Zdaleka ne všichni finalisté jsou Pražáci, i když tři se mezi nimi najdou. A když se při v úterý odvysílané venkovní výzvě dozvěděli, že se mají rozdělit do dvojic, dal to dohromady Pražák Martin s mimopražským Ondřejem, pražská Betty s Lubinou a Pražanda Petra s Acem. Jen Terka s Ivkou si musely poradit samy, tak to vzaly přímo přes Karlův most a rozhodně se v Praze neztratily.
Úkolem daných dvojic bylo nafotit kdekoliv v Praze inspirativní místo a postavit na tom společně připravený pokrm. S tím, že dvojice, která uvaří nejlépe, získá důležitou výhodu pro druhé kolo vaření. „Praha je velká inspirace, tak snad dneska inspiruje i ty naše šampiony,“ doufal porotce Radek Kašpárek, původem Ostravan, který si Prahu zamiloval podobně jako Přemek Forejt.
A Praha je opravdu pestrá, takže Martin s Ondrou se vydali do Libně po stopách Bohumila Hrabala a rozhodli se připravit špičkové buřty na pivě s čerstvým rohlíkem. Betty zavzpomínala na rybaření s dědečkem a s Lubinou se vrhla do přípravy studené rybí rolády. Petra s Acem se rozhodli skloubit balkánskou klasiku s českými chutěmi a Terka s Ivkou fúzovaly staročeskou křepelku se slovenskou brynzou. Jídla připravovali přímo na Alšově nábřeží, vypadala skvěle (viz menu ve fotogalerii) a vonět to muselo hodně daleko.
Šneci, morek a šunka rozhodly další vyřazování
Kapitánem tohoto vínového týmu se stal pro následující kolo vaření Martin, protože kapitánem ještě nebyl. Růžový tým, ve složení Petra, Betty, Aco a Lubina, si za kapitánku vybral Betty. Oba, Betty i Martin, to brali jako osobní výzvu a snažili se udělat maximum. Úkol neměli jednoduchý. Nejprve přinesl František Kšána ml. kýtu pražské šunky, jejíž sláva započala v roce 1857 v Celetné ulici díky manželům Zvěřinovým. Šunka se stala pro soutěžící nosnou surovinou pro další vaření. Spolu se šneky, tak jak se jedla dříve, a s morkem. To byla kombinace, k níž amatérští kuchaři přistupovali s otazníky i respektem.