slečna, který pije nealkoholický nápoj

Vydělají restaurace na nealkoholických nápojích? Víme přesně, kolik si za ně účtují

. NZdražování potravin si nejen při nákupech nelze nevšimnout. Jak jsou na tom nealkoholické nápoje v restauracích ve velkých českých městech?

Server Podnikatel.cz provedl na základě zveřejněných nápojových lístků srovnání cen několika nealkoholických nápojů ve vybraných gastronomických podnicích napříč republikou.

Jak jsme psali, například v restauraci U Šumavy plánovali zvednout ceny kvůli zdražení energií a cen dodavatelů, a to jak u jídla, tak nápojů. Sylvio Spohr, majitel Café Louvre a prezident asociace Apron, vysvětloval, že když hostinský potřebuje peníze, tak je jedno, co zdraží – musí získat více peněz, aby přežil, a je jedno, jestli půjdou z nápojů nebo jídel. To si musí rozhodnout každý podnikatel sám v rámci své strategie, doplňuje.

Hosté restaurací si začínají vybírat podle cen

V dubnu provozovatelé restaurací serveru Podnikatel.cz uvedli, že v ostravské ani pražské restauraci nezaznamenali, že by si jejich hosté vybírali pokrmy podle ceny a došlo by tak ke změnám oblíbenosti některých jídel. Na základě Ticket Restaurant Card Indexu, který dělá společnosti Edenred, se ukázalo, že Češi omezují návštěvy restaurací. Když jdou v poledne na jídlo, tak šetří a volí jen jeden chod a právě nápoje si nedávají tak často jako dříve. Ceny v restauracích rostou, na obědy nechodíme tak často a také si pečlivě vybíráme z jídelního lístku a řídíme se mnohem více podle toho, co je levné, dodává Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred. Nakolik Češi omezí návštěvy gastra, ukáží teprve následující týdny. Spolehlivěji budeme schopní vyhodnotit statistiky nejdřív tak za měsíc, říká ke květnovým tržbám v gastronomii ředitel Dotykačky Petr Menclík.

V rámci srovnání jsou v tabulkách ceny za 0,5 litru točeného nápoje (nejčastěji se jedná o Kofolu, případně Malinovku), dále džus bez ohledu na příchuť (ten je většinou v lahvi o objemu 2 dcl), colový nápoj v lahvi (nejčastěji 0,33 l nebo 0,25 l se stejnou cenou) a domácí limonádu. U té její objem záleží na restauraci – někde je na výběr z 0,3 l nebo 0,5 litru, jinde se jedná o 0,4 nebo 0,5 litru.

Kolik stojí nealkoholické nápoje v Praze

V Praze je nejlevnější točená limonáda nebo Kofola za 27 korun a nejdražší pak za 59 korun. Nejvyšší cena za džus je 75 korun a průměrná cena za něj je necelých 50 Kč. Ceny perlivé vody se pohybují od 31 do 61 Kč a nejdražší domácí limonáda vyjde na 105 korun.

V Brně jsou podobné ceny napříč nápoji i podniky

Jak ukazuje tabulka, ceny nealkoholických nápojů v Brně jsou často stejné bez ohledu na druh nápoje. Podobné jsou také v rámci podniků, i když například u džusů je rozdíl mezi nejlevnějším podnikem U Kajmana (30 Kč) a nejdražším Pavilon Steak House (70 Kč) ve výši 40 korun. V posledně zmíněné restauraci je nejdražší také domácí limonáda. Perlivá voda pak stojí v polovině restaurací do 40 korun.

Ostravské podniky nabízí domácí limonádu jen výjimečně

Domácí limonáda byla v nabídce ostravských restauracích jen v osmi případech a její ceny se pohybovaly od 59 do 90 korun. Nejlevnější perlivá voda (20 Kč) a colový nápoj v lahvi (30 Kč) byly v Restauraci Alvi a nejdražší džus a Pepsi nebo Coca Colu za shodných 65 korun si mohou lidé dát v podniku Bernies grill & wine restaurant.

V Plzni je nejméně čepovaných nealkoholických nápojů

Pouze v 8 z 20 vybraných plzeňských podniků nabízejí nějakou točenou limonádu. Její ceny jsou také v porovnání s ostatními menší, a to v rozmezí od 27 do 45 korun. Džusy zde stojí průměrně 45,65 Kč a perlivá voda pak 37,30 korun. Kolové nápoje si zde hosté restaurací dají za 59 Kč (Restaurant a hotel Rango), na nejdražší domácí limonádu bude stačit 85 korun.

Jaké jsou průměrné ceny nealkoholických nápojů?

Ceny za točené nápoje se pohybovaly od 27 po 60 Kč. Ss tím, že ve velkém procentu restaurací nebyly v nabídce. Průměrná cena tak byla 45,23 korun s tím, že se tomuto průměru nejvíce blížila Praha. Džusy seženete v restauracích průměrně za 46,23 Kč a perlivou vodu pak pod 40 korun. Pepsi nebo Coca Cola v lahvích stojí průměrně 47,20 Kč. V cenách domácí limonády jsou poměrně velké rozdíly a průměr tak dosahuje necelých 73 Kč.

Nejdražší točená limonáda nebo Kofola je na základě průměru v Ostravě. Naopak v Plzni se drží pod celkovým průměrem (36,13 Kč). Nejvyšší průměrná cena za džus je v pražských restauracích (49,74 korun) a perlivá voda je nejlevnější v Ostravě 33,89 Kč. Za domácí limonádu dají hosté gastronomických podniků nejvíce v Brně. Aale výkyv v průměru může být způsoben pouze jednou dražší limonádou. V ostatních městech se cena drží pod průměrem ze všech měst, tedy pod hranicí necelých 73 korun.

ZDROJ: https://www.podnikatel.cz/clanky/vydelaji-restaurace-na-nealkoholickych-napojich-vime-presne-kolik-si-za-ne-uctuji/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.