V asijské restauraci Sia letos můžete opět ochutnat různorodost chutí pálivých papriček chilli. Od 10. do 20. září pro vás šéfkuchař Jiří Štift připravil speciální menu, v němž bude na výběr ze šesti chodů s různou intenzitou pálivosti. Těšit se tak můžete na pokrmy nejen s tradičními papričkami Jalapeno, ale i Habanero nebo Trinidad Scorpion Moruga, chilli dezert a jako novinka letošního třetího ročníku Sia taste: chilli budou dva koktejly s papričkami. A pochutnají si všichni, i ti, kdo pálivým jídlům zrovna neholdují.
Pálivé menu s plody moře i nudlemi
Svou letošní nabídku Jiří Štift postavil na šesti odrůdách chilli papriček. Nejméně pálivé zastupuje Jalapeno se 3–5000 SHU, dále vyzkoušíte Habanero, 7 pot brain strain, Naga Bhut Jolokia, Carolina Reaper i druhou nejpálivější papričku na světě o intenzitě přes 2 000 000 SHU Trinidad Scorpion Moruga. Všechny odrůdy opět dodal rodinný podnik Pálíto. U všech chodů přitom nejde o pálivost, ale o různorodost chutí jednotlivých papriček.
„Trinidad Scorpion Moruga má jednu zvláštnost. Ze začátku si její pálivost příliš neuvědomujete, svého vrcholu totiž dosahuje až po pěti minutách od konzumace. V tom je její zrádnost,“ vysvětluje Jiří Štift a dál doplňuje „mezi mé oblíbené papričky patří ovšem Habaneros pro jejich intenzivní ovocnou chuť a vůni. Letos je budeme používat například v Thajském salátu ze zelené papáji Som Tam, který doplníme krevetami marinovanými v Habanero. Těšit se tak můžete na thajsko-mexickou fúzi.“
Jalapeno je paprička, která se používá nejčastěji na zavařování, ale výborná je i na smažení do trojobalu. 7 pot brain strain připomíná Trinidad Scorpion Moruga a jméno Brain strain získala díky své podobnosti s mozkem. Výborná je do omáček, samotná konzumace se nedoporučuje, protože intenzita 1 400 000 SHU už s člověkem skutečně zamává. Naga Bhut Jolokia se skvěle hodí do indické kuchyně a do roku 2007 byla se svými 1 000 000 SHU nejpálivější papričkou na světě. A světová rekordmanka Carolina Reaper Naga Bhut Jolokia svou intenzitou převálcuje, protože dosahuje intenzity až 2 200 000 SHU.
Zájemci o nižší intenzitu pálivosti by v menu neměli přehlédnout tygří krevety, sépie a jalapeno restované na woku, milovníci pikantních chutí by si neměli nechat ujít hovězí tartar se třemi druhy chilli nebo sečuánské Dan-Dan nudle s ostrým vepřovým ragú, sezamem a sečuánským pepřem. Jako dezert se budou podávat palačinky z kokosového mléka s jack fruit a sirupem se 7 pot brain strain chilli.
Další porce chilli v osobitých koktejlech
Novinkou letošního ročníku budou dva koktejly. CANTALOUPE PUNCH nabídne chuťovou symbiózu rumu, limety, cukrového sirupu, cantaloupe melounu, liči, habanero pyré a to vše dolité sodou. YASHI-NOMI zase kombinaci ginu infuzovaného s chilli a citronovou trávou, cukrovým sirupem, limetou, kokosovým mlékem a koriandrem. Pokud si budete potřebovat trochu „zchladit“ chuťové pohárky, perfektně vás osvěží a na další chod připraví mangové lassí či citrónový sherbet se syrovátkou.
Nenechte si tuto jedinečnou akci ujít. Je vědecky dokázáno, že konzumace pálivých papriček má blahodárný účinek na naše zdraví. Snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice, dobře působí na střevní mikroflóru a pomáhají lépe trávit. Proto pokud jste se jim dosud vyhýbali, máte jedinečnou šanci jim přijít na chuť.
Odkaz: https://www.banger.cz/restaurace-sia-zve-na-treti-rocnik-festivalu-sia-taste-chilli/
Categories: Sia restaurant