cukrář od Lukáše Skály

Skvělou cukrařinu najdete i na Šumavě. Povidloň nabízí moderní české dezerty

Vystudoval cukrářskou školu a nedostal se na vysokou. Dnes šestadvacetiletý Michal Mandys vede úspěšnou cukrárnu na Lipně.

Cukrárna Povidloň

Cukrárna Povidloň na Lipně je jedním z míst, za kterými se vyplatí vyjet. Mohlo by se zdát, že v těchto končinách na žádnou velkou cukrařinu nenarazíte. Zdání ale klame a ochutnáte tady zákusky, které by mohly konkurovat vyhlášeným podnikům ve větších městech.

zákusek pařez s mechem a houbou

Podnik vede Michal Mandys, který si obor vybral sám. „Nechtěl jsem na gymnázium, protože jsem se bál o pozdější uplatnění. Vždycky jsem měl rád jídlo, bavilo mě a chtěl jsem něco kreativnějšího, což jsem viděl právě v cukrařině, kterou jsem vystudoval,“ vzpomíná.

V dospívání ho bavil kromě cukrařiny ještě sport. „Ale když jsem se nedostal na vysokou na tělovýchovu, cukrařině jsem se začal věnovat naplno,“ vypráví.

Praxe v cukrařině

Už v rámci praxe si vyzkoušel cukrářské provozy v pražských hotelech Sheraton, Mandarin Oriental a práci s cukrářem Lukášem Skálou tehdy ve Vinohradském parlamentu a Bruxxu. Právě u Skály začínal, když otevíral svou první vlastní cukrárnu.

„Dali jsme si s Lukášem kafe, zákusek a odcházel jsem se smlouvou,“ směje se. U Cukráře Skály zažíval svůj třetí rok, covidový a turbulentní a věděl, že potřebuje změnu. Právě tehdy přišla příležitost na Lipně vytvořit něco svého.

„Sepsal jsem kompletní projekt, po čtyřech dnech jsme měli schůzku, kde jsem šest hodin mluvil o sobě a o tom, co budeme dělat. Na konci jsme si plácli,“ popisuje Mandys moment, kdy v tak mladém věku dostal nabídku, kterou by mu podle něj nikdo jiný nedal.

Volná ruka

Dostal úplně volnou ruku v tom, jak bude cukrárna vypadat, a měl možnost si postavit výrobní prostor podle sebe. Ten je podle moderních trendů hodně světlý s otevřenou výrobnou, kde se můžete cukrářům dívat pod ruce. A už na první pohled vás zaujme, jak mladý tým si Mandys postavil. Průměrný věk je 24 let.

zákusky v krabičce

Koncept, který zvolil, je moderní česká cukrařina. „Není to nic nového, ale mimo velká města takové zákusky moc nevidíte. A už vůbec ne v rekreačních oblastech. Nechtěli jsme ale uprostřed Šumavy otevírat francouzskou cukrárnu,“ vysvětluje Mandys, který miluje sladké a nesnáší přeslazené.

A přesně touto filozofií se v Povidloni řídí a důraz je v první řadě kladený na chuť. Vzhled, na kterém je vidět ruční práce, je v těsném závěsu. Polovinu vitríny tvoří stálice a klasičtější dezerty, druhou polovinu potom dezerty, na kterých se podle Mandysových slov víc vyřádí.

Dezerty

Dezerty doplňuje zmrzlina, pralinky a další doplňkový sortiment. Největším tahounem zůstává česká klasika, kterou tady ale dělají trošku jinak. Větrník je naplněný skvěle vyváženým krémem ze slaného karamelu a strukturu mu dodává sablé na povrchu.

Koňaková špička, Mandysova srdcovka, je opravdu poctivá a naplněná domácím vaječným likérem. Klasiky doplňují i limitované dezerty, které se můžou uchytit tak dobře, jako třeba šiška, která vznikla před dvěma lety na desetileté výročí otevření stezky korunami stromů, a ve vitríně ji najdete dodnes.

V čokoládové šišce se skrývá vanilková pěna a lískooříškový krém, taková lepší verze Kinder Bueno, jak s nadsázkou popisuje Mandys. Nicméně úplně prvním a signature dezertem je povidloň, který dal název i celé cukrárně.

Šumavský zákusek

„Je to typický šumavský zákusek, který si pamatuju z dob, kdy jsem na druhou stranu Šumavy jezdil jako malý kluk. Chtěli jsme něco místního, ale v úplně jiné podobě. Vytvořili jsme tak éclair s tvarohovou náplní s limetkovou kůrou, navrch s povidly podle receptu mojí babičky a švestkami v karamelu,“ popisuje Mandys dezert, který byste při návštěvě této cukrárny rozhodně neměli vynechat.

ZDROJ: https://life.forbes.cz/skvelou-cukrarinu-najdete-i-na-sumave-povidlon-nabizi-moderni-ceske-dezerty/

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.