Kostel sv. Ludmily na náměstí Míru je jednou z dominant Vinohrad.

Pražské Vinohrady jsou znovu mezi nejvíce cool čtvrtěmi světa

Vinohrady jsou 28. nejlepší čtvrtí na světě. Do svého žebříčku je zařadil mezinárodní magazín Time Out, který vyzdvihuje tamní nabídku podniků, ale i dvě krásná náměstí – Míru a Jiřího z Poděbrad. Pražská čtvrť ve výběru nefiguruje poprvé, dostala se do něj už před dvěma lety, zatímco loni ji vystřídala Letná.

Magazín píše, že jsou Vinohrady tvořeny strmými ulicemi a jsou napěchovány restauracemi s českou i mezinárodní kuchyní, kavárnami, pivnicemi i zelenými prostranstvími. Náměstí Míru s kostelem sv. Ludmily pak redakce doporučuje k návštěvě během předvánočního období. „Toto sousedství na kopci nabízí úchvatné vyhlídky na milované pražské památky, včetně Pražského hradu,“ píše magazín.

K návštěvě pak doporučuje několik konkrétních podniků, jako jsou Cafefin, Lokál Korunní, Vinohradský Parlament či Vinohradský Pivovar. Turisté by neměli vynechat ani farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad, které patří k těm nejvyhlášenějším v Praze.

Prvenství putuje do Kolumbie

Kompletní žebříček tvoří celkem 40 světových čtvrtí. Tou nejvíce „cool“ se pyšní kolumbijský Medellín, jde o Laureles. Ta je domovem bulváru La 70, kde to žije především v noci. Magazín vyzdvihuje plejádu podniků a zároveň autenticitu, která nemizí ani s rostoucí popularitou sousedství.

Druhou nejlepší čtvrtí je Smithfield v Dublinu, redakce Time Outu ji popisuje jako místo, kde se mísí tradice s aktivismem a historie s modernou. Vyzdvihovaná je opět pestrá nabídka podniků, která uspokojí masožravce, vegetariány i vegany, na své si přijdou i milovníci industriální architektury.

Dalšími zástupci v žebříčku jsou čtvrti Caranbanchel v Madridu, Havnen v Kodani, Sheung Wan v Hongkongu, Brunswick East v Melbourne, Mid-City v New Orleansu, Isola v Milánu, amsterdamské sousedství West a první desítku uzavírá Tomigaja v Tokiu.

Mimo to ale redakce do výběru zahrnula i marseilleskou čtvrť Cours Julien, Leith v Edinburghu, Costa da Caparica v portugalském městě Almada naproti Lisabonu, berlínskou čtvrť Neukölln, londýnskou část King’s Cross nebo Cantonments v hlavním městě Ghany Accra.

Dublinská čtvrť Smithfield nese vzpomínky na industriální minulost.

Z pražských čtvrtí se do žebříčku magazínu Time Out v minulosti vyjma Letné a Vinohrad dostaly také Holešovice či Nové Město, redakce nicméně vyhlašuje i nejvíce cool ulice, kde 11. příčku obsadila před dvěma lety Křižíkova. Prahu jako takovou zvolil mezinárodní časopis zase nejkrásnějším městem planety.

ZDROJ: https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-prazske-vinohrady-jsou-znovu-mezi-nejvice-cool-ctvrtemi-sveta-40447290

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.