Někdy se zkrátka ruka utrhne. Pokud je to při dochucování pokrmu pálivým kořením, může to pokazit celé jídlo. Přinášíme vám 5 elegantních triků, jak takové jídlo zachránit.
Pokud je pokrm až příliš pálivý a i největší rodinný milovník chilli přiznává, že by pálivosti ubral, zůstaňte v klidu. Jídlo rozhodně nevyhazujte. Pálivosti uberete těmito jednoduchými fígly.
U některých asijských jídel se arašídové máslo přidává běžně. Pálivé plameny tak uhasíte a navíc přidáte extra chuť a krémovou texturu. Stejným způsobem zafunguje sezamová tahini pasta.
Pokud máte po ruce zbytky ingrediencí, které jste používali do receptu, využijte je. Můžete i zaimprovizovat a přidat další chutě a textury. Zkrátka si s receptem ještě chvilku pohrajte. Díky většímu množství ingrediencí se pikantnost utlumí. Dobrými kandidáty na přidání do receptu jsou vývar, konzervované fazole, brambory, rajčata, kukuřice, avokádo, kokosové mléko a vařená rýže.
Možná jste už takovou radu slyšeli. Pokud sníte něco hodně pálivého, napijte se mléka. Ukázalo se, že látka kapsaicin v pálivém chilli se ráda váže na sloučeninu v mléce, která pálivost neutralizuje. Jednoduše přidejte štědrou porci zakysané smetany, créme fraîche, mléka nebo jogurtu do horkého chilli a promíchejte. Nejlepších výsledků dosáhnete s plnotučnými mléčnými výrobky. U rajčatových omáček a dušených pokrmů, do kterých se mléčné výrobky nehodí, zkuste nastrouhat sýr.
Přidání něčeho sladkého do kořeněného pokrmu, je další skvělý způsob, jak pikantnost snížit. Posypka cukru nebo lžička medu by měla stačit. Přidat můžete i trochu sladkého kečupu.
Nebojte se do omáčky přidat citrusovou šťávu. Trocha citronu nebo limetky rozjasní ostatní chutě. Účinná je také kapka octa.
PRIMA TIP: Neloupané arašídy s červenou slupkou najdete v asijských obchodech i ve večerkách. Před restováním buráky obalte utěrkou, promněte a poválejte a poté vyfoukněte odpadlé šlupky.
Šéfkuchař asijské restaurace Sia Jiří Štift se s námi podělil o jeden z nejoblíbenějších receptů na kuřecí kung pao. Často ho najdete i na poledním menu a jde na dračku! Není se co divit, v Sia restauraci je jídlo připravené vždy z čerstvých surovin a skvěle dochucené – kořením i láskou 🙂
ZDROJ: https://fresh.iprima.cz/zachrante-jidlo-ktere-je-az-prilis-pikantni-pomuze-vam-techto-5-triku-201604
Categories: Sia restaurant