Parlament chystá zabijačku, Sia nový rok

Už tento čtvrtek uspořádá restaurace Vinohradský Parlament klasickou českou zabijačku. Asijská Sia, jež rovněž patří do gastronomické skupiny Together, se zase chystá přivítat nový lunární rok, který se láme z pátku na sobotu.


Tradiční zabijačka se ve Vinohradském Parlamentu a v prostorách před ním uskuteční 23. ledna. Šéfkuchař Jan Pípal si kromě svého týmu vezme na pomoc řezníka Jana Bartoně a společně budou přímo před zraky všech přítomných připravovat typické zabijačkové pochoutky. „Zabijačka neodmyslitelně patří k české kuchyni a my chceme našim hostům umožnit ochutnat všechny domácí výrobky, které přináší. Těšit se mohou třeba na světlou i krvavou tlačenku, prejt, škvarky, zabijačkový guláš a mnoho dalšího,“ vypočítává Jan Pípal.

Zabijačkové speciality budou k ochutnání přímo na místě, za zvuku harmoniky, koupit si je lze ale i s sebou. Kdo dá přednost první možnosti, může se rozhodnout i pro letošní novinku v podobě all you can eat, která bude k mání za 299 Kč. V základu dostanou vepřový sulc, prdelačku a zabijačkový talíř. Pokud nebudou mít dost, mohou si přidávat polévku, jitrnice, jelita nebo smažený vepřový jazyk do úplné sytosti. Nabídku doplní čepovaná plzeň a domácí pálenka, sladkou tečku obstará tlačený koláč s povidly, švestkami a máslovou drobenkou.

O půlnoci ze čtyřiadvacátého na pětadvacátého ledna končí rok Prasete a začíná rok Krysy. Restaurace Sia na oslavu příchodu nového lunárního roku nachystala menu sestavené podle čínských a vietnamských gastronomických zvyklostí, jež se bude po oba dny, tedy v pátek a sobotu, podávat. Šéfkuchař Jiří Štift ho sestavil ve spolupráci s vietnamským kuchařem Kevinem Nguyen Vietem. V tradičním novoročním menu kupříkladu nikdy nesmí chybět celá ryba s ocasem i hlavou, přičemž hlava symbolizuje dobrý začátek a ocas šťastný konec čehokoliv, co rodinu v nadcházejícím roce čeká.

Hosté si budou moci vybrat mezi degustačním menu o třech chodech a nabídkou à la carte. Tříchodové menu zahrnuje jarní závitky, tradiční vietnamský rýžový koláč banh chung s mungo fazolemi a vepřovým masem a v páře vařené knedlíčky jiaozi plněné hovězím masem s pažitkou a čínským černým octem. Při volbě druhé možnosti Jiří Štift doporučuje mořského vlka vařeného v páře s jarní cibulkou, sójovou omáčkou a sezamovým olejem.

Zdroj: https://www.atbars.com/2020/01/22/parlament-chysta-zabijacku-sia-novy-rok/#!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.