Vydali jsme se tentokrát do cukrářské dílny Lukáše Skály nazvané jednoduše Cukrář. Chtěli jsme naučit dělat slavné české „indiánky“ od základu. Triky prozradil Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi v pořadu Pochoutky na talíři a nadchla se pro ně jinak odpůrkyně sladkého – bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová.
Indiánky
Recept na takový indiánek sestává ze tří základních částí. Nejdřív si musíme upéct piškotový základ, pak umíchat bílkový krém a nakonec připravit i čokoládu, do které se indiánky namáčí. Nejlepší jsou ještě čerstvé.
Těsto na buflery – piškoty na indiánky
Ingredience:
7 vajec
200 g cukru
20 g krémového prášku nebo vanilkového pudingu
150 g hladké mouka (prosáté)
Postup:
Pečlivě oddělíme bílky a žloutky, protože bílek „nesnáší“ tuk a špatně se z něho potom vyšlehává sníh. Cukr dáváme s bílky šlehat hned, vytvoří se hustá krémová konzistence bílkového sněhu a lépe se zašlehávají další ingredience, sníh nepadá.
Vedle v misce lehce našleháme žloutky, přidáme trošku bílkového sněhu a směs přidáme k ostatním bílkům. Přidáme prosátou mouku a rychle zlehka promícháme, přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
Stříkáme na pečící papír půlkoule v průměru 5 – 6 cm a musíme počítat s tím, že těsto se ještě zvedne. Musí se pracovat rychle, aby hmota nespadla a buflery (piškotové korpusy) nebyly rozteklé.
Bílkový krém
Ingredience:
čerstvé bílky – 1 díl
cukr – 2 díly
Postup
Jeden díl cukru se postupně zašlehává do tuha (na rozdíl od buflerů) – za metlou se dělá stopa. Ušleháme tedy pevný sníh.
Druhý díl cukru se vaří s vodou – nesmí se míchat, aby směs necukernatěla. Přivedeme směs k varu (120°C). Ještě horký cukrový rozvar se zalévá postupně za stálého míchání do bílků (tím se bílky pasterizují). Promícháváme v robotu asi 5 minut.
Krém tak vymícháme do mírného zchladnutí. Naplníme kréme do cukrářského sáčku a vlahý stříkáme na předem upečené buflery.
Vrstvy krému by měly být čtyři. Trubička by se měla držet kolmo a po nanesení první vrstvy protlačíme trubičku do středu, vyjedeme nahoru a děláme další vrstvu. Nahoře by měla být malá špička. Necháme je lehce zachladit v lednici
Čokoládová poleva
Ingredience:
čokoláda (70% tuku) – 3 díly
kakaové máslo – 1 díl
Postup:
Čokoláda (70%) – francouzská valrhona se rozehřeje ve vodní lázni. Pokud je hodně hustá a nedaly by se do ní namáčet indiánky, zředí se kakaovým máslem v poměru 3:1. Krém se musí stále míchat, aby se nezačaly dělat bublinky.
Rozpuštěná čokoláda by měla mít 31 °C. Indiánek se vezme za bufler a vzhůru nohama se ponoří do čokolády. Pak se převrátí zpět a čokoláda se nechá zatuhnout.
Lukáš Skála
Dělá cukrařinu způsobem, aby chutnala i jemu. Vyučil se u svého otce a výuční list na cukráře získal v hotelu InterContinental. Dodnes tvrdí, že nejlepší bábovku peče jeho maminka. Sám doma peče akorát kachnu, sladkému se věnuje jen v práci. V prosinci 2017 si splnil sen a otevřel si cukrářskou továrnu – podnik, který nese jeho jméno a kde peče ty nejlepší české i mezinárodní zákusky.
Tip Marie Tomsové – Banánový koláč
Ingredience:
2 – 3 banány přezrálé banány
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje
2 hrnky hladké nebo polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
hrst nasekaných ořechů
hrst nasekané čokolády
2 – 3 vajíčka
Postup:
Přezrálé banány se rozmixují v mixéru. Vše se smíchá dohromady, těsto se nalije na plech, a cca 45 minut se peče na 170 °C.
Categories: Bistro Sisters