Je mezi našimi čtenáři někdo, kdo pamatuje legendární čínskou restauraci, která stála dlouhá léta na adrese Vodičkova 19? Chodili do ní všichni, rodiny při speciálních příležitostech, předrevoluční byznysmeni na pracovní schůzky a také slavné osobnosti, Karla Gotta či Miloše Formana nevyjímaje. Vladimír Suchý, který ve „Vodičkovce“ dlouhá léta vařil, nyní kývnul na spolupráci s šéfkuchařem restaurace Sia Jiřím Štiftem a od 24. února do 1. března budou v Sie podávat čínská jídla podle tradičních receptur.
V dnešní době už není problém vařit jakoukoliv světovou kuchyni, informace i suroviny jsou lehce dostupné, ale v té době, bavíme se o sedmdesátých a osmdesátých letech, věděli kuchaři o zahraniční kuchyni velmi málo. Čína ve Vodičkově byla jediná čínská restaurace v Praze, dokonce první v České republice a druhá v Evropě. „Co se týká surovin, putovaly k nám lodí přímo z Číny a objednávka se musela dělat na rok dopředu. V dnešní době něco nemyslitelného. Obzvláště těžké bylo trefit množství surovin. Dováželi jsme hlavně bambusové výhonky, vlaštovčí hnízda a sójovou omáčku, která byla nejlepší, jakou jsem kdy ochutnal, dodnes ji žádná nepředčila,“ vzpomíná Vladimír Suchý.
Vedle čínské klasiky, jako je kung-pao či švejžužu, si hosté pochutnávali například na polévce z vlaštovčích hnízd, které jsou slepované z mořských řas, nebo na černých vejcích, mořské okurce či na polévce ze žraločích ploutví.
Restaurace stála nedaleko divadel ABC a Semafor, díky této poloze ji tak navštěvovaly různé slavné osobnosti. Miloš Forman jezdil k panu Suchému speciálně na švejžužu, protože i přesto, že měli v San Franciscu plno čínských restaurací, švejžužu tam nikde nedělali. „Karel Gott ke mně začal chodit v sedmdesátých letech a ještě nedávno byl naším pravidelným hostem v naší současné restaurace v Hostivici. Jeho nejoblíbenější jídlo bylo švejžužu s extra dávkou černých hub, dále pak kungpao a sečuánské maso, to ale bez česneku. Máme od něj i krásné věnování v knize hostů,“ vypráví Suchý. Do Vodičkovy chodil i Václav Havel, který se do knihy hostů zapsal typickou zelenou propiskou. Tuto knihu zdobí i originální přání od Vladimíra Remka. Prezidentský kandidát Jiří Drahoš slavnou čínu často navštěvoval za studentských let se svými kamarády.
Od 24. února do 1. března mohou hosté restaurace Sia ochutnat speciální menu s pokrmy dle původních receptur. Jedná se o kantonské závitky, ty vybrali proto, že nejsou úplně běžné a člověk se s nimi moc nesetká. Většinou se dělají zeleninové nebo krevetové. Dále to bude naprostá klasika, jako je kuřecí kungpao, vepřové suei-ču-žou, hovězí šuang si „štěstí“ a ledvinky čchao.
A pokud vás tato jídla nadchnou, celoročně si je můžete dát v Hostivici v restauraci U Koruny.
Zdroj: https://www.neverdie.cz/gastro/kung-pao-a-svejzuzu-revival/
Categories: Sia restaurant