Lukáš Soukup

Nový podnik Together staví na bramborech

Gastronomická skupina Together, pod kterou patří například pražské restaurace Sia a Bruxx, ale také bistro Sisters a Cukrář Skála. Na začátku listopadu otevřela na Pankráci nový podnik, jehož nabídka se točí kolem jedné hlavní suroviny – brambor.

Restaurace Brambory je situována v Praze na Pankráci nedaleko obchodního centra Arkády. Opanuje poměrně rozlehlé industriální prostory, jež pojmou 160 hostů. Dalších pět desítek míst přibude v lednu na celoročně zastřešené zahradě. Za návrhem interiéru, jenž je laděn do antracitové a hnědé, stojí architekt Václav Červenka.

Kuchyni dostal na starost šéfkuchař Lukáš Soukup, který doposud působil v asijské restauraci Sia pod vedením Jiřího Štifta.

Pracovat se v ní bude s brambory různých odrůd, jako jsou české Antonie, Blue Star, Ballerina a Laura, německá Annabelle, holandská Agria nebo třeba francouzská Celtiane. „Po knedlíkách ve Vinohradském Parlamentu jsme chtěli navázat na další, u nás často opomíjenou, a přitom velmi běžnou přílohu. Čím více jsme se začali zajímat o detaily okolo brambor, přišlo nám zajímavé ukázat, že brambora není jen ve vodě vařená nebo smažená příloha. Brambor jsou na světě stovky druhů a jejich chuť ovlivňuje půda stejně jako víno. Mají neskutečně rozmanité tvary, barvy, chuťové odlišnosti, navíc jsou zastoupeny v jídelníčcích napříč kontinenty. Chtěli bychom ukázat, že tato plodina si zaslouží pozornost,“. Rozkrývá motivaci k otevření podniku s netradičním konceptem David Petřík, jeden z majitelů skupiny Together.

bramborové meny naaranžované na stole

Hosté tak budou moci ochutnat brambory vařené, pečené i brasírované, dušené, zapečené, smažené, a to jako hranolky, krokety nebo taky patatas bravas, ale i brambory v polévce či salátu, šťouchané, zpracované na knedlíky, kaši a lokše, popřípadě v podobě tortilly, nebo dokonce jako „ceviche“ s koriandrem a chilli. Z brambor se v nové restauraci dělá také majonéza či remuláda. Mezi dezerty pak hosté najdou bramborové vdolečky s tvarohem a švestkovými povidly s rumem a bramborovo-tvarohový knedlík s marcipánem, sušenými švestkami, mandlemi a tvarohem.

Kdo bude chtít, může si vybrat odrůdu, a kuchařský tým mu z ní připraví pokrm, který k ní nejvíce sedí. Možné je i zvolit preferovanou národní kuchyni a následně si vybrat z jejích bramborových specialit.

ZDROJ: https://www.atbars.com/2021/11/25/novy-podnik-together-stavi-na-bramborech/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.