Špargl, asparagus, hromový kořen či vrabčí tráva. Všechny tyto názvy označují jednu rostlinu, a to chřest. Tato superpotravina a afrodiziakum v jednom by neměla na jaře ve vašem jídelníčku chybět. Pokud chcete vyzkoušet neotřelé chřestové kombinace, vyrazte do podniků gastroaliance Together. Ochutnat budete moct například chřestový mini mac s ragú z kalamár, tvarohové knedlíky s chřestovým ragú či flank steak se zeleným chřestem.
Chřest není rozhodně žádná obyčejná zelenina. Pro Egypťany byl posvátný a starověcí Řekové jej spojovali s bohyní lásky Afroditou. A takzvané „špičky lásky“ nesměly chybět ani na dvoře francouzského krále Ludvíka XV. V Čechách byl chřest vždy velmi oblíbený, o čemž svědčí už to, že mu Češi vymysleli vlastní název, který je znám už z dob Karla IV., a nepoužívají ve světě hojně používaný termín asparagus.
Chřest je považován za superpotravinu, a pokud jej zkonzumujete 36 hodin po sklizni, můžete si být jisti, že do sebe dostanete hromadu vitamínů B, C, E, K, beta-karoten nebo minerály jako draslík, vápník, zinek či železo. Navíc podporuje hubnutí, protože má velmi málo kalorií. Setkat se můžete s různými barevnými variantami, od bílého přes zelený po fialový nebo růžový, avšak barevnost je dána pouze způsobem pěstování.
Čerstvý chřest poznáte tak, že je křehký, křupavý a dostatečně tuhý. Pokud svazek můžete ohnout a hlavičky mu visí dolů, je lidově řečeno už po něm. Před tepelnou úpravou odřízněte spodní konec, který bývá dřevnatý, silnější stonky se loupají. Jestliže se vám s chřestem nechce doma dělat, a přesto máte na něj chuť, využijte bohaté chřestové nabídky podniků gastroaliance Together.
Z chřestu, který vyrostl na farmě v Hostíně u Vojkovic, tradičně vaří v restauraci Vinohradský Parlament. Ten nabízí do 14. května celé chřestové menu. Vedle dalších pochoutek z chřestu můžete ochutnat například smažený chřest s grilovaným salátem, krémovou polévku z bílého chřestu, vařený zelený i bílý chřest s holandskou omáčkounebo smažený bílý chřest s jahodami a vanilkovou pěnou. A to by nebyl Vinohradský Parlament, aby nepřipravil i něco ve své vyhlášené knedlíkárně. Čekají tu na vás tvarohové knedlíky s chřestovým ragú ze zeleného chřestu a praženými lískovými ořechy.
hřest z německého Beelitzu ve svých pokrmech používá belgická brasserie Bruxx. I zde od 15. do 17. května můžete vyzkoušet neotřelé kombinace chřestu s plody moře. Zajděte ochutnat kornout plněný pěnou ze zeleného chřestu se strouhaným bílkem a kaviárem z hranáče, chřestový mini mac z domácí pekárny s ragú z kalamár a grilovanými ústřicemi Zeeland nebo bílý chřest s holandskou omáčkou a grilovanou chobotnicí a čerstvými smrži na másle.
V restauraci Brambory na Pankráci do 15. května ochutnáte nejen chřest, ale i různé odrůdy brambor. Za zmínku jistě stojí bílý chřest s pečenou šunkou od kosti a pečenou bramborou s pažitkovým tvarohem nebo flank steak se zeleným chřestem, pepřovou omáčkou s nakládaným pepřem a gratinovaným bramborem odrůdy Gracioza.
Pozadu nezůstává ani Bistro Sisters, kam si můžete během května zajít na chlebíček měsíce s řeřichou, zeleným chřestem a schwarzwaldskou šunkou. Chlebíček můžete zakoupit v e-shopu a v obou pražských prodejnách v Dlouhé a Spálené ulici.
ZDROJ: https://www.neverdie.cz/gastro/chrestove-rendez-vous-v-podnicich-together/
Categories: Bistro Sisters, Brambory, Bruxx, Vinohradský Parlament