Už tento čtvrtek uspořádá restaurace Vinohradský Parlament klasickou českou zabijačku. Asijská Sia, jež rovněž patří do gastronomické skupiny Together, se zase chystá přivítat nový lunární rok, který se láme z pátku na sobotu.
Tradiční zabijačka se ve Vinohradském Parlamentu a v prostorách před ním uskuteční 23. ledna. Šéfkuchař Jan Pípal si kromě svého týmu vezme na pomoc řezníka Jana Bartoně a společně budou přímo před zraky všech přítomných připravovat typické zabijačkové pochoutky. „Zabijačka neodmyslitelně patří k české kuchyni a my chceme našim hostům umožnit ochutnat všechny domácí výrobky, které přináší. Těšit se mohou třeba na světlou i krvavou tlačenku, prejt, škvarky, zabijačkový guláš a mnoho dalšího,“ vypočítává Jan Pípal.
Zabijačkové speciality budou k ochutnání přímo na místě, za zvuku harmoniky, koupit si je lze ale i s sebou. Kdo dá přednost první možnosti, může se rozhodnout i pro letošní novinku v podobě all you can eat, která bude k mání za 299 Kč. V základu dostanou vepřový sulc, prdelačku a zabijačkový talíř. Pokud nebudou mít dost, mohou si přidávat polévku, jitrnice, jelita nebo smažený vepřový jazyk do úplné sytosti. Nabídku doplní čepovaná plzeň a domácí pálenka, sladkou tečku obstará tlačený koláč s povidly, švestkami a máslovou drobenkou.
O půlnoci ze čtyřiadvacátého na pětadvacátého ledna končí rok Prasete a začíná rok Krysy. Restaurace Sia na oslavu příchodu nového lunárního roku nachystala menu sestavené podle čínských a vietnamských gastronomických zvyklostí, jež se bude po oba dny, tedy v pátek a sobotu, podávat. Šéfkuchař Jiří Štift ho sestavil ve spolupráci s vietnamským kuchařem Kevinem Nguyen Vietem. V tradičním novoročním menu kupříkladu nikdy nesmí chybět celá ryba s ocasem i hlavou, přičemž hlava symbolizuje dobrý začátek a ocas šťastný konec čehokoliv, co rodinu v nadcházejícím roce čeká.
Hosté si budou moci vybrat mezi degustačním menu o třech chodech a nabídkou à la carte. Tříchodové menu zahrnuje jarní závitky, tradiční vietnamský rýžový koláč banh chung s mungo fazolemi a vepřovým masem a v páře vařené knedlíčky jiaozi plněné hovězím masem s pažitkou a čínským černým octem. Při volbě druhé možnosti Jiří Štift doporučuje mořského vlka vařeného v páře s jarní cibulkou, sójovou omáčkou a sezamovým olejem.
Zdroj: https://www.atbars.com/2020/01/22/parlament-chysta-zabijacku-sia-novy-rok/#!
Categories: Sia restaurant, Vinohradský Parlament