Loga - Catering Foodmasters 3000, design: Nikola Wilde; Long story short, design: studio Kosatko; Vinohradský pivovar, design: Petr Šabach; skupina Together, design: Petr Štěpán

Zdéňo, promiň! Jde u nás dobrá gastronomie ruku v ruce s dobrým designem?

Vedle otázky migrantů, fotbalu, a nově i sazeb DPH na pivo se, jak známo, každý Čech dokonale vyzná ještě ve dvou věcech – v grafickém designu a ve vaření. Vzpomeňme na diskuze pod články o nedávno ukončené soutěži na nové logo Prahy 3. „Já bych to po třech pivech namaloval líp“, myslí si půlka národa. Druhá půlka, ač nepolíbena kuchařským vzděláním, zase nevydrží nekibicovat výkony soutěžících v pořadu Masterchef. V ideálním světě by se osvícení majitelé restaurací a profesionální designéři spojili, a vytvářeli chrámy gastronomie, kde bude každý humr nejen dokonale uvařený, ale i vysázený. Ve skutečnosti to tak bohužel moc často nefunguje.

0,01%

V roce 2019 bylo v ČR 21 tisíc restaurací a zhruba tisíc každý další rok přibude. Při vší snaze navštívit všechny alespoň na jeden drink jsem patrně některé zanedbala, za což se jim omlouvám. Následující výčet tedy nepovažuji za svůj (už vůbec ne obecně platný) top 7, ale za v každém případě následováníhodné příklady grafického designu v gastronomii.

Většina českých podniků (i když je od sebe nerozpoznáme) nás kromě tu a tam chybějícího českého znaku nahrazeného jiným fontem v jejich webové šabloně netýrá nějakým zásadním prohřeškem. Potom je tu skupina – stejně jako v jakémkoliv jiném oboru, která kvalitu svého vizuálního stylu hodnotí podle počtu informací obsažených v logu. Těmito příklady se pokochejte hned na začátku, protože další výčet patří skupině, do které u nás patří jen menší promile podniků – ty, které to dělají skvěle.

1. Vinohradský pivovar

Nádhernou rekonstrukci budovy pivovaru doplňuje vizuální styl od Petra Šabacha, který vás nenechá odejít, aniž byste tam alespoň neukradli tácek. Po počátečním několikaměsíčním tápání tam dokonce vaří i nejlepší pivo v Praze. Ukázkový příklad ideální spolupráce restauratéra s designérem.

2. Long Story Short

Původně vizuální identita hostelu otevřeného v roce 2017 v zrekonstruované části barokního opevnění v centru Olomouce se nyní rozšiřuje o restauraci ve spodní části objektu.

„Long story short je anglická fráze oznamující zkrácení příběhu na hlavní pointu bez dalších detailů. Hlavní motiv loga je protažené písmeno O, které je zároveň také zkratkou a symbolem v jednom,“ říká o vizuálu jeden z autorů Jan Košátko.

3. Ambiente group

Nebýt skupiny Ambiente, počet českých podniků s dobrou grafikou by se snížil asi na polovinu. Za vizuály jednotlivých podniků (Lokál, Eska, Kantýna, La Degustation Bohême Burgeouise, Pasta Fresca, Hospoda, Bokovka, Café Savoy, Brasileiro a další), samotné skupiny Ambiente a jejího časopisu A stojí studio Najbrt a jeden je úžasnější než druhý.

4. 4 pokoje

Koncept cenové politiky brněnských 4 pokojů je ještě komplikovanější než do nich dojet po D1. „Když si dáte omeletu ráno, uvidíte vedle ní v menu označení A, což znamená, že její cena je právě teď úplně nejvýhodnější. (…) Samozřejmě, pokud u nás budete od rána do večera a překročíte víc pásem, dáme vám vždy tu nejlepší cenu, píše se v jedné ze 6 menu karet, které se mění během dne s časovými pásmy. V praxi to nepochybně funguje, protože v podniku je pořád plno a grafika od Jana Křeménka je stejně hravá a divoká jako tento koncept.

5. Café Imperial

V mém oblíbeném díle pořadu Ano, šéfe! odehrávajícím se na pražské AVU říká Zdeněk Pohlreich kuchaři: „Tohle jídlo chutná, jako by ho vařil produktový designér.“ Jako své skalní fanynce mi ale vráží nůž do srdce tím, že loga dvou jeho restaurací zase vypadají, jako by je navrhoval odborník na výdej minutek.

Třetí z jeho restaurací, Café Imperial, to naštěstí zachraňuje. Vizuál pochází z roku 2007 od agentury Graffiti Networks pod vedením Petra Jaška a skvěle ladí jak s interiérem, tak se zaměřením restaurace, a ani 13 let fungování se na něm nijak nepodepsalo.

6. skupina Together

Grafický designer Petr Štěpán do projektu Together nastoupil za chodu a první dvě provozovny (Vinohradský parlament a Bruxx) realizoval jako redesign, stejně jako již existující Foodway Catering.

Vizuál restaurace bruxx po redesignu od Petra Štěpána

Jak skupina rostla, bylo třeba vytvořit mateřský brand Together a vznikly nové restaurace a Skálova cukrárna.

Vizuál Cukrárny Skála podle autora vizuálu Petra Štěpána

7. Cobra

Letenský podnik Cobra, který se o vás postará od snídaně až po negroni, oplývá vizuálem od studia Les kanců ve spolupráci s EDIT architekti, Jiřím Šebestou a Matějem Kočím. Logo C odkazuje na otevřenou tlamu se zubem a podle Michala Kukačky ze studia Les kanců podtrhuje okultní náladu podniku. V interiéru se objevuje minimálně, ale s velkým důrazem na zpracování – například jako zapékaný potisk na dlaždičkách.

I přes nejčastější nešvar českého restauratéra – rozhodnutí, že si vizuál zvládne udělat sám, případně to svěří synovci, který loni úspěšně absolvoval lidušku – se (bohužel zatím hlavně v Praze) kvalitní vlaštovky spolupráce s designérem objevují čím dál častěji. Slušelo by se na oplátku zjistit, zda si většina grafických designérů zase nedává k obědu katův šleh vařený v kýbli zavěšeném na řidítku motocyklu, ale pro podrobnější analýzu nemáme dostatek dat.

Zdroj: https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/zdeno-promin-jde-u-nas-dobra-gastronomie-ruku-v-ruce-s-dobrym-designem

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.