Ovocné knedlíky z Vinohradského parlamentu

Knedlíkárna Vinohradského parlamentu. Tomu neodoláte.

Ovocné knedlíky z Vinohradského parlamentu

Český národ patří mezi milovníky jídla. Svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem, hovězí guláš, rajská omáčka, a tak bychom mohli pokračovat. Oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům jsou pak knedlíky. Ruku na srdce, co by to bylo za vepřové se zelím, kdyby k tomu nebyl bramborový knedlík? Knedlo, zelo, vepřo, tomu zkrátka málokdo odolá. A pak tu jsou knedlíky karlovarské, houskové, chlupaté, ale i třeba ovocné. O tom, jak populární knedlíky jsou, ví i restaurace Vinohradský parlament, a tak už v loňském roce otevřela Knedlíkárnu, která je přímo součástí restaurace.

Vinohradský parlament (a tím i Knedlíkárnu) najdete v Korunní ulici na Vinohradech od roku 2013 Generální manažer a šéfkuchař Jan Pípal kladou důraz na bezkonkurenční kvalitu nabízených českých jídel připravovaných dle tradičních postupů, ale zároveň inspirovaných moderními gastronomickými trendy. Rovněž dbají na kvalitu a správnou teplotu plzeňského piva. Tomuto záměru přizpůsobili i design restaurace, kdy na stropech naleznete štukovou výzdobu v podobě českých lesních zvířat. V roce 2018 zde byla otevřena Knedlíkárna zaměřená na knedlíky.

Mezi nejoblíbenější patří:

• Bramborový

Jedná se o knedlík vyráběný logicky z brambor, uvařených. Původem je z Norska. V české kuchyni je hojně využíván jako příloha k masu, ke špenátu, k zelí. Neméně oblíbené jsou i plněné bramborové knedlíky uzeným masem.

• Kynutý houskový

Kynutý houskový knedlík je vyráběn primárně z hrubé mouky, aby byl pórovitý. Jeideální přílohou k omáčkám (svíčkové, rajské) nebo třeba ke guláši.

• Karlovarský

Základem karlovarského knedlíku je bílé pečivo, nikoliv samotná mouka. Podává se k omáčkám, masu.

• Chlupatý

Chlupaté knedlíky jsou podobné knedlíkům bramborovým, ale kromě uvařených brambor se k přípravě bramborového těsta používají i brambory syrové, které pak z knedlíku jakby čouhají. Skvostně chutnají pokapané sádlem a restovanou cibulkou a samozřejmě k masu.

• Špekový

Špekové knedlíky jsou vylepšeny anglickou slaninou a cibulkou. Hodí se jako malé kuličky do polévek nebo jako hlavní chod s omáčkami.

• Ovocný

Ovocné knedlíky jsou velmi oblíbené u dětí a vlastně nejen u nich.  Připravují se buď z kynutého těsta nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějším ovocem, ale například i nugátem a nejlépe chutnají zalité máslem a sypané cukrem.

A nejrůznější druhy knedlíků můžete ochutnat právě v knedlíkárně. Ve stálé nabídce je tzv. Sněz, co můžeš. Kdy si za stanovenou cenu můžete dopřát 200g loupané hovězí plece a k ní neomezené množství knedlíků (vinohradský houskový nebo karlovarský knedlík vařený v páře) a jeden druh omáčky.

Každý měsíc se pak obměňuje nabídka Ochutnávka vybraných knedlíků. My jsme s redakcí Knedlíkárnu navštívili a ochutnali všechny tři nabízené druhy, tedy:

• Kynutý knedlík s hovězím hrudím

Plněný kynutý knedlík s vyzrálým hrudím, krémová omáčka z čerstvého kopru, koprový prach a strouhané vejce.

 Špekový knedlík s hovězím na pivu

Domácí knedlík z komínového šeku, hovězí krk na černém pivu a červená cibule.

• Pařený knedlík s trhanou kachnou

V páře vařený kynutý knedlík, trhaná kachna, majonéza z konfitovaného česneku, salát z bílého zelí a červený prach.

Všechny byly skvostné. Knedlíkárna myslí i na vegetariány a tak je možné si dopřít knedlíky bez masa (občas s rybou). I ty jsme ochutnali. Byl to cuketový chlupáč s hlívou (vařený cuketový, chlupatý knedlík, restovaná hlíva s křenovu omáčkou, houbové pyré a smažená křupavá hlíva), chutnal i milovníkům masa. A co by to bylo za večeři bez dezertu? Jako sladkou tečku jsme si dopřáli sladký Smažený zmrzlinový knedlík (smažený, zmrzlinový knedlík s jahodovou omáčkou, domácí sušenkou a bílou čokoládou.

Odkaz: https://dailystyle.cz/knedlikarna-vinohradskeho-parlamentu-tomu-neodolate/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.