Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift se s námi podělil o jeden z nejoblíbenějších receptů na kuřecí kung pao. Často ho najdete i na poledním menu a jde na dračku! Není se co divit, v Sia restauraci je jídlo připravené vždy z čerstvých surovin a skvěle dochucené – kořením i láskou 🙂
SUROVINY (4 PORCE)
kuřecí stehenní plátky 480 g
jarní cibulka nakrájená na 3cm špalíčky 4 ks
sušené, středně pálivé chilli papričky 8 ks
arašídy (ve slupce, ale předem vyloupané) 160 g
česnek, nadrobno nakrájený 4 stroužky
čerstvý zázvor, nadrobno nakrájený 20 g
sečuánský pepř, celý 1/2 lžíce
bramborový škrob na obalení kuřecích stehen + na zahuštění omáčky
olej na smažení
sůl, bílý pepř a cukr na ochucení kuřecích stehen
OMÁČKA:
světlá čínská sójová omáčka 100 ml
voda nebo kuřecí vývar 150 ml
cukr 3 lžíce
tmavá čínská sójová omáčka 4 lžíce
čínské víno Shaoxing 6 lžic
POSTUP
Kuřecí maso nakrájené na kousky ochuťte solí, bílým pepřem, špetkou cukru a obalte je v bramborovém škrobu. Maso smažte v rozpálené wok pánvi ve vysoké vrstvě oleje do křupava a poté nechte okapat na papírových utěrkách.
Arašídy usmažte zvlášť ve vysoké vrstvě oleje a nechte je stranou okapat.
V misce smíchejte všechny přísady na omáčku a nechte ji zatím stranou.
V čisté wok pánvi rozpalte trochu oleje a krátce orestujte nakrájený česnek a zázvor. Přidejte osmažené kuřecí maso, jarní cibulku, sečuánský pepř, chilli a arašídy. Krátce zarestujte a zalijte připravenou omáčkou. Zhruba na půl minuty zavařte a zahustěte dle potřeby bramborovým škrobem rozpuštěným ve studené vodě.
Kung pao podávejte s uvařenou jasmínovou rýží.
PRIMA TIP: Neloupané arašídy s červenou slupkou najdete v asijských obchodech i ve večerkách. Před restováním buráky obalte utěrkou, promněte a poválejte a poté vyfoukněte odpadlé šlupky.
Vítejte v pulsujícím světě asijské restaurace Sia
Asijské menu restaurace Sia vychází z tradičních receptů, postupů a technologií obohacených o zkušenosti a nápady mezinárodního týmu šéfkuchaře Jiřího Štifta. Pod jeho vedením v něm spolupracují kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie, Vietnamu, Thajska, Malajsie, z Moravy i Číny. Interiér restaurace odkazuje na exotickou poetiku asijských tržišť a příprava jídel se odehrává v otevřené kuchyni, a to ve třech patrech a přímo před hosty. Ti mohou sledovat výrobu domácích nudlí a čínských knedlíčků dim sum, porcování pekingské kachny nebo přípravu masa a ryb na japonském grilu robata.