Auta nebo motorky pro řadu českých kuchařů nejsou pouze dopravními prostředky, ale výbornými místy inspirace pro vymýšlení delikátních pokrmů. Tuzemské gastronomické špičky se nám svěřily.
Někteří slavní šéfkuchaři nejenže vymýšlí inovativní pokrmy v interiérech svých vozů, ale rovněž mají i zkušenosti z vaření v autech. Třeba Radek Kašpárek, majitel michelinské restaurace Field: „Byla sranda, když jsem vařil na vojně v polní kuchyni v Libavé. Hrozně mě to bavilo. A pak ještě jednou s Honzou Punčochářem, myslím, že to bylo v karavanu.“
Dvaačtyřicetiletý Radek Kašpárek ovšem představuje též kuchaře, kterému kupa receptů „chodí“ do hlavy při řízení auta. „Troufnu si tvrdit, že padesát procent věcí, které se objeví na menu, tak vznikají během řízení auta. Zvlášť na delších trasách mi chodí nápady,“ podotýká porotce soutěže Masterchef Česko, jenž si nedávno v centru Prahy otevřel restauraci 420.
Když má Radek Kašpárek zhodnotit své dva další parťáky ze známé televizní soutěže, hovoří následovně: „Honza Punčochář je skvělý řidič, s Přemkem Forejtem jsem zatím neměl čest jet. Já jsem z nich však nejlepší! Nicméně musím říct, že ještě lepší než já, je v šoférování moje manželka.“
Když se přesuneme k dalšímu známému šéfkuchaři Janu Punčochářovi – i ten tráví v automobilu mraky minut. „Do práce dojíždím denně. S určitou míru nadsázky můžu říct, že pokud zrovna nevařím, tak sedím za volantem,“ komentuje šéfkuchař pražské restaurace U Matěje, jehož vůbec prvním vozem byla Škoda Felicia. A kvapem navazuje: „Z mého pohledu se řízení a vaření podobá především v potřebě maximální koncentrace.“
Categories: Bruxx