Kuchařská olympiáda, tak by se zkráceně dala popsat celosvětová kulinářská soutěž Bocuse d’Or, která se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Medaile svou prestiží překoná michelinskou hvězdu, letos o ně po šesti letech budou bojovat také členové českého týmu.
Kulinární klání Bocuse d’Or založil v roce 1987 legendární francouzský šéfkuchař Paul Bocuse a od té doby jde o jednu z nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě. U nás se národní kolo uskuteční v květnu pod vedením Českého gastronomického institutu v pražském O2 universu. Program doprovodí festival gastronomie.
Soutěž Bocuse d’Or není v České republice novinkou, medaile českému týmu však stále chybí.
‚Bocuse d’Or je opravdu nejprestižnější soutěž na světě, 6 ročníků jsem ji sledoval a to, co tam člověk zažije, je něco nepředstavitelného. Zažil jsem ročník, kdy ještě Paul Bocuse žil, a když nastupoval na podium, tak se ten dav lidí choval jako když jste na stadionu, všichni řvali a tleskali. Soutěžící, kteří se tam dostanou, na to budou do smrti vzpomínat,‘ řekl na tiskové konferenci šéfkuchař Radek David.
O výběru finalistů, kteří se zúčastní světového kola bude rozhodovat porota složená z členu Akademie Bocuse d’Or Czech, prezident Bocuse d‘Or Czech Marek Fichtner, Radek David, Miroslav Kalina, Tomáš Kalina, Jan Knedla, Tomáš Kněž, Petr Kunc, Marek Lojda, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák, Filip Sajler, Pavel Sapík, Jiří Štift, Martin Svatek a Jiří Roith.
‚Nakonec jsem nabídku probrala s Tomem Phillipsem, šéfkuchařem z londýnské restaurace Story, kde jsem pracovala. Tom má totiž se soutěží zkušenosti. Po rozhovoru s ním jsem se rozhodla, že počkám a tento rok do toho ještě nepůjdu,‘ říká Kristína Nemčková, která se bude podílet na přípravách soutěže a v rámci Czech Gastro Festu bude mít svou cooking show.
Profesionální kuchaři a kuchařky se mohou do českého národního kola hlásit do 28. 2. Kromě vyplněné přihlášky je nutné zaslat recept podle zadání jehož součástí jsou suroviny typické pro českou kuchyni.
Soutěže se účastní 24 týmů z různých zemí, z nichž každý se skládá z šéfkuchaře a asistenta. Týmy mají 5 hodin a 35 minut na přípravu dvou pokrmů, masového a rybího. Z konkrétních surovin, které jsou předem dané. Pokrmy pak hodnotí porota složená z renomovaných kuchařů, kteří je posuzují podle kritérií, jako je chuť, prezentace, kulinářské dovednosti. Ale i čistota na pracovišti a využitelnost surovin.
Bocuse d’Or je velmi očekávanou událostí, na které se setkávají nejlepší kuchaři z celého světa. Inspiruje a posouvá hranice kulinářského umění. Finalisti mají možnost ukázat výjimečný kulinářský talent a propagovat bohaté kulinářské dědictví své země. Případné úspěchy budou znamenat. Česká republika v kulinářském světě stále konkurenceschopnější.
Categories: Sia restaurant