skleničky vína

Můj rok bez alkoholu: Jak se změní život, když se Suchej únor protáhne na 356 dní?

Zkoušeli jste letos držet Suchej únor?

A jak se (skoro) po měsíci cítíte? Já jsem přesně před rokem, 27. února, začala neplánovaně držet „suchej rok“. Jak jsem se dokázala přimět k tak velké změně? Co mi to dalo a vzalo? Pojďme si nalít pomyslného čistého vína a upřímně si vyložit všechny klady i zápory tohoto rozhodnutí.

Když jsem loni koncem července psala článek 120 dní bez alkoholu.

Kde jsem podrobněji rozebrala i svou motivaci, upřímně jsem nečekala, že se dočkám prvního výročí. Mým původním cílem bylo vydržet nepít alespoň do dovolené, kde se člověk nechce nijak omezovat. Zhruba za další měsíc, tedy kolem 150. dne abstinence, se ale stalo něco zvláštního – alkohol mi definitivně přestal chybět. Zapomínala jsem, že existuje. Že bych si vlastně mohla dát večer na uvolnění skleničku, takovou možnost jsem ze svého života naprosto vytěsnila. A moje tělo si zvyklo. To však neznamená, že se celé zázračně proměnilo a stala jsem se svým lepším já. Po roce bez alkoholu mohu především upřímně říct: Ano, je to fajn, stojí to za to, ale mějte střízlivá také svá očekávání.

Když se dnes ohlédnu zpět za uplynulými 365 dny a zamyslím se, co mi abstinence dala a vzala, rozhodně budu mít oba sloupečky plné. Paradoxně přínosů bude dokonce méně, nicméně v konečném součtu se ukazuje, že mají větší váhu. Ale k tomu se ještě dostaneme. Pojďme si teď ještě naposledy nalít pomyslného čistého vína a názorně si – na mé zkušenosti – ukázat, o co můžete definitivně přijít, pokud se rozhodnete prožít zbytek života bez kocovin.

Tak třeba:

  • O dlouhé večery s manželem vyplněné vzpomínáním, jak to bylo super, když jste byli mladí.

  • O pocit spřízněnosti, který s kamarádkou zažíváte u druhé sklenky, kdy se otvírají ta lepší témata.

  • O sofistikovanou náhražku, když vás večer honí mlsná. Kdo říkal, že se po vysazení alkoholu hubne?

  • O voňavý svařák, který vám v prosinci prohřívá ruce a vždycky vás překvapí, že se z něj dá dobře „cinknout“.

  • O pocit blaženosti, když si na Boží hod už počtvrté jdete dolít vaječňák.

  • O pocit výjimečného dne, který dokáže vykouzlit obyčejná mimosa k snídani.

  • O dárek, kterým nemohla tchyně nikdy nic pokazit: six pack rulandského šedého z maďarských vinic.

  • O všechny nové cool bary, které sice podávají i krásné nealko koktejly, ale proč byste kvůli tomu jezdili přes půlku Prahy.

  • O welcome drink, který z vás sejme nervozitu před pracovními večírky.

  • O možnost sblížit se s kolegy z korporátu během pub quiz večerů.

  • O jasnou představu, jak chcete slavit svoje kulatiny. Má cenu pořádat párty, když nepijete?

Možná namítnete, že některé tyto věci se dají zažít i bez alkoholu.

A máte pravdu. S kamarádkami jsem začala chodit na snídaně, namísto večeří se skleničkou. K Vánocům si tchyni říkám o sprchový peeling. Mocktails chutnají překvapivě dobře a lehký pocit opilosti dokáže navodit i nealkoholická bohemka (dokonce i lehký ranní bolehlav, což už není tak příjemné). Svařák jsem vyřešila koupí svíčky se stejným názvem a vaječňák mi po celý rok vynahrazuje koňaková špička od cukráře Skály, na kterou se moje abstinence samozřejmě nevztahuje. A na své kulatiny mám v plánu vyrazit po letech do Kodaně, která mě naplňuje klidem a inspirací, co dalšího se dá v životě zlepšit.