Šéfkuchař belgické restaurace Bruxx a Vinohradského Parlamentu Jan Pípal radí, jak si připravit šneky z pohodlí domova. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.
Polévka ze šneků a uzeného kolene (4 porce)
Suroviny
- 400 g uzeného vepřového kolene
- 200 g šneků
- 200 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- divoké koření
- máslová jíška – máslo 200 g a hladká mouka 200 g
- 100 g česneku
- sůl
- čerstvý pepř
Postup: Uzené koleno uvaříme s kořenovou zeleninou a divokým kořením do měkka. Máslovou jíšku zalijeme vývarem z uzeného kolene a dobře provaříme, přidáme česnek, uvařené šneky, kořenovou zeleninu a uvařené nakrájené koleno, poté lehce povaříme. Nakonec dochutíme solí a čerstvým pepřem. Podáváme s opečeným bílým chlebem.
Půl tuctu zapečených vánočních šneků (4 porce)
- 200 g šneků
- 1 l hovězího vývaru
- 2 šalotky
- 150 g másla
- 100 g česneku
- 50 g čerstvého kerblíku
- muškátový oříšek, petrželka, majoránka, tymián, bobkový list, sůl, strouhanka na zapečení
Postup: Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami (tymián, bobkový list, majoránka) a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo – máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut.