Výdejní okénko restaurace, prodej s sebou z důvodu uzavření restaurace epidemie koronaviru

Restaurace hlásí milionové ztráty. Bojují o přežití

Příští dny a týdny budou velkým testem pro gastronomická zařízení. Oslovené restaurace hovoří v posledních dnech o propadu tržeb od sedmdesáti až do sta procent u těch, které zavřely.

„Během víkendu jsme zaznamenali mezitýdenní pokles tržeb až o 84 procent ve více než třech tisícovkách gastronomických podniků, kterým dodáváme pokladní systémy. Takové výpadky příjmů jsou pro gastroprovozovny likvidační, i kdyby trvaly jenom několik dnů. Pro záchranu restaurací bude klíčový zájem zákazníků o objednávání jídla s sebou,“ řekl k současné situaci Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous.

Uzavřená restaurace kvůli pandemii koronaviru

Rozhodnutí vlády o uzavření restaurací zasáhlo všechny provozovny. Od malých výčepů po gastronomické skupiny. „Vzhledem k tomu, že máme velké provozovny a zhruba 350 zaměstnanců, tak situace s koronavirem vyvolala obrovský problém. Najeli jsme na krizový plán, kdy některé restaurace, obě cukrárny i bistro Sisters fungují prostřednictvím ,okénkového‘ provozu,“ uvedl majitel skupiny Together David Petřík s tím, že v práci je pětina zaměstnanců a ostatní jsou se zachovaným platem doma.

Na tržby restaurací budou mít omezení fatální dopad. Za březen Petřík odhaduje pokles o sedmdesát procent oproti běžným měsícům. I přesto se jeho skupina snaží pomoci a denně zdarma rozváží třicet obědů do lékáren v okolí a do nemocnice v Motole.

Hodnotit současný stav a odhadovat budoucnost je podle oslovených restauratérů velice obtížné, ale řada z nich si připravuje záchranné plány na tři měsíce s maximálním tlakem na zastavení všech nezbytných nákladů. Nynější stav je podle nich bez pomoci státu dlouhodobě nezvladatelný.

Výdejní okénko jídla s sebou

„Jsme připraveni situaci zvládat několik měsíců, přičemž každý měsíc nás stojí jednotky milionů. Zatím ale nechystáme žádné rozvozy či jiné varianty alternativního provozu. Obě restaurace jsem zavřel. Co šlo, to jsme zpracovali, ale jsou značné ztráty na surovinách. Zaměstnanci jsou doma a běží jim plat, zatím jsem naštěstí nemusel nikoho propouštět,“ řekl Jan Punčochář, šéfkuchař a spolumajitel restaurací U Matěje a Stůl Jana Punčocháře.

Zdroj: https://www.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/restaurace-hlasi-milionove-ztraty-bojuji-o-preziti-1367749

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.