Polévka je u nás nejčastěji součástí oběda, ale hosté restaurací si ji mohou dát i kdykoliv během dne.
Provedli jsme proto srovnání cen polévek ze stálé nabídky ve vybraných restauracích s tím, že jsme se zaměřili na masové vývary, zeleninové polévky, jako je například česnečka, a gulášové polévky. Posledními jsou ostatní druhy polévek nebo případně polévky z denní nabídky.
Tabulky ukazují, že v několika případech je vyšší cena za zeleninovou polévku než za masový vývar, případně gulášovou polévku. To může být způsobeno zdražováním zeleniny, kterého si provozovatelé restaurací všímají. Jak jsme již psali, v ostravské Restauraci U Zlatého lva už nějaké zdražování proběhlo na začátku roku, a kdyby v něm podle její provozní Kateřiny Navrátilové měli pokračovat, tak by se týkalo hlavně pokrmů z čerstvé zeleniny (tzn. saláty) a sýrových pokrmů. Spolumajitel a provozní Restaurace U Veverky Ondřej Vykusa uvedl, že nejvíce zdražují položky s masem a čerstvou zeleninou.
V pražských restauracích jsou nejčastěji v nabídce vývary a česnekové polévky. Až na dvě výjimky (Restaurant Orlík, Klempírna restaurant) stojí masové vývary nad 50 korun a kromě Restaurace Tiskárna, kde stojí jejich silný hovězí vývar 105 korun, postačí hostům restaurací na takovou polévku stokoruna. Zeleninové polévky stojí od 40 do 89 korun, ostatní druhy polévek nebo ty z denní nabídky jsou v cenovém rozsahu 45–75 Kč a gulášová polévka je zde zastoupena pouze třikrát.
Restaurace Na knoflíku nabízí polévku z denní nabídky za 39 korun, ostatní podniky nabízí jiné druhy od 49 Kč. Nejdražší masový vývar je za 89 korun ve Staré Tkalcovně, nejlevnější naopak v Restauraci Na knoflíku (49 Kč). Podobné ceny jsou také u zeleninových polévek, a to 49 až 88 korun. Gulášovou polévku i jiné druhy polévek nabízí pouhých 7 restaurací.
Zatímco v Brně byla gulášová polévka v nabídce sedmi restaurací, v Ostravě jde jen o dvě s cenou 74 a 79 korun. Naopak hojně zastoupeny jsou vývary s cenami od 38 do 79 Kč a zeleninové polévky. Ty nabízejí všechny srovnávané restaurace, kdy nejlevnější je česneková polévka v Restauraci U zlatého lva a nejdražší špenátový krém ve Viktorce plzeňské tankovně. Za polévku z denní nabídky dají návštěvníci restaurací od 38 do 55 Kč.
Nejlevnější masový vývar je za 35 korun ve Chválenda restaurant a nejdražší stojí 85 Kč v podniku jménem Pulcinella. Rozdíl je tedy celých 50 Kč. Ceny zeleninových polévek se pohybují od 45 do 95 korun a gulášových nebo dršťkových pak 44–87 Kč. Polévky z denní nabídky nebo jiné druhy jsou v Plzni zastoupeny jen okrajově s cenami od 35 korun. Nejdráže pak vyjde polévka z denní nabídky restaurací v Republika24.
Masové vývary se pohybují od 35 Kč (Chválenda restaurant v Plzni) po 105 Kč v pražské Restauraci Tiskárna. Jejich průměrná cena je tedy 63 korun. V průměru o 5 korun více dají hosté restaurací za zeleninové polévky. Nejčastěji se jedná o česnečku, ale také zelňačku, případně nějaké krémy. Nejlevnější je za 40 Kč (Restaurant Orlík, Praha), nejdražší pak za 95 korun (Na Spilce, Plzeň). Gulášová nebo dršťková polévka je v nabídce restaurací nejméně zastoupená a její ceny jsou od 34 po 88 korun, což průměrně dělá 66 korun. Ostatní druhy polévek byly nejčastěji polévky z denní nabídky, které jsou obecně levnější než ty v nabídce. Jejich průměrná cena tak byla 52 Kč a ceny byly v rozmezí od 35 do 79 korun.
Categories: Bistro Sisters, Brambory, Bruxx, Cukrář Skála, Foodway Catering, Potrefená Husa Hybernská, Potrefená Husa Pardubice, Šlechtovka, Vinohradský Parlament