlastními silami a rozhodnou se zůstat otevřené déle,“ říká Fingl.Zatímco ve skladbě objednávek rozvozu se Vánoce a Nový rok liší, jedno ale mají společné, a to, že v těchto dnech poptávka převyšuje nabídku. Důvodem je, že většina restaurací zkracuje obvyklou pracovní dobu, nebo zavírá úplně. Stejně jako u restaurací se objednávky v drtivé většině koncentrují do hlavního města. Důvodem je, že je tam nejvíce otevřených restaurací.

„Štědrý večer trávíme jinak, než celodenní přípravou svátečního jídla. Jídlo si raději necháme dovézt. Snažíme se však, abychom měli i tak tradiční jídlo,“ říká slečna Kateřina, která kurýrní službu během Štědrého dne využívá druhým rokem.

Silvestr a Nový rok plný fast foodů a jídla až ke dveřím

Ostatní rozvozové služby mají na Štědrý večer zavřeno. Otevírají znovu dva dny po Vánocích, mohutný růst ale rozvozové firmy znovu vidí až na Silvestra. Lidé totiž objednávají jídlo pro celou skupinu, se kterou příchod nového roku slaví.

Marketingový manažer služby Wolt David Krátký uvádí, že nejen na Silvestra, ale i na samotný Nový rok trhá služba Wolt rekordy. „Po oslavách lidé později vstávají, nikam se jim nechce, častokrát mají kocovinu, venku není moc hezky, zkrátka ideální den na doručení jídla až do postele,” míní Krátký.

ZDROJ:https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vanoce-restaurace-zvyky-doruceni-jidla-dame-jidlo-restu-cz.A191220_082641_domaci_lesa

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.